Cale de navigare

Mediu: Comisia lansează competiţia pentru capitalele verzi ale Europei din anii 2012 şi 2013

23/10/2009

A început căutarea oraşelor care vor deveni următoarele capitale verzi ale Europei.Prestigiosul premiu pentru capitalele verzi ale Europei se acordă oraşelor care promovează cel mai intens un stil de viaţă urban cu impact minim asupra mediului. Anul acesta, oraşele Stockholm şi Hamburg au fost nominalizate ca prime câştigătoare ale titlului pentru 2010 şi, respectiv, 2011. Acum s-a dat startul pentru identificarea oraşelor pretendente la râvnitul titlu pentru anii 2012 şi 2013. Scopul acestui premiu anual este de a ajuta oraşele europene să devină mai atrăgătoare şi mai sănătoase – „potrivite pentru viaţă”.

  Mediu: Comisia lansează competiţia pentru capitalele verzi ale Europei din anii 2012 şi 2013

  Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a afirmat: „Autorităţile locale joacă un rol crucial în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale orăşenilor”. Premiul Capitala verde a Europei inspiră oraşele să îşi rezolve problemele de mediu şi să amelioreze calitatea vieţii cetăţenilor prin înglobarea sistematică a aspectelor de mediu în planificarea urbană.”

  Lansarea competiţiei pentru titlul Capitala verde a Europei din anii 2012 şi 2013

  Toate oraşele din Uniunea Europeană cu o populaţie mai mare de 200 000 de locuitori îşi pot depune candidatura pentru premiul Capitala verde a Europei 2012 şi 2013.Se acceptă candidaturi de la toate cele 27 de state membre ale UE, de la ţările candidate (Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) şi Croaţia), precum şi din partea ţărilor din Spaţiul Economic European (Islanda, Norvegia şi Liechtenstein).

  Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 11 criterii de mediu, inclusiv a contribuţiei locale la combaterea schimbărilor climatice, a producţiei şi gestionării deşeurilor, a stării naturii şi biodiversităţii, a calităţii transportului, aerului şi apei.

  Oraşele se pot înscrie prin intermediul unui formular online.Termenul-limită pentru înscriere, atât pentru titlul din 2012, cât şi pentru cel din 2013, este 1 februarie 2010.Câştigătorii vor fi anunţaţi în octombrie 2010. 

  Juriul este format din reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Agenţiei Europene de Mediu şi ai principalelor organizaţii de mediu europene şi internaţionale.

  Oraşe mai verzi

  În prezent, patru din cinci europeni trăiesc în zone urbane şi calitatea vieţii lor este direct influenţată de starea mediului urban.Premiul Capitala verde a Europei a fost conceput ca o iniţiativă de promovare şi de recompensare a eforturilor, de stimulare a activităţilor ecologice ale oraşelor şi de prezentare şi încurajare a schimbului de bune practici între oraşele europene.

  Premiul se acordă unui oraş care demonstrează constant că realizează standarde ridicate de mediu şi care se angajează permanent în demersuri ambiţioase, de îmbunătăţire a calităţii mediului şi de dezvoltare durabilă.Scopul este ca oraşele câştigătoare să inspire alte oraşe europene şi să promoveze cele mai bune practici.

  Stockholmul şi Hamburgul au înfruntat o concurenţă lăudabilă înainte de a fi desemnate primele oraşe câştigătoare ale premiului Capitala verde a Europei în februarie anul acesta.Capitala suedeză va fi Capitala verde a Europei în 2010, urmată de Hamburg în 2011.Aceste două oraşe au fost alese drept model pentru restul Europei pentru că au aplicat, pentru cetăţenii lor, măsuri de îmbunătăţire a mediului urban, printre care se numără şi acţiuni ambiţioase de reducere a poluării aerului, a congestiilor de trafic şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

  Context

  Capitala verde a Europei este rezultatul unei iniţiative luate de oraşele care au o viziune ecologică.Conceptul a fost formulat iniţial la Tallinn, în Estonia, la 15 mai 2006, la iniţiativa domnului Jüri Ratas, fost primar al Tallinnului, la o întrunire în cadrul căreia 15 oraşe europene şi Asociaţia oraşelor estoniene au semnat un memorandum de înţelegere comun privind înfiinţarea acestui premiu.În prezent, premiul este sprijinit de mai mult de 40 de oraşe, inclusiv 21 de capitale ale UE.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii