Cale de navigare

Pentru a salva mai multe vieţi pe drumurile europene: operatorii de telefonie mobilă se angajează cu privire la implementarea sistemului eCall

09/09/2009

Astăzi, sistemul european automat de apeluri de urgenţă integrat la bordul automobilelor eCall a primit un sprijin total din partea sectorului european de telefonie mobilă. Reprezentanţii Asociaţiei GSM din sectorul în cauză şi-au demonstrat implicarea în această tehnologie care deţine potenţialul de a salva vieţi omeneşti prin semnarea Memorandumului UE de înţelegere pentru implementarea eCall în întreaga Europă. eCall apelează automatnumărul european unic pentru apeluri de urgenta – 112 atunci când un automobil este implicat într-un accident grav şi trimite celui mai apropiat serviciu de urgenţă informaţii privind locul accidentului, chiar şi atunci când pasagerii nu ştiu sau nu pot să precizeze unde se află. Implementarea eCall necesită o strânsă colaborare între autorităţile publice, constructorii de automobile şi operatorii de telefonie mobilă. Odată generalizat, acesta ar putea salva anual până la 2 500 de vieţi omeneşti în UE şi ar putea diminua gravitatea rănirilor cu 10-15%.

  Pentru a salva mai multe vieţi pe drumurile europene: operatorii de telefonie mobilă se angajează cu privire la implementarea sistemului eCall

  „Luna trecută, Comisia Europeană a solicitat guvernelor europene şi sectoarelor construcţiei de automobile şi telecomunicaţiilor să depună mai multe eforturi pentru implementarea eCall. Doresc să felicit sectorul telefoniei mobile pentru răspunsul său prompt. Prin sprijinirea sistemului european de apeluri de urgenţă integrat la bordul automobilelor, acesta a dovedit că îşi asumă o responsabilitate socială şi că este deschis spre aplicaţiile novatoare ale tehnologiei comunicaţiilor în viaţa de zi cu zi," a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicaţii. „Cu toate acestea, implementarea eCall la nivel pan-european necesită cooperarea tuturor. Operatorii de telefonie mobilă şi-au demonstrat astăzi angajamentul pentru eCall, alăturându-se astfel industriei automobilelor şi majorităţii statelor din UE. Şase state membre nu au semnat încă Memorandumul de înţelegere privind eCall, si anume Danemarca, Franţa, Irlanda, Letonia, Malta şi Regatul Unit. Acestea ar trebui să ia piciorul de pe frână şi să accelereze introducerea unui sistem care poate salva vieţi omeneşti. În caz contrar, Comisia se va vedea nevoită să legifereze în acest sens anul viitor.”

  În cadrul unei ceremonii găzduite astăzi de comisarul Reding, dl Martin Whitehead, directorul  Asociaţiei GSM Europe, a semnat Memorandumul de înţelegere privind eCall în numele sectorului comunicaţiilor mobile.

  Activă în 219 ţări, Asociaţia GSM reuneşte aproape 800 de operatori de telefonie mobilă din lume şi mai mult de 200 de societăţi, inclusiv producători de telefoane mobile, companii de software, furnizori de echipamente, operatori de internet şi organizaţii de mass-media şi de divertisment.

  Pentru implementarea completă a eCall, sectoarele construcţiei de automobile şi telecomunicaţiilor, precum şi administraţiile naţionale din toate statele Uniunii Europene trebuie să asigure dotarea serviciilor lor de urgenţă, în special cea a centrelor de apel, cu echipamentul necesar prelucrării apelurilor eCall. Cu toate că tehnologia este pusă la punct, iar sectorul şi serviciile de urgenţă au ajuns la un acord cu privire la standardele comune pan-europene, Danemarca, Franţa, Irlanda, Letonia, Malta şi Regatul Unit nu sunt încă pregătite să se angajeze, în principal din cauza unor probleme legate de costuri.

  15 state ale UE (Austria, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Țările de Jos şi Suedia) precum şi trei state SEE (Islanda, Norvegia şi Elveţia) au ajuns la un acord asupra modalităţilor comune de implementare a eCall. Alte şase state din UE (Belgia, Bulgaria, Ungaria, Luxemburg, România şi Polonia) sprijină eCall şi doresc să semneze acordul. Parlamentul European aduce, la rândul său, un sprijin important lansării eCall la bordul automobilelor din toată Europa.

  Context

  În august, Comisia a solicitat statelor din UE şi sectoarele construcţiei de automobile şi telecomunicaţiilor să depună mai multe eforturi pentru implementarea eCall în Europa (IP/09/1245).Comisia a pus la punct o strategie pentru accelerarea introducerii eCall la bordul tuturor vehiculelor noi (indiferent de marcă şi de ţara de origine) din întreaga Europă. Această tehnologie va fi accesibilă tuturor şi va utiliza numărul european unic pentru apeluri de urgenta – 112, care acum este disponibil oriunde în UE ( IP/08/1968).

  Comisia a finanţat în cadrul eCall proiecte care să asigure funcţionarea transfrontalieră a tehnologiei (E-MERGE şi GST-Rescue) şi a acordat un sprijin suplimentar lucrărilor legate de eCall în cooperare cu sectorul, prin intermediul iniţiativei eSafety.

  eCall reprezintă una dintre priorităţile iniţiativei „Vehicule inteligente” şi a Planului de acţiune pentru sisteme de transport inteligente care promovează utilizarea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) pentru un transport rutier mai inteligent, mai sigur şi mai nepoluant ( IP/06/191).

  În ultimii doi ani, UE a investit aproximativ 160 de milioane de euro pentru cercetarea privind TIC în domeniul transporturilor.

  Accidentele rutiere antrenează pentru economia UE cheltuieli de peste 160 de miliarde de euro pe an. Echiparea tuturor celor 230 de milioane de automobile din UE cu eCall ar putea permite economisirea a 26 de miliarde de euro pe an. Sistemul eCall ar putea de asemenea să faciliteze gestionarea aglomerării traficului rutier şi instalarea în automobile a unor servicii precum navigaţia prin satelit.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii