Cale de navigare

Preşedinţii Comisiei şi Parlamentului discută despre contribuţii etice la guvernanţa economică europeană şi mondială cu liderii religioşi europeni

11/05/2009

Astăzi, aproximativ douăzeci de înalţi reprezentanţi ai creştinismului, iudaismului şi islamismului din Europa s-au întâlnit la sediul Comisiei Europene, la invitaţia preşedintelui Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, pentru un dialog informal cu UE. Reuniunea a fost coprezidată de preşedintele Comisiei, domnul Barroso, şi de preşedintele Parlamentului European, domnul Hans-Gert Pöttering. Întâlnirea din acest an a avut ca temă o provocare majoră la nivel european şi mondial: criza economică şi financiară, precum şi contribuţiile etice la guvernanţa economică europeană şi mondială.

  Aceasta a fost cea de-a cincea reuniune anuală a conducătorilor instituţiilor UE cu lideri religioşi. Iniţiativa a fost lansată de preşedintele Barroso în 2005.

  În acest an, discuţiile s-au axat pe „Criza economică şi financiară: contribuţii etice la guvernanţa economică europeană şi mondială”. Preşedintele Barroso a declarat că: „Pe măsură ce criza financiară şi economică se accentuează, este din ce în ce mai evident că a venit momentul să reconciliem guvernanţa economică cu valorile noastre etice fundamentale, pe care proiectul european s-a bazat în ultimii 50 de ani. În această privinţă, Comisia a luat iniţiative importante, în special în ceea ce priveşte reglementarea pieţei financiare, în vederea consolidării responsabilităţii şi a durabilităţii economiilor noastre.”

  Preşedintele Parlamentului European, domnul Hans-Gert Pöttering, a subliniat: „Acestea sunt momente foarte dificile din punct de vedere economic pentru cetăţenii Uniunii Europene. Tocmai în astfel de momente trebuie să fie adusă în prim-plan Europa, în calitate de comunitate bazată pe valori şi pe principiul fundamental al solidarităţii. Soluţiile comune pe care le căutăm trebuie să se bazeze pe demnitatea umană şi să asigure că toate segmentele societăţii noastre sunt luate în considerare. Contribuţia religiilor şi a bisericilor este esenţială în acest sens. Deseori, acestea sunt implicate în activităţi desfăşurate în favoarea celor mai vulnerabili membri ai societăţilor noastre.”

  Participanţii la reuniune au încurajat eforturile UE de a coordona, stimula şi a orienta acţiunea de a consolida reglementarea financiară, a relansa economia şi a influenţa ocuparea forţei de muncă în Europa şi în lumea întreagă. De asemenea, aceştia au subliniat nevoia de a se asigura că justiţia socială rămâne o prioritate a procesului de luare a deciziilor politice şi au reamintit că, într-o perioadă în care şomajul şi sărăcia continuă să crească până la niveluri foarte îngrijorătoare, societăţile noastre ar trebui să poată acţiona împreună pentru a elabora şi a pune în aplicare măsuri concrete, în vederea controlării efectelor crizei asupra cetăţenilor. În cele din urmă, aceştia au subliniat angajamentul lor de a contribui la revigorarea sentimentului de solidaritate în rândul europenilor de toate confesiunile şi credinţele, precum şi de a inspira mai multe elemente etice în comportamentul operatorilor financiari şi economici.

  Lista participanţilor: a se vedea MEMO/09/227

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii