Cale de navigare

Disponibilitatea domeniului de internet „.eu” se extinde la alfabetele chirilic şi grec

26/06/2009

Vorbitorii de bulgară şi de greacă vor putea să consulte website-urile .eu în aceste două limbi. Astăzi, Comisia Europeană a adoptat noi norme comunitare care să permită utilizatorilor individuali şi companiilor să înregistreze nume în domeniul .eu folosind caracterele tuturor celor 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv literele chirilice şi greceşti. Aceasta înseamnă că, mai târziu în decursul acestui an, domeniul .eu va fi disponibil în alfabetele utilizate de bulgari, greci şi ciprioţi, şi va accepta caracterele speciale folosite în alte limbi. Până acum, cehii puteau folosi doar 27 din 42 de caractere, iar lituanienii 23 din 32. Într-un nou raport al Comisiei pe tema dezvoltării domeniului de nivel superior (top level domain) european, publicat astăzi, se precizează că numărul de nume înregistrate în domeniul .eu (actualmente situat în jurul cifrei de 3 milioane) a crescut cu 11% atât în 2007, cât şi în 2008.

  „La trei ani de la lansare, .eu a devenit alegerea optimă pentru un număr din ce în ce mai mare de companii şi de cetăţeni care doresc să aibă o identitate europeană pe internet. Alegerea domeniului .eu este o modalitate foarte simplă prin care companiile pot demonstra că sunt stabilite într-unul din cele 27 de state membre şi că trebuie să îndeplinească standardele ridicate ale legislaţiei comunitare, în special când este vorba despre protecţia datelor, protecţia consumatorilor sau reglementările de pe piaţa financiară comunitară” a afirmat Viviane Reding, Comisarul pentru Societatea Informaţională şi Media. „Este absolut normal ca numele de domeniu alese de europeni să fie caracterizate de aceeaşi diversitate ca Europa însăşi.Iată de ce am decis ca domeniul .eu să devină disponibil în toate alfabetele utilizate în statele membre şi să accepte toate caracterele utilizate în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.”

  Astăzi, Comisia Europeană a modificat regulile domeniului .eu, astfel încât utilizatorii de internet să aibă posibilitatea de a înregistra nume în domeniul .eu folosind alfabete diferite, precum cel chirilic sau grec.

  Până în momentul de faţă, numele înregistrate în domeniul de nivel superior .eu puteau conţine numai caracterele de la „a” la „z”, cifrele de la „0” la „9” şi semnul „-”. În viitor, domeniul .eu va permite înregistrarea numelor care conţin caractere de tipul „à”, „ą”, „ä”, „ψ” sau „д”. Cetăţenii şi companiile UE vor putea să înregistreze nume de domeniu în alfabete nelatine, lucru esenţial pentru limbi ca greaca ori bulgara.În prezent, Bulgaria este una dintre ţările cu cel mai mic număr de nume înregistrate în domeniul .eu, respectiv 9 578 (a se vedea anexa).

  Se preconizează ca noile reguli să consolideze şi mai mult atractivitatea domeniului european de nivel superior.Pentru a înregistra un nume în domeniul .eu, utilizatorii de internet trebuie să fie stabiliţi într-unul dintre cele 27 de state membre ale UE.

  Noile statistici publicate astăzi de Comisia Europeană demonstrează că popularitatea domeniului .eu este în continuă creştere de la lansarea sa în urmă cu trei ani.Numărul de nume înregistrate în domeniul .eu a crescut cu 11% atât în 2007, cât şi în 2008.La această creştere a contribuit şi faptul că taxa de înregistrare a scăzut de la 10 EUR la 5 EUR în 2007, ajungând la 4 EUR în 2008.Popularitatea domeniului .eu se extinde foarte rapid, mai ales în Europa de est, numărul numelor înregistrate crescând cu 149% în Polonia şi cu 142% în Lituania în perioada 2006-2008.

  Domeniul .eu a reuşit să se înscrie pe locul patru în clasamentul celor mai populare domenii de nivel superior cu coduri de ţară, fiind depăşit numai de .de (Germania), .uk (Marea Britanie) şi .nl (Ţările de Jos).Domeniul .eu se situează pe locul nouă în clasamentul celor mai utilizate domenii la nivel mondial.În premieră, site-ul web oficial al preşedinţiei suedeze a UE poate fi consultat accesând un nume din domeniul „.eu”:www.se2009.eu.

  Context

  De la prima deschidere, în aprilie 2006 (IP/06/476), a accesului pentru toţi rezidenţii UE şi pentru toate organizaţiile stabilite în UE, .eu a reuşit să câştige din ce în ce mai multă popularitate. Până în momentul primei aniversări, fuseseră înregistrate 2,5 milioane de nume în domeniul .eu (IP/07/483), iar în 2007 s-au mai adăugat 300 000 (IP/08/530; IP/09/536).

  Gestionarea domeniului .eu este încredinţată EURid, o organizaţie independentă, non-profit.EURid se pregăteşte pentru lansarea oficială a numelor internaţionalizate din domeniul .eu.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii