Cale de navigare

Funcţionarii UE „se întorc la şcoală”

08/05/2009

Şase sute de funcţionari europene se vor întoarce la fostele lor şcoli în acest an, mulţi dintre ei în sau în preajma Zilei Europei, 9 mai.Ideea este de a „arăta o faţă umană a Europei” şi de a participa la discuţii cu elevii pe teme europene care îi interesează.Iniţiativa „Înapoi la şcoală”, declanşată în 2007, se desfăşoară în acest an în nouă ţări UE din martie până în noiembrie.

  „Este o modalitate concretă de a lua contactul cu următoarea generaţie de europeni”, a declarat Margot Wallström, vicepreşedintă a Comisiei, responsabilă cu relaţiile interinstituţionale şi strategia de comunicare.„Întoarcerea la propriile rădăcini este o modalitate extraordinară de conectare cu tinerii şi de a discuta felul în care Uniunea Europeană afectează vieţile noastre de zi cu zi.Poate şi mai important, este o ocazie extraordinară de a afla ce vor şi ce aşteaptă tinerii de la Europa.” Doamna comisar se întâlneşte ea însăşi frecvent cu studenţi, atunci când se află în misiune şi are în program la 14 mai o vizită la Alyssa School din Birmingham.

  În numeroase state membre, iniţiativa se desfăşoară în cooperare cu autorităţile naţionale.În Germania, cancelara Angela Merkel a participat la un eveniment la Lise-Meitner-Schule (Şcoala Lise Meitner), cu orientare ştiinţifică, din Berlin.

  Vizitele sunt organizate în legătură cu Primăvara europeană, un proiect finanţat de Comisie pentru şcoli, aflat acum în cel de-al şaptelea an de derulare.

  Aproximativ 50 de membri ai Parlamentului European, inclusiv preşedintele acestuia, Hans-Gert Pöttering, cinci comisari (Wallström, Figel', Kuneva, Kovacs, Orban) şi alţi formatori de opinie europeni, ca de exemplu laureatul premiului Nobel, polonezul Lech Walesa şi scriitorul francez Marc Levy vor participa anul acesta la activităţile Primăverii europene.

  Context

  Iniţiativa „Înapoi la şcoală” oferă funcţionarilor din instituţiile UE posibilitatea de a-şi revedea fostele şcoli pentru a vorbi despre opţiunea lor pentru o carieră europeană, despre actualele lor locuri de muncă şi despre provocările şi oportunităţile vieţii şi muncii dincolo de frontiere. Ea a fost lansată în 2007 de către Comisie şi guvernul Germaniei ca parte a comemorării celei de-a 50-a aniversări a Tratatului de la Roma. De atunci, preşedinţiile succesive ale Consiliului UE s-au alăturat acţiunii, care s-a extins anul acesta la un nou grup de ţări, în afara preşedinţiilor cehă şi suedeză.

  Calendarul zilelor „Înapoi la şcoală” pentru funcţionarii Comisiei:

  Austria:4-9 mai

  Letonia:9 mai

  Republica Cehă:15 mai

  Portugalia:22 mai

  Irlanda:31 august – 4 septembrie

  Suedia:20 noiembrie

  Ţările de Jos:noiembrie (data urmează a fi confirmată)

  Ungaria:pe tot parcursul anului

  Germania:deja desfăşurată (9 – 15 martie)

  Evenimentele „Înapoi la şcoală” care se desfăşoară în cursul lunii mai se integrează în iniţiativa „Primăvara europeană”.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii