Cale de navigare

Forumul pentru guvernarea internetului: Comisia salută pasul important făcut în direcţia unui internet cu adevărat mondial

16/11/2009

În cadrul Forumului pentru guvernarea internetului (FGI) desfăşurat la Sharm El Sheikh (Egipt), Comisia Europeană a salutat astăzi un pas esenţial făcut în direcţia unui internet cu adevărat mondial (şi local),anunţând că „numele de domenii internaţionalizate” vor fi introduse în domeniile de prim-nivel.Până în prezent, numele de domeniu de internet erau alcătuite, integral sau parţial, din caractere latine „de la «a» la «z»”.ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), care administrează repertoarul principal al internetului, a anunţat că astăzi va fi lansat un proces accelerat prin care domeniile naţionale de prim-nivel (cum ar fi „.eu” din „europa.eu”) vor putea să conţină caractere nelatine,ceea ce înseamnă că europenii, în special cei din Grecia, Bulgaria şi Cipru, vor putea accesa nume de domenii în propriile alfabete naţionale.Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicaţii şi internet, a salutat acest progres major în materie de multilingvism şi, de asemenea,a solicitat ca durata Forumului pentru guvernarea internetului - o platformă unică de dialog multipartit pentru comunitatea mondială din domeniul internetului - să fie prelungită.

  „Universul online ar trebui să fie o reflectare a universului multicultural şi multilingv offline. De aceea, internetul nu ar trebuie să fie disponibil doar în limba engleză, ci şi în arabă, bulgară, greacă, persană, hindi şi chineză.Sunt încântată de măsurile întreprinse de ICANN pentru ca numele de domenii să poată utiliza alfabete diferite.Comisia pledează de mai mulţi ani în favoarea acestui lucru”, a declarat comisarul UE Reding.„În Europa, planurile noastre de a face posibilă utilizarea literelor greceşti şi chirilice pentru numele din domeniul «.eu» înainte de sfârşitul anului au înregistrat deja progrese importante; de asemenea, facem eforturi ca foarte curând să apară şi versiunile greacă şi chirilică pentru domeniul de prim-nivel «.eu».”

  În urma deciziei ICANN, utilizatorii internetului vor putea înregistra şi utiliza nume integrale de domeniu de internet (precum „europa.eu”) cu caractere care nu se regăsesc în alfabetul englez (literele de la „a” la „z” şi cifrele arabe de la 0 la 9).Numele de domenii de internet scrise în alfabet nelatin (de exemplu arab, chinez sau chirilic) se utilizează deja la nivelul secundar al adreselor de internet (cum ar fi „europa" în „europa.eu”), însă până acum nu a fost posibilă existenţa unor nume complet internaţionalizate.Anunţul făcut de ICANN conform căruia corporaţia va începe să accepte cereri pentru domenii naţionale de prim-nivel (ca „.bg” sau „.eu”) în scripturi locale va permite probabil şi mai multor milioane de alţi utilizatori ai internetului din întreaga lume să intre online în limba maternă.

  În iunie 2009, Comisia Europeană şi-a modificat regulile privind numele de domenii de internet astfel încât să poată fi folosite caracterele din toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene (IP/09/1044). Începând din 10 decembrie 2009, va fi posibilă înregistrarea numelor cu ajutorul unor caractere precum „à”, „ą”, „ä”, „ψ” sau „д” în cadrul domeniului „.eu”. Cetăţenii şi companiile UE vor putea să înregistreze nume de domeniu în alfabete nelatine, lucru esenţial pentru limbi ca greaca şi bulgara. De asemenea, vorbitorii de limba spaniolă şi bască pot înregistra nume care să conţină caracterul „ñ”, iar vorbitorii de franceză, portugheză şi catalană pot utiliza caracterul„ç”. Uniunea Europeană va introduce cât mai curând posibil şi nume de domenii internaţionalizate în cadrul domeniului său de prim-nivel – „.eu”, care conţine deja peste trei milioane de nume de domeniu înregistrate cu ajutorul caracterelor latine (IP/09/536).

  UE cere prelungirea Forumului pentru guvernarea internetului

  Forumul pentru guvernarea internetului a fost creat în cadrul Summitului mondial pentru societatea informaţională din 2003-2005, oferind o platformă unică mondială cu participarea mai multor părţi interesate, unde guvernele, sectorul privat şi societatea civilă se pot întâlni pentru a discuta chestiuni esenţiale legate de guvernarea internetului.Forumul a fost înfiinţat ca un proces neutru, neobligatoriu şi neduplicativ. Primul FGI a avut loc la Atena în 2006, urmat de reuniuni în Rio de Janeiro (2007) şi Hyderabad (2008).Cea de-a patra reuniune se desfăşoară în momentul de faţă la Sharm El Sheikh, în Egipt.

  Durata sa iniţială de cinci ani va expira odată cu cea de-a cincea reuniune care va avea loc anul viitor la Vilnius, în Lituania.Înainte de acest moment, ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite vor lua însă în calcul necesitatea prelungirii acestei durate iniţiale.„Înainte de reuniunea viitoare, vor avea loc discuţii cu privire la posibilitatea ca FGI să continue să se întrunească şi după 2010. În ceea ce mă priveşte, răspunsul este simplu:forumul trebuie să continue”, a spus comisarul UE Viviane Reding.

  Context

  Pentru ca traficul pe internet să ajungă la destinaţie, numele şi adresele de domeniu reprezintă elemente esenţiale.Organismul responsabil cu definirea strategiilor pentru coordonarea globală a sistemului de nume de domeniu (Domain Name System – DNS) este ICANN, o corporaţie nonprofit din sectorul privat din SUA, cu sediul în California.

  De la înfiinţarea sa în 1998, ICANN a funcţionat în baza unei serii de memorandumuri de înţelegere încheiate cu guvernul SUA, în care şi-a specificat obiectivele referitoare la procesul decizional privind DNS. Cel mai recent memorandum de înţelegere a expirat la 30 septembrie 2009. A fost elaborată o afirmare a angajamentelor (affirmation of commitments) de către Statele Unite şi ICANN.

  În iunie 2009, Comisia a invitat ICANN să îşi sporească gradul de responsabilitate şi a pledat pentru o mai mare implicare a actorilor din afara Statelor Unite în guvernarea acestuia (IP/09/951). La sfârşitul lunii septembrie, Statele Unite au anunţat o reformă a ICANN.Comisia a salutat noul acord de principiu (IP/09/1397).ICANN a lucrat la crearea numelor de domeniu de prim-nivel internaţionalizate şi a anunţat lansarea accelerată a internaţionalizării domeniilor naţionale de prim-nivel la 16 noiembrie 2009.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii