Cale de navigare

Domeniul .eu: după trei ani, trei milioane de nume

03/04/2009

La trei ani după lansare, domeniul de internet de nivel superior .eu continuă să fie o poveste de succes. Există acum peste trei milioane de domenii de internet în cadrul domeniului propriu de internet de nivel superior european. Nici criza financiară nu a pus capăt acestei creşteri:numărul de nume în domeniul .eu a crescut cu 2% în primul trimestru al anului 2009, iar domeniul .eu a fost pe deplin reconfirmat pe locul cinci în lista celor mai populare domenii de vârf cu coduri de ţară la nivel mondial. Promovând o identitate europeană online distinctă, domeniul .eu poate ajuta cetăţenii şi întreprinderile să culeagă pe deplin roadele existenţei pieţei unice europene. Companiile multinaţionale, IMM-urile, ONG-urile şi grupurile de experţi, precum şi cetăţenii au adoptat cu toţii domeniul .eu pentru a îşi face cunoscută prezenţa pe internet. Aceştia nu sunt singurii. La începutul lunii trecute, Suedia a făcut un gest simbolic, fiind primul stat membru care a adoptat domeniul „.eu” pentru site-ul său web oficial dedicat preşedinţiei Uniunii Europene care va începe la 1 iulie: www.se2009.eu

  „Salut faptul că Suedia a decis să aleagă un nume în domeniul .eu pentru preşedinţia Uniunii Europene care îi va reveni la 1 iulie. Este un semn încurajator care va fi, să sperăm, urmat de multe preşedinţii în viitor,” a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru societate informaţională şi mass-media.„Alegând un nume în domeniul .eu pentru site-ul său web, preşedinţia poate arăta în mod clar că deţinerea preşedinţiei nu este legată de ţara care prezidă reuniunile pe o durată de şase luni, ci constă în a acţiona în favoarea întregii Europe. Acest fapt mai demonstrează, de asemenea, şi că domeniul .eu, care sărbătoreşte astăzi a treia aniversare, devine alegerea firească a tuturor celor care caută o identitate europeană online.”

  Domeniul .eu şi-a consolidat poziţia printre cele mai mari zece domenii de nivel superior din lume, precum .com, .net. şi .org. Înregistrările de nume în domeniul .eu au crescut în fiecare an de la introducerea acestui domeniu cu trei ani în urmă, la 7 aprilie 2006 (IP/06/476), ajungând la cifra de trei milioane la începutul acestui an ( IP/09/48 ). Până în martie 2009, s-au înregistrat aproape 3 050 000 de nume în domeniul .eu.

  Majoritatea numelor din domeniul .eu au fost înregistrate în ţările Uniunii Europene care deţin cea mai mare populaţie şi cea mai mare rată de utilizare a internetului raportată la populaţie.Germania este în continuare pe primul loc, cu 30%, urmată de Ţările de Jos (14%), Regatul Unit (12%), Franţa (8%) şi Polonia (6%).

  Context

  Domeniul .eu a debutat la 7 decembrie 2005 pentru deţinătorii de drepturi anterioare, inclusiv deţinătorii de mărci comerciale şi organismele publice (IP/05/1510).De la începutul lunii aprilie 2006, înregistrările sunt accesibile tuturor rezidenţilor Uniunii Europene şi organizaţiilor cu sediul în UE (IP/06/476).Gestionarea înregistrărilor numelor în domeniul .eu (baza de date care conţine toate înregistrările din domeniul .eu) este încredinţată EURid, o organizaţie independentă nonprofit.Până în momentul primei aniversări, fuseseră înregistrate 2,5 milioane de nume în domeniul .eu (IP/07/483), iar în 2007 s-au mai adăugat 300 000 (IP/08/530).

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii