Cale de navigare

Domeniul de internet „.eu” – accesibil acum în toate limbile Uniunii Europene

11/12/2009

De astăzi, cetăţenii, companiile şi organizaţiile europene pot înregistra nume de site uri web în domeniul „.eu” utilizând caractere din toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că cei care înregistrează site-uri pot folosi, de exemplu, nume cu caractere greceşti sau chirilice precum www.διαδίκτυο.eu sau www.роуминг.eu. Acest lucru este posibil datorită noilor reglementări UE adoptate de Comisie în iunie 2009 ( IP/09/1044).

  „Numele de domeniu internaţionalizate din cadrul domeniului european de prim-nivel «.eu» reprezintă un mare pas înainte către un internet cu adevărat mondial şi totodată local. Mulţi utilizatori ai internetului vor proveni din ţări în care majoritatea limbilor nu se bazează pe alfabetul latin cu caractere de la «a» la «z» şi este firesc ca ei să dorească să folosească propriul alfabet”, a declarat comisarul UE pentru Societatea Informaţională, Viviane Reding.„Prin lansarea numelor de domeniu internaţionalizate în cadrul domeniului «.eu», dezideratele unei Europe multilingve şi multiculturale vor fi şi mai bine îndeplinite.”

  Numele de domeniu internaţionalizate (NDI) sunt nume de domeniu de internet care conţin şi alte caractere pe lângă cele 26 de caractere de la „a” la „z” ale alfabetului latin, cifrele de la „0” la „9” şi semnul „-”.  Până astăzi, cei care înregistrau nume în domeniul „.eu” puteau utiliza doar acest set limitat de caractere. Acum însă, pot fi înregistrate o serie întreagă de caractere diferite folosite în limbile oficiale ale Uniunii Europene.

  Comisia a hotărât că domeniul european de prim-nivel „.eu” trebuie să fie accesibil în caracterele tuturor limbilor oficiale ale UE ( IP/09/1044), iar acest lucru se poate realiza prin intermediul NDI. Domeniul „.eu” permite acum înregistrarea de nume care conţin caractere de tipul „à”, „ą”, „ä”, „ψ” sau „д”.Cetăţenii, companiile şi organizaţiile europene vor putea să înregistreze nume de domeniu în alfabete nelatine, lucru esenţial pentru limbi ca greaca şi bulgara.De asemenea, vorbitorii de limba spaniolă şi bască pot înregistra nume care să conţină caracterul „ñ”, iar vorbitorii de franceză, portugheză şi catalană pot utiliza caracterul „ç”.

  Din 2006, de când a devenit posibilă înregistrarea de nume în domeniul „.eu”, multilingvismul a reprezentat o caracteristică foarte importantă a acestui domeniu.Cadrul legal prevede, de exemplu, că înregistrarea de nume în domeniul „.eu” şi comunicarea deciziilor care privesc înregistrarea trebuie să se poată face în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene şi  în toate caracterele alfabetice ale limbilor oficiale.

  Etapele următoare

  Începând de astăzi, numele de domeniu internaţionalizate vor fi autorizate în cadrul domeniului de prim-nivel „.eu”. De exemplu, „.eu” reprezintă domeniul de prim-nivel din „europa.eu”, iar „europa” este numele înregistrat în cadrul acestui domeniu de prim-nivel.

  Prin acţiunile sale, Comisia urmăreşte şi introducerea cât mai rapidă a variantelor de nume de domeniu internaţionalizate ale numelui domeniul de prim-nivel „.eu” (adică „.eu” în caractere greceşti sau chirilice).Comisarul Reding l-a informat pe Rod Beckstrom, directorul ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), în legătură cu planurile Comisiei în cadrul forumului pentru guvernarea internetului din noiembrie ( IP/09/1717).După ce ICANN aprobă numele de domeniu internaţionale de prim-nivel pentru „.eu”, utilizatorii europeni vor putea înregistra o adresă de web în întregime în propriul alfabet (de exemplu, atât „europa”, cât şi „.eu”).

  Context

  Domeniul „.eu” reprezintă domeniul european de prim-nivel creat de UE, dar administrat de organizaţia particulară nonprofit EURid. Acest consorţiu care reuneşte registrele belgian, ceh, italian, suedez şi sloven a început administrarea domeniului „.eu” în 2005.

  Actualmente, există peste trei milioane de nume în domeniul „.eu” ( IP/09/536).

  Pentru informaţii suplimentare:

  MEMO/08/218

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii