Cale de navigare

Forumul NGO-urilor din regiunea Mării Negre

30/10/2009

Leonard Orban, Comisar european pentru multilingvism, Bogdan Mazuru, Secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe,   şi Ambasadorul Suediei la Bucureşti, Mats Åberg, reprezentând Preşedinţia suedeză a UE, au participat, în data de 29 octombrie, la deschiderea celei de a doua ediţii a Forumului Organizaţiilor Neguvernamentale de la Marea Neagră. 

Evenimentul, care se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 29 – 31 octombrie, sub genericul „NGOs in Times of Crises” a reunit reprezentanţi ai societăţii civile din regiunea extinsă a Mării Negre, instituţii donatoare internaţionale şi guvernamentale şi analişti  politici, care doresc să contribuie cu propuneri pragmatice la stimularea cooperării în regiunea Mării Negre şi la implementarea Sinergiei Mării Negre.

  Forumul NGO-urilor din regiunea Mării Negre

  În discursul din debutul Forumului, Comisarul European Leonard Orban a subliniat "importanţa deosebită pe care Uniunea Europeană o acordă acestei zone, în special după aderarea României şi Bulgariei. Acest interes sporit se reflectă în evoluţia Politicii Europene de Vecinătate, în cadrul căreia a fost lansată Sinergia Mării Negre, în 2007. Acest Forum, care se va derula pe parcursul a trei zile, corespunde spiritului implementării Sinergiei Mării Negre: organizaţiile neguvernamentale se află astăzi aici împreună pentru a găsi soluţii comune problemelor cărora  trebuie să le facă faţă. … Anul acesta Comisia Europeană a lansat o cerere către societatea civilă de a transmite sugestii care să fie utilizate în elaborarea Planurilor de Acţiune în domeniul Politicii de Vecinătate." Comisarul European a precizat de asemenea  că "Sinergia Mării Negre este deschisă tuturor ţărilor care aparţin acestei regiuni".

  Ambasadorul Suediei la Bucureşti, Mats Åberg, reprezentând Preşedinţia suedeză a UE, a subliniat conexiunile dintre Strategia UE pentru Marea Baltică – adoptată de Consiliul European în aceste zile -, Sinergia Mării Negre, Parteneriatul Estic şi viitoarea strategie UE pentru Dunăre, arătând că "aceste iniţiative reflectă dinamismul integrării europene, care a evoluat în direcţia cooperării regionale, subregionale şi macro-regionale, prin procese la care aportul societăţii civile este benefic şi necesar."

   Bogdan Mazuru, Secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe,  a declarat:   " MAE a sprijinit şi va sprijini orice iniţiativă a societăţii civile menită a promova deschidere, flexibilitate, parteneriate multiple şi orientare către proiecte benefice întregii regiunii. România a susţinut iniţiativa UE - Sinergia Mării Negre încă de la început şi, prin sprijinul acordat Forumului ONG-urilor din regiunea Mării Negre, dovedim că suntem gata să contribuim la materializarea unor propuneri promovate de UE în acest cadru".

  Forumul a fost organizat de către Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României, oferit din fondurile Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare (ODA), precum şi al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Black Sea Trust for Regional Cooperation.

  Informaţii suplimentare: Prima ediţie a Forumului, organizată de FOND cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României, PNUD şi Black Sea Trust for Regional Cooperation a avut loc în octombrie 2008, la Bucureşti. Au participat reprezentanţi a peste 100 de ONG-uri din ţările din regiune şi din statele membre ale UE cu interes deosebit în problematica Mării Negre, Comisarul European Leonard Orban,  membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai organismelor care finanţează programe şi proiecte pentru Marea Neagră şi ai agenţiilor de dezvoltare din Marea Britanie, SUA, Norvegia, Germania, Suedia, Japonia.

  Pagini Utile

  • Discursul dl. Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism

   Discursul susţinut de comisarul european pentru multilingvism poate fi consultat aici pdf - 75 KB [75 KB] .

    

  • Discursul dl. Bogdan Mazuru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe

   Discursul susţinut de dl. Mazuru poate fi consultat aici pdf - 318 KB [318 KB] .

    

  • Agenda evenimentului

   Programul forumului este disponibil aici pdf - 228 KB [228 KB] .

    

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii