Cale de navigare

Protecţia consumatorilor: UE îşi înăspreşte controalele privind site-urile internet care comercializează produse electronice

09/09/2009

Comisarul UE pentru consumatori, Meglena Kuneva, a anunţat astăzi rezultatele unei anchete la nivelul UE cu privire la publicitatea înşelătoare şi la practicile neloiale de pe site-urile internet care comercializează produse electronice de consum. Ancheta a inclus 26 de state membre, la care s-au adăugat Norvegia şi Islanda. Acţiunea a vizat 369 de site-uri internet care comercializează către consumatorii din UE cele mai solicitate produse electronice: aparate de fotografiat digitale, telefoane mobile, playere audio personale, playere DVD, echipamente pentru calculatoare şi console pentru jocuri. Ancheta a examinat 200 dintre cele mai importante site-uri internet care comercializează produse electronice, precum şi peste 100 de site-uri internet care au fost selecţionate pe baza plângerilor primite din partea consumatorilor. Rezultatele verificărilor desfăşurate anul acesta în luna mai arată că 55% din site-urile internet examinate au prezentat nereguli, în special cu privire la următoarele aspecte: informaţii înşelătoare privind drepturile consumatorilor; informaţii înşelătoare privind costul total al produsului; sau coordonate de contact incomplete ale comerciantului. Verificările iniţiale realizate de autorităţile naţionale vor fi urmate acum de o etapă de executare, în cursul căreia autorităţile naţionale contactează societăţile respective şi le solicită să-şi rectifice site-urile internet sau să-şi clarifice poziţia. În această primă etapă, trei ţări, şi anume Islanda, Letonia şi Norvegia au publicat numele site-urilor internet care au făcut obiectul anchetei (a se vedea MEMO/09/379).

  Comisarul UE pentru consumatori, Meglena Kuneva a declarat: „Am avut în vedere site-urile internet care comercializează produse electronice întrucât ştiu din corespondenţa pe care o primesc şi din plângerile adresate centrelor europene pentru consumatori că aceste site-uri reprezintă o problemă reală pentru consumatori. Am constatat că peste jumătate din comercianţii cu amănuntul care vând online produse electronice înşeală aşteptările consumatorilor.  Este vorba despre o problemă la nivelul UE care necesită găsirea unei soluţii la scară europeană. În lunile următoare, sunt necesare multe eforturi pentru îndreptarea acestui sector, deoarece consumatorii europeni merită servicii mai bune.”

  Piaţa produselor electronice

  Valoarea vânzărilor online cu amănuntul de produse electronice în UE se ridică la aproape 6,8 miliarde de euro (2007) şi aproximativ unul din patru consumatori europeni care au cumpărat vreodată online un produs, au ales un produs electronic (inclusiv aparate de fotografiat). În 2007, peste o treime din plângerile privind vânzările online de care s-a ocupat Reţeaua europeană a centrelor pentru consumatori a avut ca obiect achiziţionarea de produse electronice.

  Ancheta

  În mai 2009, autorităţile naţionale (coordonate de Comisia Europeană) au verificat dacă site-urile internet care comercializează produse electronice respectă cele trei acte fundamentale ale UE privind consumatorii: directiva privind vânzarea la distanţă, directiva privind comerţul electronic şi directiva privind practicile comerciale neloiale (pentru mai multe informaţii, a se vedea MEMO/09/379).

  Ancheta s-a concentrat asupra a trei aspecte:

  -       1.Coordonatele de contact ale comerciantului:în conformitate cu legislaţia UE, trebuie furnizate informaţii complete cu privire la numele, adresa şi e-mailul comerciantului.

  -       2.Informaţii clare cu privire la ofertă (preţul total şi descrierea clară a produsului):în conformitate cu legislaţia UE, comercianţii online trebuie să furnizeze informaţii clare despre caracteristicile produsului, precum şi despre costul total (inclusiv taxele), costurile suplimentare de livrare şi modalităţile de plată.Preţul final care trebuie achitat trebuie să fie acelaşi ca cel menţionat în informaţiile furnizate înainte de achiziţionare.

  -       3.Informaţii clare privind drepturile consumatorilor:în conformitate cu legislaţia UE, trebuie să se pună la dispoziţia consumatorilor informaţii cu privire la „dreptul lor de returnare” aplicabil în UE, şi anume  un bun cumpărat prin serviciul la distanţă poate fi returnat, fără prezentarea unei justificări din partea consumatorului, în termen de minimum 7 zile.  Ancheta a verificat deopotrivă corectitudinea informaţiilor suplimentare furnizate cu privire la drepturile consumatorilor, cum ar fi garanţiile şi rambursarea.

  Rezultate

  Rezultatele anchetei au fost următoarele:

  55% din cele 369 de site-uri internet verificate au prezentat nereguli care sunt analizate în continuare.Pentru 13% din site-urile cu probleme va fi necesară cooperarea transfrontalieră între autorităţile naţionale.Problemele cele mai des întâlnite au fost următoarele:

  -       Informaţii înşelătoare privind drepturile consumatorilor (66% dintre problemele referitoare la site-urile internet). Cumpărătorii fie nu erau informaţi deloc, fie erau informaţi greşit cu privire la „dreptul lor de returnare”, şi anume dreptul consumatorilor de a anula o comandă efectuată printr-un serviciu la distanţă, în termen de minimum 7 zile, şi de a returna produsul fără să prezinte o justificare. De exemplu, cumpărătorii erau informaţi că returnarea produsului nu este acceptată de comerciant sau că rambursarea se face numai sub formă de credit, prin oferirea de bonuri de cumpărare, şi nu în numerar. În alte cazuri, consumatorii erau induşi în eroare cu privire la dreptul lor de a li se repara sau înlocui un produs defectuos, pentru o perioadă de cel puţin 2 ani de la achiziţionare (şi anume, erau informaţi că dispuneau de acest drept numai pentru o perioadă de un an).

  -       Informaţii înşelătoare privind costul total (45% dintre problemele referitoare la site-urile internet).  De exemplu, informaţiile privind taxele suplimentare de livrare fie lipseau, fie erau greu de găsit. Aceste taxe suplimentare erau adăugate numai la etapa finală de efectuare a plăţii. Alte câteva site-uri internet au mers până într-acolo încât promiteau tranzacţii „cu livrare gratuită” sau de tipul „toate taxele incluse”, deşi, în realitate, aplicau taxe de livrare.

  -       Coordonatele de contact ale comerciantului lipseau sau erau incomplete (33% dintre site-urile internet). Informaţiile privind numele, adresa sau e-mailul comerciantului lipseau sau erau incomplete, prin urmare acesta nu putea fi contactat în cazul apariţiei unor probleme.

  Care este următoarea etapă?

  Autorităţile naţionale vor contacta comercianţii şi le vor solicita să-şi clarifice poziţia sau să corecteze problemele descoperite.  Neluarea unor măsuri de conformare a unui site internet cu legislaţia în vigoare poate duce la acţiuni juridice care au drept rezultat impunerea de amenzi sau închiderea site-ului internet respectiv. Rezultatele aplicării acestor măsuri la nivelul UE vor fi prezentate la jumătatea lui 2010.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii