Cale de navigare

Telecomunicaţii: Comisia lansează împotriva României procedura privind încălcarea dreptului comunitar pentru nerespectarea independenţei autorităţii de reglementare

29/01/2009

Comisia Europeană consideră că decizia luată în 2008 de Guvernul României de a-l demite pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi ulterior, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti care suspenda această decizie, de a restructura şi de a redenumi instituţia, reprezintă o gravă nerespectare a independenţei autorităţii de reglementare. După avertismente repetate, Comisia a lansat astăzi împotriva României procedura privind încălcarea dreptului comunitar (infringement) prin transmiterea unei scrisori de punere în întârziere Guvernului României, în conformitate cu articolul 226 din Tratatul CE. Comisarul pentru telecomunicaţii, Viviane Reding, a avut ieri dimineaţă o convorbire telefonică cu Gabriel Sandu, noul ministru român al Comunicaţiilor şi Societăţii informaţionale, care a preluat această problemă de la guvernul anterior, pentru a discuta despre modul în care se poate corecta actuala situaţie de ilegalitate din România, astfel încât să devină conformă cu litera şi spiritul legislaţiei UE.

  „Autorităţile naţionale de reglementare independente reprezintă o adevărată coloană vertebrală pentru normele UE în sectorul telecomunicaţiilor şi sunt, prin urmare, esenţiale pentru o reglementare corectă a pieţei unice europene în domeniu”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicaţii. „Este îngrijorător să constatăm că guvernul unui stat membru anulează, în 2008, efectele unei hotărâri judecătoreşti, mai ales că acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată în România. Această decizie încalcă normele UE în domeniul telecomunicaţiilor şi contravine însuşi principiului statului de drept, care stă la baza Uniunii Europene. Fac apel la autorităţile din România să depună toate eforturile necesare pentru a asigura stabilitatea şi independenţa autorităţii de reglementare în telecomunicaţii, garantând astfel atât certitudinea juridică, cât şi reglementarea riguroasă şi corectă a pieţei. În acelaşi timp, îmi ofer sprijinul autorităţilor române, în special noului ministru, Gabriel Sandu, iar serviciile noastre sunt gata să ofere consultanţa necesară, pentru a ajuta la alinierea normelor din telecomunicaţii la legislaţia europeană, astfel încât să se respecte în totalitate independenţa autorităţii de reglementare. Pentru noi, problema nu este legată de o persoană anume, ci de faptul că trebuie să se identifice soluţii stabile pe termen lung, prin care să se garanteze independenţa persoanei care conduce autoritatea de reglementare, indiferent care ar fi aceasta”.

  În septembrie 2008, Curtea de apel Bucureşti a suspendat decizia luată cu o lună înainte de premierul României de a-l înlocui pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.În urma hotărârii judecătoreşti, preşedintele Autorităţii ar fi trebuit să fie reinstalat în funcţie. Cu toate acestea, hotărârea nu a fost aplicată, deoarece chiar în ziua  în care a fost făcută publică Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a decis restructurarea şi redenumirea autorităţii naţionale de reglementare, precum şi numirea unui nou preşedinte. Acest lucru a anulat efectele hotărârii judecătoreşti.

  Comisia a transmis două scrisori administrative, datate 19 septembrie, respectiv 14 octombrie 2008, pentru a atrage atenţia Guvernului României asupra gravităţii situaţiei. Cu toate acestea, nu s-a primit un răspuns satisfăcător la aceste scrisori. În consecinţă, Comisia a transmis României o notificare de punere în întârziere, prima etapă a procedurii de infringement, conform articolului 226 din Tratatul CE.

  Comisia consideră că este crucial să se evite o nouă restructurare pripită a autorităţii de reglementare în telecomunicaţii din România şi să se identifice o soluţie instituţională mai durabilă, care să reflecte integral, în litera şi spiritul lor, reglementările UE privind independenţa autorităţilor de reglementare.

  În 2006, chiar înainte de aderarea României la UE, guvernul a mai reorganizat autoritatea de reglementare prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Se împiedica astfel aplicarea unei hotărâri judecătoreşti care impunea reinstalarea în funcţie a preşedintelui autorităţii, demis de către premier în 2005.

  Alte informaţii

  Pe lângă procedura declanşată în cazul României, Comisia a lansat anterior şapte proceduri similare împotriva altor state membre, tot pentru nerespectarea independenţei autorităţilor de reglementare din telecomunicaţii. Dintre acestea, cele referitoare la Bulgaria (IP/08/1018), Slovenia, Cipru (IP/06/948), Slovacia (IP/08/142) şi Luxemburg (IP/09/163) au fost între timp închise, ca urmare a măsurilor luate la nivel naţional în vederea soluţionării problemelor. În iulie 2008, cazul Poloniei a fost adus de către Comisia Europeană în instanţa Curţii Europene de Justiţie. Procedurile împotriva Letoniei şi Lituaniei, lansate în septembrie 2008, sunt în curs de desfăşurare (IP/08/1343).

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii