Cale de navigare

Consumatori: Uniunea Europeană stabileşte noi standarde de siguranţă pentru produsele de îngrijire a copiilor

12/06/2009

Lunea viitoare, statele membre ale Uniunii Europene îşi vor da acordul cu privire la două noi standarde de siguranţă pentru produsele de îngrijire a copiilor, şi anume dispozitivele de închidere pentru ferestre şi uşi de balcoane „de protecţie împotriva accesului copiilor” şi articolele de baie pentru copii. Această decizie face parte dintr-o iniţiativă cu mult mai largă care vizează actualizarea standardelor de siguranţă referitoare la o serie de produse de îngrijire a copiilor în întreaga Uniune Europeană. În prezent, nu există standarde europene referitoare la aceste articole. Noile standarde vor garanta că dispozitivele de închidere pentru ferestre şi uşi de balcoane oferă o protecţie totală împotriva accesului copiilor şi vor asigura, de asemenea, creşterea nivelului general al standardelor de siguranţă. Pentru articolele de baie pentru copii, de exemplu, scaunele de îmbăiat pentru sugarii foarte mici, standardele vor îmbunătăţi cerinţele de stabilitate şi siguranţă şi vor impune noi avertismente precise pentru persoanele care au grijă de copii. Luni, 15 iunie, în cadrul Comitetului pentru siguranţa generală a produselor, statele membre vor vota pentru a autoriza elaborarea de noi standarde.

  Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat: „Este la latitudinea fiecărui părinte sau a fiecărei persoane care are grijă de copii să hotărască care este cea mai bună modalitate de a le asigura siguranţa. Preocuparea noastră este de a garanta siguranţa acestor produse pentru părinţii care doresc să le utilizeze. Instrucţiunile trebuie să fie foarte clare, produsele despre care se afirmă că oferă o protecţie împotriva accesului copiilor trebuie, într-adevăr, să facă acest lucru, iar produsele trebuie să treacă cu succes toate testele necesare referitoare la siguranţă. Aceste produse sunt utilizate pentru a avea grijă de unii dintre cei mai vulnerabili consumatori ai noştri, avem toate motivele să fim foarte vigilenţi atunci când este vorba de siguranţă.”

  Procedura

  Comisia Europeană, în colaborare cu statele membre, este în curs de actualizare a standardelor de siguranţă pentru o serie de produse de îngrijire a copiilor, în cazul în care nu există, în prezent, standarde europene sau dacă standardele existente nu acoperă toate riscurile. Anul viitor vor fi propuse standarde suplimentare pentru produsele de îngrijire a copiilor, inclusiv, de exemplu, pentru scaunele înalte, scaunele de sprijin şi saltelele pentru paturile de copii.

  Dispozitive de închidere pentru ferestre şi uşi de balcoane „de protecţie împotriva accesului copiilor”

  Aceste dispozitive de siguranţă sunt concepute pentru a reduce sau împiedica accidentele: (1) blocând deschiderea unei ferestre sau a unei uşi de balcon într-o poziţie întredeschisă; şi (2) garantând un sistem de protecţie împotriva accesului copiilor, astfel încât să nu poată fi deschis de un copil mai mic de patru ani.

  Situaţia actuală: Căderile accidentale de la înălţime, de exemplu de la ferestre sau balcoane, reprezintă una din principalele cauze de deces sau leziuni cerebrale sau osoase înregistrate în rândul copiilor cu vârsta de până la 5 ani[1]. În regiunea Ile de France din Franţa, în perioada mai-septembrie 2005 s-au înregistrat 67 de astfel de căderi. În Danemarca şi Suedia se înregistrează între 20 şi 60 de cazuri în fiecare an.

  Datele pentru perioada 1996-2003 arată că, pe an, s-au înregistrat 79 de accidente în Grecia, 130 în Ţările de Jos şi 25 în Regatul Unit[2].În Statele Unite, în fiecare an mor 15-20 de copii cu vârsta de până la 10 ani, iar peste 4 000 sunt spitalizaţi de urgenţă din cauza rănilor provocate de căderile de la ferestre[3].

  În perioada 2005-2007, Austria, Danemarca şi Norvegia au participat la un proiect comun pentru a evalua siguranţa dispozitivelor de închidere pentru ferestre şi uşi de balcoane. Rezultatele acestuia au fost că mai multe modele puteau fi deschise de către copii, în ciuda faptului că se pretindea că oferă protecţie împotriva accesului copiilor; alte modele au căzut, s-au rupt sau nu au rezistat la testul de învechire.Unele din instrucţiunile de bază cerute lipseau la toate modelele testate.

  Propunerea: Standardul european va introduce noi cerinţe pentru a testa siguranţa cu privire la copii a unui produs, integritatea structurii sale de-a lungul duratei de viaţă preconizate, rezistenţa sa la învechire şi expunerea la condiţiile meteorologice.Standardul va impune, de asemenea, ca produsul să fie însoţit de instrucţiuni şi informaţii clare pentru utilizatori.

  Articole de baie pentru sugari

  Situaţia actuală: În prezent, nu există standarde europene cu privire la articolele de baie pentru sugari, şi anume scaunele de îmbăiat, suporturile pentru îmbăiat sau căzile.Există un număr limitat de dispoziţii naţionale, de exemplu în Franţa. În prezent, Statele Unite au un standard pentru scaunele de îmbăiat.Pentru căzi şi suporturi de baie există un standard care este într-o etapă timpurie a dezvoltării.

  La nivel mondial, există foarte multe dovezi de accidente şi de răniri a copiilor mici, legate de produsele de îngrijire a copiilor. De exemplu, în 2007, în Statele Unite, s-a estimat că existau 62 000 de copii cu vârsta de până la 5 ani spitalizaţi la urgenţe în urma rănilor provocate de produse de îngrijire a copiilor. Din această cauză, Comisia a desfăşurat un studiu, în perioada 2007-2008, în urma consultărilor cu statele membre, care a identificat produsele de îngrijire a copiilor care supun la riscuri deosebit de grave sugarii şi copiii mici, şi pentru care ori nu există standarde de siguranţă, ori standardele existente nu acoperă toate riscurile.

  Aceste produse includ:

  Scaune de îmbăiat pentru sugari – produse care ajută la menţinerea copilului în poziţie şezândă în timpul îmbăierii. Suporturi pentru îmbăiat – utilizate adesea pentru sugari foarte mici sau nou născuţi, pentru a permite menţinerea copilului în poziţie culcată în timpul îmbăierii. Căzi şi suporturi de baie pentru copiii mici cu vârsta de până la 12 luni.Aceste articole au devenit foarte populare şi sunt folosite tot mai mult de către consumatori.

  Principalul motiv care stă la baza accidentelor este un fals sentiment de siguranţă din partea utilizatorilor adulţi atunci când presupun că aceste produse sunt dispozitive de siguranţă şi că pot lăsa copiii fără să îi supravegheze în cadă. Studiul Comisiei a pus în evidenţă, de asemenea, necesitatea de a impune cerinţe de stabilitate. Au avut loc accidente şi în prezenţa unei persoane care are grijă de copil: cădere a produselor, desprindere de suprafaţă sau deschidere în mod accidental de către copil.Vigilenţa persoanei care are grijă de copil este, în continuare, esenţială, deoarece acesta se poate îneca într-un timp foarte scurt.

  Cifrele comunicate în februarie 2009 de Comisia americană pentru securitatea produselor de consum[4] arată că, în perioada 2003 – 2005, au avut loc 90 de decese în rândul copiilor mici pentru care s-au utilizat scaune de îmbăiat sau ţarcuri de îmbăiat.În Regatul Unit, în perioada 1989 – 2003, 78 de copii s-au înecat în cadă[5], 123 au murit înecaţi şi 182 aproape că s-au înecat în Statele Unite între ianuarie 1983 şi aprilie 2005[6].Vârsta medie a victimelor era între 5 şi 10 luni.

  Propunerea: Noul standard va introduce cerinţe mai severe referitoare la stabilitate şi rezistenţă, pentru a reduce la minimum riscul de „răsturnare” în cazul în care copilul se apleacă într-o direcţie sau alta, încearcă să se ridice sau împinge produsul.De asemenea, va impune necesitatea existenţei pe ambalaj, pe produs şi la punctul de desfacere, a unor avertismente şi instrucţiuni mai clare şi mai vizibile pentru consumatori.

  Etapele următoare

  Propunerea Comisiei va fi transmisă Parlamentului European pentru o perioadă de control de o lună, iar apoi Colegiului comisarilor pentru o decizie oficială.Apoi, CEN (Comitetul European de Standardizare) va primi un mandat pentru a-şi începe activitatea cu privire la noile standarde pentru produse, care poate dura mai mult de doi ani.

  Votul va avea loc la data de 15 iunie, la prânz, la Centrul de conferinţe Albert Borschette, Rue Froissart.

  [1]Organizaţia Mondială a Sănătăţii - European Report on Child Injury Prevention , 2008

  [2]Commission de la Sécurité des Consommateurs-, Franţa Avis relatif à la sécurité des fenêtres et balcons (10/05)

  [3]US Consumer Product Safety Commission, Consumer Product Safety Review, volume 5 (2000)

  [4]http://www.cpsc.gov/library/nursery07.pdf

  [5]Royal Society for the Prevention of Accidents, Regatul Unit

  [6]US Consumer Product Safety Commission, Bath Seats, septembrie 2006

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii