Cale de navigare

UE şi India, având fiecare 23 de limbi oficiale, semnează o declaraţie comună cu privire la multilingvism

09/03/2009

Domnul Leonard Orban va semna astăzi cu Guvernul Indiei, reprezentat de Doamna Daggubati Purandeshwari, ministru de stat, o Declaraţie comună privind multilingvismul.Prin această Declaraţie, Comisia Europeană şi Guvernul Indiei urmăresc să-şi consolideze cooperarea şi dialogul privind probleme esenţiale, cum ar fi:diversitatea lingvistică şi dialogul intercultural;impactul cunoaşterii mai multor limbi străine asupra capacităţii de a obţine un loc de muncă, asupra competitivităţii întreprinderilor şi asupra coeziunii sociale;învăţarea limbilor străine de-a lungul vieţii;noile tehnologii pentru învăţarea limbilor străine;şi terminologia.

  „Experienţa Indiei în domeniul diversităţii lingvistice este unică în lume şi sunt convins că UE şi India pot învăţa reciproc din experienţa acumulată în acest domeniu" a declarat Leonard Orban, Comisar European pentru Multilingvism.

  Această declaraţie comună este urmarea summit-ului UE-India de la Marsilia din 29 septembrie 2008, unde liderii UE şi ai Indiei s-au angajat să iniţieze un dialog privind promovarea limbilor, a dialogului intercultural şi a multilingvismului.

  Un prim pas în vederea acestui dialog a fost realizat în decembrie 2008 în cadrul conferinţei privind „Multilingvismul şi dialogul intercultural în contextul globalizării” care a avut loc la New Delhi, India, în contextul Anului european al dialogului intercultural 2008. Conferinţa a fost organizată în comun de către Comisia Europeană, Ambasada Franţei, în cadrul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, Comisia Indian National Knowledge şi Uniunea Europeană a Institutelor Culturale Naţionale (EUNIC - filiala indiană).Această conferinţă a fost găzduită cu generozitate de Universitatea din Delhi.Pentru informaţii suplimentare privind această conferinţă, vă rugăm să consultaţi http://ec.europa.eu/education/languages/news/news3134_en.htm .

  Cu o populaţie de aproximativ 1,1 miliarde de locuitori, India reprezintă un exemplu unic de diversitate etnică, socio-culturală şi religioasă, din care rezultă o diversitate lingvistică extrem de bogată. Conform recensământului din 2001, există 29 de limbi vorbite de mai mult de un milion de vorbitori nativi, 122 de limbi cu cel puţin 10 000 de vorbitori şi încă 234 de limbi vorbite de un număr mai mic de locuitori. Constituţia Indiei precizează că hindi este limba oficială a uniunii. Engleza poate fi utilizată în scopuri oficiale, iar în toată ţara există 22 de limbi oficiale regionale. Această diversitate lingvistică bogată a reprezentat o realitate cotidiană de-a lungul istoriei Indiei, fiind considerată pe plan local un fapt firesc.

  Această similaritate în domeniul lingvistic cu Uniunea Europeană face din India un interlocutor privilegiat al Europei în domeniul multilingvismului.Această Declaraţie comună prevede dezbateri periodice şi schimburi de bune practici.

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii