Cale de navigare

Europenii manifestă un optimism moderat cu privire la situaţia economică, în schimb continuă să fie îngrijoraţi cu privire la şomaj – Eurobarometrul 2009, ediţia de toamnă

14/12/2009

Primele rezultate ale ultimului sondaj Eurobarometru arată că, pentru europeni, şomajul reprezintă principala problemă din ţara lor, în timp ce îngrijorarea cu privire la situaţia economică s-a atenuat uşor.Totuşi, majoritatea continuă să creadă că punctul culminant al crizei încă nu a trecut.În condiţiile în care G20 şi FMI au impulsionat redresarea economică, populaţia consideră că guvernele naţionale şi Uniunea Europeană sunt cele mai în măsură să întreprindă acţiuni împotriva efectelor crizei.

  „Cetăţenii au indicat în mod limpede că locurile de muncă reprezintă principala lor îngrijorare, iar UE trebuie să continue să-şi concentreze întreaga atenţie şi să se angajeze pe deplin în rezolvarea problemelor generate de criză” a afirmat Margot Wallström, vicepreşedintă a Comisiei Europene, responsabilă cu relaţiile instituţionale şi strategia de comunicare.

  Majoritatea europenilor (54%, cu 7 puncte mai puţin faţă de perioada mai – iunie 2009) cred că impactul maxim al crizei asupra locurilor de muncă încă nu s-a produs, iar 38% dintre ei cred că acesta a trecut deja.Această cifră este cu zece puncte mai mare decât cea din sondajul precedent.

  Aceeaşi tendinţă pozitivă faţă de primăvara lui 2009 poate fi observată în privinţa evoluţiei situaţiei economice din UE în următoarele douăsprezece luni:30% (+ 6) dintre europeni cred că în următoarele douăsprezece luni situaţia va fi mai bună, 38% (-) cred că va fi staţionară, iar 21% (- 7) cred că se va înrăutăţi.11% (+ 1) nu ştiu.

  În privinţa viitorului economiei mondiale, au fost exprimate opinii la fel de optimiste:29% (+ 5) cred că în următoarele douăsprezece luni situaţia va fi mai bună, 36% (-) cred că va fi staţionară, iar 24% (- 6) cred că se va înrăutăţi.11% (+ 1) nu ştiu.

  În ceea ce priveşte economia naţională, tendinţa pozitivă este mai moderată.Un procent mai mare dintre europeni consideră că situaţia generală a economiei din ţara lor va fi staţionară (37%, + 1) sau se va înrăutăţi (31%, - 3), spre deosebire de un procent mai mic care consideră că se va ameliora (28%, +3).4% (- 1) nu ştiu.

  Majoritatea (51%, + 2) consideră şomajul ca fiind cea mai importantă problemă actuală din ţara lor.Pe locul doi se află situaţia economică (40%, - 2), urmată de inflaţie (19%, - 2), care ocupă locul trei împreună cu infracţionalitatea (19%, + 3).La nivel personal, inflaţia (38%, staţionar), situaţia economică (26%, staţionar) şi şomajul (20%, - 1) rămân cele mai importante probleme.

  Atât Uniunea Europeană (22%, + 2), cât şi guvernele naţionale (19%, + 7) sunt percepute ca fiind cele mai în măsură să contracareze criza.Ele sunt urmate îndeaproape de G20 (18%, - 2), care în primăvară a pierdut poziţia a doua în favoarea guvernelor naţionale.

  Europenii percep stimularea cercetării şi inovării din industria europeană (31%), sprijinirea producţiei ecologice de bunuri şi servicii (30%), sprijinirea agriculturii (27%) şi încurajarea înfiinţării de întreprinderi (25%) ca fiind modalităţile principale de stimulare a creşterii într-o manieră sustenabilă.

  Indicatorii tendinţei privind încrederea în instituţiile europene sunt stabili.În ansamblu, 50% (+ 2) dintre cetăţenii UE au încredere în Parlamentul European, în timp ce 33% (- 3) manifestă lipsă de încredere.46% (+ 2) au încredere în Comisia Europeană, iar 32% (- 2) manifestă lipsă de încredere.

  Majoritatea europenilor (53%, staţionar) continuă să creadă că apartenenţa ţării lor la UE este un aspect pozitiv, în timp ce 57% (+ 1) cred că ţara lor a beneficiat de pe urma statutului de membră a UE.

  Faţă de ediţia de toamnă 2007, percepţia asupra democraţiei pare să se fi inversat.53% (- 5) se declară satisfăcuţi de modul în care funcţionează democraţia în ţara lor, cifra fiind de 54% (+ 2) în privinţa Uniunii Europene.În urmă cu doi ani, modul în care funcţionează democraţia la nivel naţional (58%) a fost considerat mai satisfăcător decât la nivel UE (52%).

  Acest sondaj „Eurobarometru standard” a fost efectuat pe bază de interviuri faţă în faţă de către TNS Opinion & Social.Au fost intervievate 30 238 de persoane, în perioada 23 octombrie – 18 noiembrie 2009.Sondajul „Eurobarometru standard” este efectuat de două ori pe an, primăvara şi toamna.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii