Cale de navigare

Protecţia consumatorilor: Comisia Europeană adoptă un standard UE privind premergătoarele pentru a evita accidentarea copiilor

13/01/2009

Un standard de siguranţă pentru premergătoare, adoptat de către Comisia Europeană,a fost publicat  astăzi  în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene . Standardul  va permite evitarea a numeroase accidente ale copiilor, dat fiind că, în UE şi în SUA, conform statisticilor, mii de copii necesită anual un tratament medical în urma accidentelor provocate de premergătoare. De asemenea, studii efectuate în Australia şi în Marea Britanie relevă că premergătoarele pot cauza accidente grave. Standardul UE cere fabricanţilor de premergătoare să testeze stabilitatea în procesul de producţie şi să acorde prioritate reducerii riscului de leziuni. Atât Statele Membre, în Comitetul pentru siguranţa generală a produselor, cât şi Parlamentul European au sprijinit standardul, care va constitui o referinţă clară, unică şi rapidă privind fabricarea, importul şi controlul siguranţei premergătoarelor.

  Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat:„Acest standard va contribui la siguranţa celor mai tineri şi mai vulnerabili dintre cetăţenii UE.Deşi supravegherea părinţilor sau a unui adult reprezintă cea mai importantă garanţie a protecţiei pentru un copil, este esenţial, de asemenea, ca fabricarea produselor pentru copii să facă obiectul unor măsuri de precauţie foarte stricte.”

  Ce este un premergător?

  Premergătoarele sunt dispozitive pe roţi care îi ajută pe copiii cu vârste foarte mici care nu pot încă să meargă să se deplaseze pe picioarele lor.Ele sunt folosite în general imediat ce copilul este capabil să stea în şezut fără a fi ajutat şi până când acesta este capabil să meargă în mod autonom.Vârsta copiilor care folosesc premergătoare variază între aproximativ 6 şi 15 luni.

  În ce constă problema?

  În fiecare an, în UE, premergătoarele se află la originea a mii de leziuni ale copiilor.Accidentele provocate de premergătoare se datorează în special căderii pe scări sau răsturnării, în special atunci când copiii încearcă să se deplaseze pe suprafeţe denivelate, cum ar fi pragurile sau marginile covoarelor.Leziunile rezultate în urma acestor accidente pot fi foarte grave, deoarece, în majoritatea cazurilor, ele afectează capul copilului.

  -       Datele privind Portugalia arată că 850 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 15 luni necesită tratament de urgenţă în urma leziunilor provocate de premergătoare[1].Jumătate dintre aceste cazuri se datorează căderii pe scări şi mai mult de 60% din leziuni afectează capul.

  -       În Regatul Unit, Child Accident Prevention Trust estimează că premergătoarele cauzează mai multe accidente decât orice alt articol de puericultură: în 2002, peste 2 350 de copii au fost aduşi la spital în urma unor accidente provocate de premergătoare, aproape 70% dintre aceştia având vârsta mai mică de un an.

  -       Un studiu al „Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse” efectuat între 2003 şi 2006 a arătat că 178 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 luni au fost internaţi în spital pentru un tratament pediatric în urma căderilor cauzate de premergătoare.

  Având în vedere incidenţa în creştere a leziunilor provocate de aceste dispozitive, statele membre au solicitat stabilirea unui standard de siguranţă la nivelul UE.

   

  [1]European Child Safety Alliance Report, 2006

  Care este procedura?

  Standardul a fost dezvoltat de către Comitetul European de Standardizare (CEN) şi este utilizat deja de autorităţile de supraveghere a pieţei din statele membre în cadrul controalelor efectuate pe piaţă pentru a identifica produsele de puericultură nesigure.Astfel de standarde UE sunt voluntare, însă se presupune că un produs fabricat în conformitate cu un standard publicat în Jurnalul Oficial al UE este sigur.Dacă fabricanţii decid să nu respecte standardul UE, ei trebuie să se asigure că produsul lor garantează - cel puţin - aceleaşi niveluri de siguranţă şi aceleaşi dispoziţii ca cele indicate în standard.Aceasta necesită proceduri substanţiale suplimentare şi specifice de certificare care pot fi evitate pur şi simplu prin utilizarea standardului UE de referinţă.De fapt, standardele UE tind să devină normele aplicate de industrie.

  Care sunt principalele elemente şi principalele noutăţi cuprinse în noul standard?

  Principalul risc legat de premergătoare este răsturnarea.Pentru a aborda această problemă, noul standard prevede teste şi dispoziţii în materie de stabilitate care reduc riscul răsturnării.Noul standard (referinţă:EN 1273:2005) conţine dispoziţii şi teste pentru fabricarea premergătoarelor, pentru a reduce posibilitatea copiilor de a întinde mâna după obiecte periculoase şi de a cădea în locuri instabile, cum ar fi scările sau pragurile.

  Avertismentele şi instrucţiunile pentru adulţi sunt deosebit de importante pentru a asigura utilizarea sigură a premergătoarelor, deoarece, în definitiv, este responsabilitatea adultului să se asigure că mediul din jurul copilului care utilizează un premergător este cât se poate de sigur.

  De asemenea, premergătoarele nu sunt dispozitive care îi ajută pe copii să înveţe să meargă şi utilizarea prelungită a acestora poate interfera cu dezvoltarea naturală a capacităţii copiilor de a merge în mod autonom.

  Din acest motiv, standardul impune şi ca premergătoarele să poarte instrucţiuni care să atragă atenţia adulţilor asupra faptului că produsul nu este destinat copiilor peste o anumită greutate sau celor care sunt încă prea mici pentru a putea sta în şezut fără a fi ajutaţi.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii