Cale de navigare

Comisarul Orban s-a întâlnit cu miniştrii de externe ungar şi slovac

15/09/2009

Comisarul european pentru multilingvism, dl Leonard Orban, s-a întâlnit luni, 14 septembrie, la Bruxelles, în întrevederi separate, cu ministrul ungar al Afacerilor Externe, dl Péter Balázs, şi cu şeful diplomaţiei slovace, dl Miroslav Lajcak.

    Fiecare dintre cei doi miniştri l-a informat pe comisarul european în legătură cu reuniunea din 10 septembrie 2009 dintre premierul ungar, dl Gordon Bajnai, şi primul ministru slovac, dl Robert Fico, la sfârşitul căreia a fost dată publicităţii o declaraţie comună în 11 puncte.

    Comisarul Orban a reamintit eforturile depuse de Comisia Europeană pentru promovarea multilingvismului ca politică menită să întărească înţelegerea reciprocă. El şi-a exprimat regretul pentru faptul că amendarea legii privind regimul limbii slovace a devenit, recent, subiect de dispută între două state membre ale Uniunii. In acest context, el a salutat declaraţia comună prin care, săptămâna trecută, premierii Slovaciei şi ai Ungariei şi-au exprimat dorinţa de a coopera.

    Nu există legislaţie comunitară referitoare la regimul lingvistic din statele membre întrucât Tratatul Uniunii nu conferă instituţiilor comunitare dreptul de a adopta asemenea prevederi, a reliefat comisarul Orban. El a subliniat că statele membre trebuie să facă uz de toate instrumentele legale de care dispun pentru a garanta drepturile fundamentale, inclusiv pe cele ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, şi pentru a acţiona pro-activ împotriva oricăror surse de discriminare.

    Comisia va continua să-şi implementeze strategia de promovare a multilingvismului în Uniunea Europeană, care vizează toate limbile vorbite în Uniunea Europeană - limbile oficiale, naţionale, regionale, minoritare şi ale migranţilor -, asigurând fonduri pentru promovarea diversităţii culturale şi a integrării migranţilor, a menţionat comisarul european pentru multilingvism.

    Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii