Cale de navigare

Creşterea gradului de sensibilizare a publicului prin intermediul presei scrise: concurs destinat jurnaliştilor din UE pe teme privind discriminarea şi diversitatea

12/06/2009

15% dintre europeni afirmă că au fost victime ale discriminării - un motiv întemeiat pentru Comisia Europeană de a lansa, pentru al şaselea an consecutiv, concursul pentru jurnalişti „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.” Premiul este accesibil jurnaliştilor din presa imprimată şi din presa electronică. El reprezintă o recunoaştere a talentului profesioniştilor din sectorul mass-media care contribuie, prin munca lor, la o mai bună înţelegere a beneficiilor diversităţii şi ale luptei împotriva discriminării bazate pe religie sau convingeri, handicap, vârstă, orientare sexuală, rasă sau origine etnică. Premiul din acest an cuprinde o categorie specială destinată articolelor care pun accentul pe legătura dintre sărăcie şi discriminare.

  „Discriminarea reprezintă o risipă de talente şi o negare a drepturilor fundamentale”, a declarat Vladimír Špidla, Comisarul European pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Egalitatea de Şanse. „Acum nu este momentul să diminuăm eforturile depuse în combaterea acestui flagel. Dimpotrivă, avem nevoie de tot capitalul uman pentru a depăşi criza şi a repune economia Europei pe calea cea bună. Acest premiu, ajuns la a şasea ediţie anuală, ajută la creşterea gradului de informare a persoanelor cu privire la drepturile lor la tratament egal, permiţând totodată afirmarea jurnaliştilor talentaţi din Europa.”

  Concursul este destinat jurnaliştilor din UE care, prin activitatea lor, contribuie la mai buna înţelegere a beneficiilor diversităţii şi ale luptei împotriva discriminării. El face parte din campania de comunicare „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.” a Comisiei Europene, care promovează diversitatea şi mai buna informare asupra drepturilor împotriva discriminării pe teritoriul Europei. Premiul este acordat în parteneriat cu Asociaţia jurnaliştilor europeni, European Youth Press şi Centrul european de jurnalism. Anul trecut, cei doi câştigători au provenit de la ziarul Le Monde din Franţa şi de la cotidianul naţional Jyllands-Posten din Danemarca. În studiul recent publicat intitulat Media4Diversity, premiul jurnaliştilor a fost citat ca exemplu de bună practică care demonstrează „capacitatea de mobilizare generată de responsabilii politici prin intermediul iniţiativelor însoţite de finanţarea necesară.”

  Pentru participarea la concurs sunt eligibile articole publicate între 30 noiembrie 2008 şi 31 august 2009 în presa imprimată sau în cea electronică. Înscrierile la concurs pot fi efectuate la adresa http://journalistaward.stop-discrimination.info . La finalul perioadei de înscriere la concurs, în toate cele 27 de state membre se vor întruni jurii naţionale pentru a selecta articolele câştigătoare. Ulterior, un juriu european va alege cele mai bune trei articole şi pe învingătorul premiului european al jurnaliştilor, dintre cei 27 de învingători naţionali. Câştigătorul premiului I va primi 4 500 EUR, al doilea clasat 3 000 EUR, iar al treilea 2 000 EUR.

  De asemenea, la fel ca în anii precedenţi, se va acorda un premiu special.În perspectiva anului 2010, Anul european al luptei împotriva sărăciei şi a excluderii sociale, premiul din această ediţie va recompensa articole cu subiecte legate de discriminare şi sărăcie. Pentru a intra în competiţia pentru acest premiu special, articolele trebuie să abordeze fie modul în care discriminarea bazată pe rasă, origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală poate duce la sărăcie, fie modul în care sărăcia poate duce la discriminare. Câştigătorul premiului special va primi 2 500 EUR.

  Comisia Europeană este hotărâtă să elimine discriminarea sub toate formele ei. Concursul de jurnalism este una dintre iniţiativele Uniunii Europene pentru promovarea schimbării atitudinilor şi comportamentelor în scopul atingerii acestui important obiectiv.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii