Cale de navigare

Sunt profesorii Europei suficient de bine formaţi?

24/11/2009

OCDE şi Comisia Europeană prezintă astăzi noul lor raport „Dezvoltarea profesională a profesorilor: o comparaţie între Europa şi restul lumii”. Acesta concluzionează că profesorii au nevoie de feedback eficient privind munca lor pentru a profita pe deplin de oportunităţile de formare, dar varietatea experienţelor de formare şi un climat mai bun de muncă în şcoli reprezintă, la rândul lor, elemente-cheie pentru o dezvoltare profesională de succes. Conform raportului, aproape nouă din zece profesori participă la un tip de formare profesională la locul de muncă şi peste jumătate spun că ar dori mai mult. Pe baza Anchetei internaţionale privind predarea şi învăţarea (TALIS) de anul acesta, realizată în 23 de ţări participante, raportul prezintă pentru prima dată date comparabile la nivel internaţional privind dezvoltarea profesională a profesorilor.

  La lansarea raportului, comisarul european pentru educaţie, formare profesională, cultură şi tineret, Maroš Šefčovič, a adăugat: „Avem peste şase milioane de profesori în UE şi capacitatea lor de a-i inspira pe toţi elevii să înveţe este esenţială pentru viitorul societăţilor noastre. Dacă dorim educaţie de înaltă calitate este esenţial să le oferim profesorilor noştri oportunităţile cele mai bune posibil pentru dezvoltarea competenţelor lor, nu numai la începutul carierei, ci pe întregul parcurs al acesteia. Prin stimularea lor de a se angaja la dezvoltare profesională, contribuim la statutul şi atractivitatea profesiei.”

  Secretarul general al OCDE, Angel Gurría a adăugat: „Profesorii reprezintă fluidul vital al educaţiei şi dezvoltarea profesională a profesorilor este un ingredient esenţial în menţinerea calităţii sistemelor de educaţie. Rezultatele TALIS cuprinse în acest raport arată că profesorii au poftă să înveţe şi să se perfecţioneze continuu, dar şi faptul că furnizarea de dezvoltare profesională la locul de muncă trebuie să fie mai bine orientată conform necesităţilor profesorilor. “ 

  Mesaje cheie

  Principalele constatări ale raportului „Dezvoltarea profesională a profesorilor: o comparaţie între Europa şi restul lumii” este că dezvoltarea profesională reprezintă o parte importantă a vieţii profesorilor. Prin urmare, ea are un potenţial semnificativ ca instrument de îmbunătăţire educaţională. Cu toate acestea, profesorii sugerează că unul dintre principalele obstacole în calea participării la activităţi de dezvoltare profesională îl reprezintă „conflictul cu programul de lucru”, ceea ce arată că politicile de integrare mai eficientă a dezvoltării profesionale a profesorilor în pachetul complet de lucru al acestora şi în funcţionarea şcolilor ar fi benefice.  

  În general, rezultatele arată că politica şcolară de asigurare a feedbackului cu privire la performanţa profesorilor se leagă strâns de dezvoltarea profesională a acestora şi de percepţia impactului ei. Climatul şcolar joacă şi el un rol important. Profesorii care se simt bine la locul lor de muncă şi în cadrul şcolii lor privesc pozitiv dezvoltarea lor profesională. Pentru responsabilii politici, aceste constatări sugerează faptul că prin concentrarea pe evaluare, feedback şi un climat şcolar pozitiv se poate contribui la dezvoltarea şcolilor ca „organizaţii educaţionale”, promovând formarea profesională continuă şi îmbunătăţind astfel calitatea predării.

  Raportul tematic „Dezvoltarea profesională a profesorilor: o comparaţie între Europa şi restul lumii” a fost pregătit de o echipă de cercetători de la universitatea din Twente, Ţările de Jos, supervizată de profesorul Jaap Scheerens, care este şi editorul raportului.

  Pentru detalii suplimentare privind constatările raportului, a se vedea apendicele acestui comunicat de presă.

  TALIS – Anchetă internaţională privind predarea şi învăţarea

  TALIS este noua Anchetă internaţională privind predarea şi învăţarea a OCDE. Aceasta este prima anchetă internaţională care pune accentul pe mediul de învăţământ şi pe condiţiile de lucru ale profesorilor în şcoli. TALIS abordează aspectele care afectează profesorii şi performanţele acestora, văzute din perspectiva directorilor de şcoli şi a profesorilor înşişi.  Aceasta îşi propune să acopere importante lipsuri de informaţii din comparaţiile internaţionale ale sistemelor de învăţământ.

  Ancheta a fost realizată cu sprijinul Comisiei Europene şi acoperă 23 de ţări participante: Australia, Austria, Belgia (Comunitatea Flamandă), Brazilia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Coreea, Lituania, Malaezia, Malta, Mexic, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Slovacă, Slovenia, Spania şi Turcia.

  În fiecare ţară, în jur de 200 de şcoli au fost selectate aleatoriu, iar în fiecare şcoală s-a completat câte un chestionar de către directorul şcolii şi altul de către 20 de profesori selectaţi aleatoriu.

  Pentru mai multe informaţii

  Comunicatul de presă al Comisiei Europene (IP/09/926, 16 iunie 2009): Eficacitatea dascălilor îngreunata de lipsa stimulentelor şi de comportamentul neadecvat al elevilor

  OCDE:OECD Teaching and Learning International Survey (TALIS)

  Comisia Europeană: Teacher education

  Comunicatul de presă al Comisiei Europene (IP/09/1145, 16 iulie 2009): Key data on education in Europe: Longer schooling, fewer pupils and teachers

  Raportul:http://ec.europa.eu/education/school-education/doc1962_en.htm

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii