Cale de navigare

Lapte: Comisia autorizează temporar statele membre să acorde fermierilor ajutoare în valoare de până la 15 000 de euro

28/10/2009

Comisia Europeană a convenit astăzi să autorizeze statele membre să acorde fermierilor ajutoare în valoare de până la 15 000 de euro sub forma unei plăţi unice. Acţiunea se înscrie în eforturile continue ale Comisiei de a stabiliza veniturile fermierilor producători de lapte, dar îi vizează desigur şi pe fermierii din toate celelalte sectoare. Decizia aduce modificări cadrului temporar de criză adoptat de Comisie în ianuarie 2009, care prevede deja diferite posibilităţi de ajutor pentru a facilita accesul la finanţare al întreprinderilor europene. Prin decizia de astăzi a Comisiei, se introduce în cadrul temporar de criză o sumă separată, compatibilă şi limitată la 15 000 de euro, cu titlu de ajutor pentru fermieri.  Această sumă poate fi acordată o singură dată pentru fiecare întreprindere până la sfârşitul anului 2010. Eventualele ajutoare de minimis primite deja de la începutul anului 2008 trebuie deduse din suma respectivă. Schemele de ajutoare instituite în baza acestui nou instrument trebuie să fie disponibile tuturor producătorilor primari şi să completeze celelalte măsuri generale anticriză implementate deja de statele membre. Ideea autorizării ajutoarelor de stat în valoare de până la 15 000 de euro pentru fermieri a fost menţionată în comunicarea Comisiei privind sectorul laptelui din 22 iulie 2009.

  „Permiţând autorităţilor naţionale să plătească fermierilor ajutoare în valoare de până la 15 000 de euro ar trebui să contribuim la depăşirea gravelor probleme legate de fluxul de lichidităţi cu care se confruntă unii fermieri”, a declarat Mariann Fischer Boel, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. „Consider că această măsură, care le completează pe cele disponibile la nivel european, îi va ajuta pe fermierii noştri producători de lapte să iasă din situaţia actuală dificilă.”

  Măsuri luate anterior în sectorul produselor lactate

  Comisia estimează că va mai cheltui în acest an până la 600 de milioane de euro pentru măsurile de piaţă.

  Perioada de intervenţie a fost extinsă până la sfârşitul lunii august 2010.

  Se estimează că anul acesta 70% din plăţile directe vor fi făcute cu şase săptămâni mai devreme decât de obicei (începând cu 16 octombrie). 

  Ca parte a reformei PAC din 2003, la plăţile directe către fermierii din sectorul lactatelor s-au adăugat 5 miliarde de euro pe an pentru a compensa reducerea preţurilor de intervenţie.

  La data de 19 octombrie, Comisia a anunţat un pachet suplimentar de ajutoare în valoare de 280 milioane de euro destinate fermierilor producători de lactate.

  Alte 4,2 miliarde sunt disponibile în cadrul bilanţului de sănătate şi al pachetului de măsuri de redresare economică pentru a face faţă „noilor provocări”, inclusiv restructurării sectorului produselor lactate. Această sumă vine în completarea celei deja disponibile în cadrul politicii de dezvoltare rurală.

  În plus, Comisia a consolidat programul „Lapte în şcoli” prin extinderea gamei de produse şi a categoriilor de vârstă a copiilor care beneficiază de acest program. De asemenea, Comisia a deschis o nouă rundă de măsuri promoţionale pentru produsele lactate.

  Grupul de experţi la nivel înalt pentru sectorul laptelui analizează perspectivele pe termen mediu şi lung ale acestui sector şi îşi va prezenta raportul final până la sfârşitul lunii iunie 2010.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii