Cale de navigare

UE eliberează un nou spectru de frecvenţe pentru servicii de comunicaţii mobile noi, mai rapide

27/07/2009

Europa a luat astăzi o măsură importantă în vederea implementării unei noi generaţii de servicii de comunicaţii mobile. Consiliul de Miniştri a urmat Parlamentul European aprobând o propunere a Comisiei Europene de modernizare a legislaţiei europene privind utilizarea spectrului de frecvenţe radio necesar serviciilor de comunicaţii mobile – „Directiva GSM”. Această directivă din 1987 pune la dispoziţia tehnologiilor de acces GSM (sistem global de comunicaţii mobile sau Groupe Spécial Mobile, la origine), cum sunt telefoanele mobile, o parte din banda de 900MHz a spectrului de frecvenţe. Directiva actualizată permite în prezent utilizarea benzii de frecvenţă de 900MHz pentru a asigura servicii paneuropene mai rapide, cum este internetul mobil, fără a afecta continuitatea serviciilor GSM. Această nouă flexibilitate va contribui la stimularea concurenţei pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor şi la extinderea mai rapidă a serviciilor wireless de bandă largă, unul din factorii determinanţi ai redresării economice. Ca urmare a revizuirii Directivei GSM, se estimează economii de până la 1,6 miliarde EUR în acest sector de activitate. Se preconizează că noua directivă va intra în vigoare în luna octombrie a acestui an. Comisia propusese revizuirea Directivei GSM în paralel cu revizuirea normelor UE în domeniul telecomunicaţiilor. Directiva GSM revizuită este prima dintr-o serie de directive importante privind sectorul telecomunicaţiilor care sunt în curs de negociere şi în cazul cărora acordul dintre Parlament şi Consiliu deschide în prezent calea unei economii wireless mai puternice.

  Standardul GSM reprezintă un exemplu de reuşită pentru Europa, continentul pe care a luat naştere. Prin actualizarea Directivei GSM, UE pregăteşte terenul pentru o nouă generaţie de servicii şi de tehnologii unde Europa poate fi lider mondial”, a declarat comisarul european pentru telecomunicaţii Viviane Reding. „Aş dori să mulţumesc Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri care, aprobând cu promptitudine revizuirea acestui text legislativ foarte important pentru domeniul telecomunicaţiilor, înlesnesc realizarea acestui deziderat. Această reformă va elimina constrângerile cu care se confruntă operatorii, astfel încât aceştia să poată promova noi tehnologii în benzile GSM pentru a dezvolta servicii de comunicaţii mobile de bandă largă de mare viteză, ceea ce ar trebui să constituie un stimulent binevenit pentru economia wireless a Europei şi să contribuie la lansarea unei Europei digitale.”

  În noiembrie 2008, Comisia Europeană a propus partajarea undelor radio alocate pentru telefoanele mobile cu alte tehnologii mai avansate, începând cu tehnologia mobilă de bandă largă de generaţia a treia (sistemul universal de telecomunicaţii mobile, UMTS). În luna mai, propunerea a fost aprobată de Parlamentul European cu 578 de voturi pentru(MEMO/09/219).

  Prin decizia finală de aprobare luată astăzi de cei 27 de miniştri ai telecomunicaţiilor, directiva revizuită poate intra acum în vigoare. De asemenea, datorită noilor reglementări este mai uşor să se adapteze alocarea spectrului în banda de frecvenţă de 900MHz pentru a facilita utilizarea acesteia chiar şi pentru tehnologii mai noi de bandă largă de generaţia a patra.

  Telefoanele de care dispun consumatorii în prezent vor continua să funcţioneze fără probleme, numai că aceştia vor putea folosi şi tehnologii noi de acces la serviciile de bandă largă de mare viteză. De asemenea, directiva revizuită va avea efecte economice pozitive asupra sectorului telecomunicaţiilor şi va promova introducerea unor noi servicii wireless, graţie reducerii  costurilor de reţea ca urmare a utilizării unor benzi de  frecvenţe mai joase, ceea ce va duce, în sectorul telecomunicaţiilor, la economii de până la 1,6 miliarde EUR la nivelul costurilor de capital pentru realizarea unei reţele europene unice.

  Context

  Prin Directiva GSM din 1987 se alocau anumite frecvenţe radio (în banda de 900MHz) pentru serviciile GSM. Era însă necesară actualizarea directivei astfel încât această bandă a spectrului de frecvenţe radio să poată fi utilizată şi pentru tehnologiile wireless de nouă generaţie mai avansate.

  În noiembrie 2008, Comisia a reacţionat faţă de ritmul tot mai accelerat al evoluţiei tehnologiilor propunând modificarea directivei pentru a permite coexistenţa noilor tehnologii şi a serviciilor GSM în banda de frecvenţă de 900MHz. Banda de frecvenţă de 900MHz va fi deschisă şi altor sisteme odată cu stabilirea posibilităţii tehnice de utilizare a acesteia împreună cu tehnologia GSM. Se va începe cu serviciile UMTS deoarece compatibilitatea acestora este deja demonstrată.

  Comisarul pentru telecomunicaţii Viviane Reding a prezentat, în discursul Europa digitală – calea cea mai rapidă spre redresarea economică a Europei (SPEECH/09/336), o “Agendă digitală pentru Europa” cuprinzând, printre primele măsuri care trebuie luate, un acord rapid privind revizuirea Directivei GSM.

   

  Etapele următoare

  Directiva actualizată va fi semnată în septembrie de către preşedintele Parlamentului European şi preşedintele Consiliului de Miniştri, iar apoi va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În acelaşi timp, Comisia va adopta o decizie, care va intra în vigoare la aceeaşi dată cu directiva actualizată, de stabilire a măsurilor de ordin tehnic care să permită coexistenţa serviciilor GSM (a doua generaţie de telefoane mobile) şi sistemelor UMTS (a treia generaţie de telefoane mobile, care oferă internet mobil de mare viteză pe lângă serviciile obişnuite de telefonie) în banda de frecvenţe alocată serviciilor GSM prin directivă. Decizia respectivă se va baza pe decizia UE privind spectrul de frecvenţe radio care stabileşte un mecanism de adoptare a unor norme tehnice de armonizare pe baza cooperării cu experţii în spectrul de frecvenţe radio din cadrul autorităţilor naţionale şi care prevede posibilitatea unor modificări în vederea includerii unor parametri tehnici de utilizare pentru sisteme mai moderne care nu se bazează pe tehnologia GSM şi a căror compatibilitate poate fi stabilită ulterior. Administraţiile naţionale vor avea apoi la dispoziţie şase luni pentru a transpune directiva şi pentru a implementa decizia astfel încât benzile din spectrul de frecvenţe alocate serviciilor GSM să fie efectiv disponibile pentru tehnologiile de generaţia a treia.

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii