Cale de navigare

RAPID: Protectia consumatorilor - Comisia publica Raportul anual pentru 2006 privind produsele de consum periculoase

19/04/2007

  Tip-Serverul EUROPA - stiri UE
  Data19 aprilie 2007
  SursaComisia Europeana
  DescriereCooperarea imbunatatita la nivelul UE intre autoritatile vamale a condus la o crestere a numarului de produse de consum periculoase – de la ursuletii de plus la uscatoare de par, sprayuri de curatat, mini-motociclete, brichete si accesorii pentru clapari de schi – eliminate anul trecut de pe piata UE.

  Raportul anual (RAPEX) privind produsele de consum periculoase, publicat astazi de catre Comisia Europeana, arata ca jucariile au detronat aparatele electrice, aflate pe primul loc in categoria produselor periculoase cel mai des notificate. In ceea ce priveste tara de origine a acestor produse periculoase, in majoritatea cazurilor este vorba de China (440 de notificari, respectiv 48% din total).

  Anul trecut, prin intermediul RAPEX, au fost semnalate masuri restrictive privind 924 de produse periculoase, in comparatie cu 701 de produse in 2005, aceasta reprezentand o crestere de 32%.
  Prin intermediul RAPEX, sistemul de avertizare rapida pentru produse de consum nealimentare, autoritatile nationale informeaza Comisia cu privire la produsele care prezinta un risc ridicat pentru sanatatea si siguranta consumatorilor, cu exceptia produselor alimentare, farmaceutice si a aparaturii medicale.

  Aceste informatii sunt transmise rapid tuturor autoritatilor de supraveghere din cele 30 de tari europene, produsele periculoase fiind astfel interzise sau vanzarea acestora limitata pe piata. Comisia solicita o participare consolidata a tuturor statelor membre, eforturi comune cu si intre autoritatile de supraveghere a pietei nationale si a celor vamale, precum si cooperarea cu tarile terte pentru imbunatatirea eficientei sistemului.

  Acesta este un comunicat de presa din baza de documente de informare publica RAPID a Uniunii Europene. Pentru a citi textul complet al comunicatului de presa, va rugam sa accesati linkul de mai jos.

  Un documentar referitor la protectia consumatorului in Uniunea Europeana este disponibil la urmatorul link:
  http://www.tvlink.org/vnr.cfm?vidID=240#article
  Link-uriDocumente
  MEMO/07/139 pdf - 100 KB [100 KB] English (en)
  Raportul anual 2006 privind sistemul de avertizare rapida pentru produse de consum nealimentare (RAPEX) pdf - 648 KB [648 KB]
  Link-uri externe
  RAPID: Protectia consumatorilor - Comisia publica Raportul anual pentru 2006 privind produsele de consum periculoase
  TV Link - Documentar despre siguranta consumatorului european: RAPEX
  Ultima actualizare: 25/08/2011  |Începutul paginii