Cale de navigare

UE investeşte încă 18 milioane de euro în viitorul internet mobil ultrarapid

18/08/2009

De la 1 ianuarie 2010, UE va injecta 18 milioane de euro în cercetarea care va sta la baza reţelelor mobile de următoare generaţie 4G. Comisia Europeană tocmai a luat decizia de a demara procesul de finanţare a cercetării în domeniul tehnologiei LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mări de până la 100 de ori viteza internetului mobil în comparaţie cu actualele reţele 3G. LTE devine principala opţiune pentru următoarea generaţie de reţele mobile, iar acest lucru se datorează şi fondurilor substanţiale pe care UE le-a acordat cercetării în acest sector începând din 2004. Acum 25 de ani, Europa făcea din standardul GSM coloana vertebrală a telefoniei mobile moderne. Datorită cercetării comune a Europei şi forţei pieţei unice europene, standardul GSM este utilizat în prezent de  80% din reţelele mobile ale lumii. LTE are toate şansele să  înregistreze un succes la fel de strălucit graţie finanţării comunitare a cercetării care continuă să aducă tehnologia de vârf în viaţa de toate zilele a cetăţenilor europeni.

  „Prin intermediul tehnologiilor LTE, know-how-ul cercetării europene va continua să dea tonul dezvoltării serviciilor şi dispozitivelor mobile din întreaga lume, aşa cum am făcut-o şi în ultimele decenii prin standardul GSM”, a apreciat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicaţii şi media. „Tehnologiile LTE vor transforma telefoanele mobile în puternice calculatoare mobile. Milioane de noi utilizatori vor avea acces ultrarapid la internet pe celularele lor oriunde s-ar afla. Această evoluţie va crea oportunităţi excepţionale şi un potenţial uriaş de creştere pentru economia digitală."

  Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless de ultimă oră, capabilă să asigure viteze de conectare la internetul mobil de până la 100 megabiţi pe secundă, de 10 ori mai rapid decât reţelele 3G. În Europa, LTE se află acum în probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia şi Regatul Unit şi urmează să intre pe piaţă în Suedia şi Norvegia în prima jumătate a anului viitor. În intervalul 2004-2007, UE a sprijinit cu 25 de milioane de euro cercetările legate de optimizarea şi standardizarea LTE (proiectele WINNER I şi II desfăşurate de un consorţiu alcătuit din 41 de societăţi şi universităţi de frunte ale continentului). A luat astfel naştere primul concept al unei infrastructuri de reţea bazate pe LTE.

  Luna trecută, Comisia Europeană a hotărât să investească încă 18 milioane de euro în studiile asupra unei versiuni perfecţionate a LTE, LTE Advanced. În septembrie, Comisia va începe să negocieze detaliile cu consorţiile care vor lucra la proiecte, inclusiv la proiectul vedetă, ARTIST4G, care dezvoltă rezultatele proiectelor WINNER şi care reuneşte, alături de industria 4G, cercetători din Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Spania, Suedia şi Regatul Unit. Noile proiecte ar urma să demareze în ianuarie 2010.

  Comisia Europeană consideră că răspândirea tehnologiei LTE şi LTE Advanced reprezintă un potenţial de mare anvergură:

  •         LTE va mări capacitatea operatorilor de reţele, permiţându-le să ofere bandă largă mobilă mai rapidă unui număr mai mare de utilizatori la preţuri mai scăzute, revoluţionând astfel piaţa europeană de telecomunicaţii mobile.

  •         LTE Advanced va mări vitezele de bandă largă mobilă până la 1 gigabit (o mie de megabiţi) pe secundă, dând posibilitatea utilizatorilor în mişcare să beneficieze deplin de servicii online sofisticate ca televiziune şi video de înaltă calitate, la cerere.

  •         LTE valorifică mai eficient spectrul de frecvenţe radio, permiţând reţelelor mobile să profite de „dividendul digital" şi să utilizeze frecvenţele eliberate prin trecerea de la televiziunea analogă la cea digitală (IP/09/1112). Semnalul va străbate distanţe mai lungi decât cu actuala tehnologie GSM, asigurând aceeaşi acoperire de reţea cu mai puţine antene, ceea ce va contribui la conservarea peisajului european şi la reducerea consumului de energie.

  •         LTE ar putea asigura pătrunderea comunicaţiilor mobile de bandă largă în regiunile mai puţin populate, contribuind la atenuarea „fracturii digitale” dintre zonele rurale şi urbane. La sfârşitul anului 2008, 23% din populaţia rurală a UE nu avea încă posibilitatea unei conexiuni DSL la internet (IP/09/1221).

  Principalii operatori de telefonie mobilă şi principalii producători de pe piaţa mondială, cum ar fi Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei şi Nokia Siemens Networks, s-au angajat deja să utilizeze standardul LTE. După estimările analiştilor pieţei, operatorii din întreaga lume vor investi aproape 6 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari) în echipamente LTE până în 2013.

  Context

  Succesul mondial al standardului GSM s-a datorat unei strânse colaborări între industrie, cercetare şi reglementare la nivel paneuropean. În anii ’80, standardizarea GSM a fost promovată cu ajutorul cooperării europene în ştiinţă şi tehnologie, precursoarea programelor UE de cercetare din ziua de azi. Comisia Europeană a susţinut proiectul GSM, iar în 1987 ţările europene au aprobat propunerea Comisiei  de a se rezerva banda de 900 MHz pentru serviciile GSM, pregătind terenul pentru răspândirea rapidă a tehnologiei GSM în toată Europa.

  În iulie 2009, statele membre UE, urmând exemplul Parlamentului European, au aprobat propunerea Comisiei de actualizare a directivei GSM din 1987 în vederea deschiderii accesului la banda de 900 MHz şi pentru alte tehnologii, inclusiv pentru LTE (IP/09/1192).

  În perioada 2007-2013, UE va investi în total peste 700 de milioane de euro în cercetările dedicate viitoarelor reţele, jumătate din sumă urmând să fie alocată tehnologiilor wireless care contribuie la dezvoltarea reţelelor 4G şi ulterioare.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii