Cale de navigare

Clădirea „Berlaymont” face parte din noua identitate vizuală a Comisiei Europene

21/02/2012

Comisia Europeană are, începând cu data de 1 februarie 2012, o nouă identitate vizuală, care a devenit obligatorie instituţiei în ansamblu. Logo-ul este construit în jurul valorii de drapel european (cele douăsprezece stele aurii aşezate în cerc, pe un fond albastru - vechiul simbol al Uniunii Europene), combinat cu un element grafic inspirat de clădirea Berlaymont, sediul Comisiei, şi menţiunea "Comisia Europeană".

Odată cu intrarea în vigoare a noii identităţi vizuale a Comisiei Europene au fost înlocuite toate semnele grafice şi logo-urile utilizate de diferitele departamente ale instituţiei și de programele inițiate de aceasta. Toate produsele de comunicare vor fi, astfel, standardizate. Vor exista câteva excepţii, în cazul unor acţiuni inter-instituţionale; de exemplu, în cazul unor proiecte sau etichete (cum ar fi eticheta ecologică europeană).

Noua identitate vizuală a fost aprobată de Comisie în luna august 2011. Site-urile preşedintelui José Manuel Barroso, al vicepreşedintelui Viviane Reding şi al comisarului pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Androulla Vassiliou, au fost printre primele care au preluat-o noua identitate.

  Sediul Comisiei ridicat la rang de simbol

  Analizând elementele care alcătuiesc noua identitate vizuală a Comisiei Europene, trebuie remarcat faptul că se păstrează imaginea drapelului UE (cele douăsprezece stele aurii, aşezate în cerc, pe un fond albastru). Drapelul european este comun pentru toate instituţiile UE, e emblema oficială a Uniunii Europene încă din anul 1985 şi rămâne elementul predominant în cadrul noii identităţi vizuale a Comisiei. Simbolistica emblemei UE vorbeşte de la sine: conform a numeroase tradiţii europene, doisprezece este un număr simbolic, reprezentând perfecţiunea, iar cercul este, printre altele, un simbol al unităţii. Se poate spune, deci, că drapelul european reprezintă una dintre ideile care stau la baza constituirii Uniunii Europene: unitatea între popoarele Europei.

  Noutatea identităţii vizuale a Comisiei Europene, intrată oficial în vigoare începând cu data de 1 februarie 2012, constă în completarea cu imaginea schiţată a clădirii Berlaymont, sediul Comsiei. Impactul vizual e puternic: sediul Comisiei încadrează semnul Uniunii Europene, îi asigură fundalul, îi conferă stabilitate, volum și aspirație. Noul simbol valorifică imaginea unei clădiri emblematice, a cărei încărcătură vizuală aduce profunzime și localizare, adaugând sugestia de mișcare și umbră care are rolul de a umaniza drapelul.

  Proiectată avându-se în vedere modelul sediului Unesco de la Paris, clădirea Berlaymont a fost inaugurată în anul 1967. Are un design în formă de cruce, cu patru aripi de dimensiuni diferite. A fost concepută pentru a găzdui un număr de 3.000 de funcţionari europeni. Administratorii clădirii spun că aceasta corespunde celor mai stricte standarde de mediu. În prezent, clădirea Berlaymont ocupă o suprafaţă de 240.000 mp pe cele 18 niveluri.

  Prima explicaţie: reducerea costurilor

  Cel mai la îndemână argument cu privire la schimbarea imaginii, foarte uşor de înţeles, este cel aflat sub umbrela austerităţii, mesajul curent al acestor ani. Un document al Comisiei din 12 decembrie 2012 (“A Visual Identity For The European Comission – Why?”) întărește, cu cifre, afirmația potrivit căreia, pentru Comisie, e mai ieftin să aibă o identitate vizuală unică decât câteva sute de logo-uri şi caractere grafice. Mai precis, potrivit calculelor făcute de experţii europeni, în cadrul Comisiei Europene se foloseau, până la data de 31 ianuarie 2012, aproximativ 400 de logo-uri pentru programe, campanii, evenimente, proiecte etc. şi 23 de caractere grafice, specifice fiecărei direcţii generale. Toate acestea implicau costuri totale de aproape 4,5 milioane de euro.

  În schimb, costul total pentru crearea noii identităţi vizuale s-a ridicat, potrivit precizărilor făcute în documentul citat, la suma de 385.000 de euro, “deci mai puţin de o zecime din suma curentă cheltuită pe logo-uri si identitati vizuale”. Spre comparaţie, guvernul olandez a cheltuit 18 milioane de euro pentru alcătuirea noii identităţi vizuale, se precizează în acelaşi document.

  A doua explicaţie: e nevoie de un mesaj unic, nediluat

  Cei care au susţinut necesitatea schimbării identităţii vizuale la nivelul Comisiei Europene au adus, de asemenea, în discuţie coerenţa mesajelor publice. Acesta este, de altfel, scopul declarat: la nivelul Comisiei Europene se simte nevoia unei identităţi puternice şi unitare pentru toate activităţile de comunicare. În context, s-a apreciat că prea multe feluri de mesaje împiedică publiul larg să identifice şi să recunoască acţiunile Comisiei (multe logo-uri nu purtau nici măcar sigla europeană - drapelul cu cele douăsprezece stele aurii).

  Noua identitate vizuală evidenţiază politicile europene, se potriveşte mai bine aşteptărilor cetăţenilor şi va aduce coerenţă şi consecvenţă în imaginea externă a Comisiei Europene, se mai arată în documentul citat (“A Visual Identity For The European Comission – Why?”).

  Neexprimată explicit, răzbate totuşi o nemulţumire legată de o anumită „diluare” a mesajului transmis până în prezent de Comisia Europeană. Cei care au pregătit noua identitate vizuală au încercat să prevină eventualele critici care ar acuza o „monotonie” simbolistico-vizuală (față de abundența de logo-uri de până acum). Coerenţă nu înseamnă monotonie, precizează experţii Comisiei Europene, care adaugă: noua identitate vizuală este definită în aşa fel încât să lase suficient spatiu pentru creativitate şi flexibilitate. În acest fel, mesajele se pot adapta la nevoile specifice şi la publicul ţintă, ținând cont de particularitățile activității fiecărei Direcţii Generale, dar acest lucru va trebui să fie făcut în cadrul stabilit, urmând liniile directoare de identitate vizuală.

  Un principiu simplu: „O singură voce, o singură imagine”

  Noua identitate vizuală, devenită obligatorie pentru întreaga instituţie începând cu data de 1 februarie 2012, s-a bazat pe două coordonate principale: necesitatea reducerii unor cheltuieli (care oricum a fost operată) şi aplicarea unui principiu simplu: "O singură voce, o imagine". Sunt două argumente convingătoare, care justifică luarea unei astfel de măsuri într-un moment delicat, în care se discută tot mai mult despre replierea pe acţiuni concertate, coerente şi ferme pentru depăşirea problemelor legate de criza economică. Afirmarea Uniunii ca actor global este susținută prin consolidarea într-o imagine unitară, inspirată și puternică.

  Ultima actualizare: 22/02/2012  |Începutul paginii