Cale de navigare

Participarea preşedintelui Barroso la summitul G8 din Italia în perioada 8 10 iulie 2009

06/07/2009

Preşedintele Barroso va reprezenta pentru a cincea oară Comisia în cadrul summitului G8 care, în acest an, se desfăşoară sub preşedinţia Italiei, la L'Aquila (Italia). Liderii G8 vor aborda în special aspecte legate de economia mondială, inclusiv comerţul, schimbările climatice şi energia, Africa/dezvoltarea şi securitatea alimentară. Alături de responsabili politici ai Suediei (ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE), de cele patru state membre ale Uniunii Europene care fac parte din G8 (Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit), precum şi de Statele Unite, Rusia, Canada şi Japonia, preşedintele Barroso va milita pentru un răspuns internaţional coordonat la provocările comune legate de criza economică şi financiară, comerţ, schimbările climatice şi energie, dezvoltare/Africa şi securitatea alimentară.

  Preşedintele Barroso a declarat:„Summitul G8 din acest an are loc în momente deosebit de dificile.Europa şi-a asumat rolul de lider în abordarea unor provocări precum supravegherea pieţelor financiare, elaborarea unor politici durabile în domeniul mediului şi comerţul mondial. Acest summit reprezintă momentul oportun pentru a ne angaja şi mai mult în acest sens. Trebuie să punem rapid în aplicare reforma sistemului financiar global. Trebuie să întreprindem acţiuni decisive pentru a contracara schimbările climatice. De asemenea, trebuie să ne reafirmăm şi să respectăm angajamentele faţă de populaţia cea mai săracă a lumii.”

  În ceea ce priveşte schimbările climatice, se aşteaptă discuţii importante atât în cadrul G8, cât şi la reuniunea Forumului economiilor majore. Preşedintele Barroso va accentua importanţa ştiinţei şi a necesităţii de a nu depăşi limita de 2ºC în creşterea temperaturii, invitând la reafirmarea obiectivului de reducere globală a emisiilor cu cel puţin 50% până în 2050. În plus, toate ţările dezvoltate ar trebui să fie dispuse să îşi reducă emisiile cu cel puţin 80% în aceeaşi perioadă şi să se facă un pas important în acest sens prin reduceri intermediare semnificative; toate ţările dezvoltate ar trebui să depună eforturi similare. La rândul lor, aceste eforturi ar trebui să promoveze voinţa principalelor economii emergente de a lua măsuri pentru a-şi reduce colectiv emisiile sub nivelul obişnuit. Preşedintele Barroso va insista, de asemenea, asupra oportunităţilor economice pe care le implică evoluţia către o economie cu emisii reduse de carbon.

  În ceea ce priveşte economia mondială, preşedintele Barroso va face apel la membrii G8 să trimită un semnal puternic pentru a rezista la presiunile de tip protecţionist în relaţiile comerciale şi de investiţii pe timp de criză. Dat fiind impactul social puternic al actualei crize, va cere tuturor guvernelor să „pună oamenii pe primul loc” şi să elaboreze politici sociale şi de ocupare a forţei de muncă care să contribuie la protejarea populaţiei şi a locurilor de muncă în vederea promovării redresării economice şi a instituirii unui nou cadru global echitabil. De asemenea, va face tot posibilul ca reuniunea de la L'Aquila să dea un nou impuls finalizării Agendei de dezvoltare de la Doha în cel mai scurt timp.

  În sfârşit, preşedintele Barroso va sublinia importanţa continuă a securităţii alimentare globale, domeniu în care, de la ultima reuniune G8, Comisia a adoptat şi a început să pună în aplicare Facilitatea pentru alimente în valoare de 1 miliard EUR. Salută atenţia reînnoită cu care ceilalţi parteneri G8 se apleacă asupra acestei probleme stringente.

  În ceea ce priveşte participarea, summitul G8 din acest an va reflecta voinţa puternică a liderilor G8 de a dezvolta dialogul cu partenerii lor mondiali şi de a face din acesta o parte importantă şi integrantă a summitului, stabilind totodată punţi de legătură cu alte procese în curs, în special cu negocierile din cadrul ONU pe tema schimbărilor climatice şi cu G20.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii