Cale de navigare

Iniţiativa privind medicamentele inovatoare: plasarea Europei în prima linie a inovaţiei în sectorul biofarmaceutic

14/09/2009

Iniţiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), parteneriat public-privat între Comisia Europeană şi industria farmaceutică europeană, reprezentată de EFPIA, a făcut astăzi primul anunţ important privind succesul acestei colaborări. IMI a comunicat temele de cercetare pentru cea de-a doua cerere de propuneri a sa,teme prin care IMI urmăreşte să accelereze descoperirea şi dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea cancerului şi a bolilor inflamatorii şi infecţioase. Finanţarea disponibilă pentru cea de-a doua cerere de propuneri va fi de 156,3 milioane de euro, din care 76,8 milioane de euro vor fi asiguraţi de Comisia Europeană, iar 79,5 milioane de euro se preconizează că vor fi oferiţi în natură de societăţile membre EFPIA. IMI l-a prezentat şi pe directorul său executiv recent numit, Michel Goldman, care îşi va prelua în mod oficial funcţia la 16 septembrie.

  Iniţiativa privind medicamentele inovatoare: plasarea Europei în prima linie a inovaţiei în sectorul biofarmaceutic

  Comisarul UE pentru ştiinţă şi cercetare, Janez Potočnik, a subliniat realizările şi avantajele cele mai importante ale iniţiativei: „IMI reprezintă răspunsul nostru la nevoia de a face ca Europa să devină mai atractivă pentru cercetarea şi dezvoltarea farmaceutică şi de a garanta că rezultatele cercetărilor fundamentale pot fi rapid transformate în tratamente inovatoare. Ar trebui să vedem foarte curând  rezultatele acestui nou mecanism de cercetare formidabil, prin care medicamentele inovatoare vor ajunge mai rapid la pacienţii europeni.”

  Adresându-se mass-mediei în cadrul evenimentului, Arthur J. Higgins, directorul executiv al grupului Bayer HealthCare şi preşedintele EFPIA, a elogiat colaborarea dintre industrie şi Comisie: „IMI demonstrează în mod clar că Europa intenţionează să se situeze în prima linie a inovaţiei în sectorul biofarmaceutic. Accelerând şi optimizând procesele de cercetare şi dezvoltare, încercăm să înlăturăm blocajele din procesul de dezvoltare a medicamentelor. Din acest motiv, am investit deja 246 de milioane de euro, din care 136 de milioane de euro din partea industriei, în propunerile selectate până acum. Cel mai mare succes al acestei iniţiative a constat în reunirea unor societăţi farmaceutice care, în condiţii normale, sunt concurente, cu părţi interesate din mediul academic, într-un efort fără precedent de a impulsiona descoperirea de medicamente inovatoare.”

  Directorul executiv recent numit, profesorul Michel Goldman, a declarat: „Sunt încântat să mă alătur IMI într-un moment atât de interesant din evoluţia sa. Plecând de la experienţa mea anterioară în materie de parteneriate între sectorul public şi cel privat, prioritatea mea numărul unu va fi aceea de a consolida legăturile dintre mediul academic şi industrie, în interesul pacienţilor.”

  Numirea lui Michel Goldman în funcţia de director executiv al IMI este un pas important în direcţia dobândirii unei autonomii depline a IMI faţă de Comisia Europeană şi de EFPIA.

  Noile teme de cercetare au fost aprobate de Consiliul de administraţie al IMI, în urma unei consultări ample purtate între diverse părţi interesate,printre care Comitetul ştiinţific al IMI, reprezentanţi ai statelor membre, Comisia Europeană şi societăţi farmaceutice membre EFPIA.Toţi cei enumeraţi s-au angajat să colaboreze cu organizaţii publice şi private pentru a trata aceste aspecte într-un mod mai eficient.

  Cea de-a doua cerere de propuneri a IMI urmează să fie lansată la 30 octombrie 2009.

  Context

  Lansat în 2007, IMI este un parteneriat între sectorul public şi cel privat care urmăreşte să sprijine într-un mod mai eficient descoperirea şi dezvoltarea de medicamente mai eficace pentru pacienţi, eliminând blocajele în materie de cercetare din actualul proces de dezvoltare a medicamentelor.

  Bugetul total al IMI pentru perioada 2008-2017 este de 2 miliarde de euro (dintre care 1 miliard provine de la Comunitatea Europeană, iar 1 miliard de la industrie).

  IMI a lansat prima cerere de propuneri în aprilie 2008.Au fost depuse 134 de propuneri, dintre care 15 au fost selectate pentru a primi 246 de milioane de euro.

  Despre Michel Goldman

  Michel Goldman este profesor de imunologie la Facultatea de medicină a Université Librede Bruxelles (ULB), Belgia.Activitatea sa în materie de afecţiuni imuno-mediate şi imuno-bioterapie a avut drept rezultat peste 380 de articole apărute în publicaţii evaluate inter pares.În 2000, a primit premiul Joseph Maisin, o distincţie de mare importanţă în domeniul ştiinţelor clinice, acordat de Fondul belgian pentru cercetare ştiinţifică.A fost recunoscut drept ISI Highly Cited Scientist în 2006 de către Thomson Institute for Scientific Information.

  Lista celor nouă teme ale celei de-a doua cereri de propuneri a IMI

  1.      Biomarkeri imagistici pentru dezvoltarea unor medicamente împotriva cancerului.

  2.      2Noi instrumente pentru validarea ţintelor cu scopul de a îmbunătăţi eficacitatea medicamentelor (oncologie).

  3.      Biomarkeri moleculari:accelerarea dezvoltării terapiei cancerului şi ameliorarea îngrijirii pacienţilor.

  4.      Identificarea şi dezvoltarea unor teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenţei medicale (point of care) pentru diagnosticul bacterian pentru a facilita efectuarea de teste clinice şi practicile clinice.

  5.      Înţelegerea mecanismelor imunităţii adaptive anormale.

  6.      Cercetarea translaţională în domeniul bolilor cronice imuno-mediate:stabilirea de legături între modele animale şi om.

  7.      Modelarea interacţiunilor dintre medicamente şi boli:bibliotecă şi cadru.

  8.      Spaţiu farmacologic deschis.

  9.      Dosare medicale electronice.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii