Cale de navigare

Combaterea schimbărilor climatice

17/09/2009 00:00:00

Combaterea schimbărilor climatice - Energie pentru o lume în schimbarereprezintă o temă prioritară pentru Uniunea Europeană în 2009. La sfârşitul anului trecut, UE a adoptat o politică integrată în materie de energie şi schimbări climatice, care prevede obiective ambiţioase pentru anul 2020. Astfel, Europa s-ar putea  îndrepta  către un viitor durabil şi o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, bazată pe un consum mai redus de energie, prin acţiuni care vizează:

- reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% (sau chiar 30%, dacă se ajunge la un acord internaţional în acest sens);

- reducerea consumului de energie cu 20%, prin creşterea eficienţei energetice;

- acoperirea a 20% din necesarul energetic prin folosirea surselor regenerabile.

Detalii despre activităţile UE în acest domeniu se găsesc aici.  

  23 octombrie 2009: "România pe drumul către Copenhaga"

  Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Asociaţia Green Revolution organizează, la Bucureşti, pe data de 23 octombrie 2009, o conferinţă în care va fi dezbătută importanţa deciziiilor care se vor lua la Conferinţa despre schimbările climatice a Naţiunilor Unite - Copenhaga 2009 din luna decembrie.

  La conferinţa de la Bucureşti vor fi prezenţi oficiali de nivel înalt din ţară şi de la nivel european, precum şi reprezentanţi ai marilor companii din domeniul energiei.

  Programul conferinţei

   

  19 septembrie 2009: Concert Editors la Budapesta

  Pe 19 septembrie 2009, are loc, la Budapesta, concertul grupului Editors, al doilea din seria de concerte MTV din cadrul campaniei Play to Stop: Europe for Climate, lansată de Comisia Europeană şi MTV.

  Doamna Margot Wallström, vicepreşedinte al Comisiei Europene însărcinat cu Relaţiile Instituţionale şi Strategia de Comunicare, va fi prezentă la concert.

  La eveniment participă şi ambasadorii campaniei, unul dintre aceştia fiind Şerban Copot, solistul trupei Animal X, din România.

  Clipul de promovare a campaniei (copyright: MTV).

   

   

   

  16-22 septembrie 2009: Săptămâna europeană a mobilităţii

  Săptămâna europeană a mobilităţiieste un eveniment organizat în fiecare an, începând din 2002, şi include, în 2009, activităţi în aproape 1.700 de oraşe, 58 sunt din România.

  Cetăţenii oraşelor participante sunt invitaţi să ia parte la o gamă largă de activităţi desfăşurate în sprijinul mobilităţii sustenabile.Tema campaniei din 2009 - Îmbunătăţirea climei în oraşe – subliniază importanţa eforturilor depuse la nivel local în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii prin promovarea unor alternative la transportul cu autovehiculul, cum ar fi mersul cu bicicleta, mersul pe jos şi utilizarea mijloacelor de transport în comun, precum şi promovarea unor programe precum folosirea în codiviziune (car-sharing) şi în comun (car-pooling) a autovehiculelor particulare.

   

  Capitale verzi ale Europei - European Green Capitals

  Începând din 2010, câte un oraş european va fi desemnat, în fiecare an, capitala verde a Europei. Primele două capitale verzi ale Europei sunt:

  - în 2010: Stockholm;

  - în 2011: Hamburg.

  În cursul lunii octombrie 2009, oraşele din statele membre UE, ţările candidate (Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Croaţia) şi Spaţiul Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) vor fi invitate să se înscrie într-o nouă competiţie de acest gen, putând fi desemnate capitale verzi ale Europei în anii următori.

  Detalii se găsesc aici.

   

   

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 01/02/2012  |Începutul paginii