Cale de navigare

Piața unică văzută de tinerii de 20 de ani

19/06/2012

Douăzeci de ani înseamnă o perioadă de timp suficient de mare pentru a putea trage niște concluzii. În ceea ce privește Piața Unică a Uniunii Europene, cifrele descriu un succes și oferă direcții precise de urmat. Dincolo de cifre, însă, important e ce înseamnă piața unică cu adevărat pentru cetățenii Uniunii Europene, cum s-a schimbat viața oamenilor în urma deciziei politice din anul 1992, care a dus la  libera circulaţie a mărfurilor, a capitalurilor, a persoanelor şi a serviciilor în statele membre ale UE.

Plecând de la această idee, Comisia Europeană a lansat o competiție deschisă tinerilor născuți în anul în care a fost creată Piața Unică. E mai mult decât ceva simbolic. Pentru ei, Piața Unică e ceva firesc, e familiar și banal. De aceea, e foarte important de știut cum percep ei, tinerii de 20 de ani, valorile generate de decizia politică din anul 1992.

  Competiția creativă „Generation 1992”

  Competiția „Generation 1992” îi invită pe tinerii născuți în anul 1992 să-și ia răgazul să se gândească cu serioiozitate la valorile Pieței Unice și să-și comunice creativ părerile, experiențele, ideile și așteptările pe care le au față de mediul economic în care ei vor evolua, ca tineri adulți, în viitorul foarte apropiat. Creațiile participanților la competiția „Generation 1992” sunt așteptate în formă de text, foto, video, desen sau aplicație smartphone, iar temele trebuie să se încadreze într-una din categoriile „Educație și cetățenie”, „Locuri de muncă și antreprenoriat”, „Cultură și timp liber”, „Consumatori și mediu”.

  Fiecare participant poate propune cel mult două creații, care să se încadreze în două categorii diferite. Lucrările trebuie să fie originale și să respecte câteva condiții: să fie lizibile și ușor de înțeles, rodul unui efort de creație minim, corecte din punct de vedere politic și, de asemenea, să îndeplinească minime cerințe tehnice. De exemplu, textele, care pot fi scrise în oricare din limbile oficiale ale UE, nu trebuie să depășească 500 de cuvinte, materialele video să nu aibă mai mult de două minute (găsiți aici http://www.generation1992.eu/en/participation/rules toate detaliile necesare).

  Creațiile trebuie trimise până cel târziu în data de 9 septmebrie, ora 12.00.

  14 premii interesante

  În total vor fi acordate 14 premii (detalii aici http://www.generation1992.eu/en/generation1992_winners) , pentru care sunt eligibile toate lucrările publicate pe pagina specială a competiției (http://www.generation1992.eu/en/gallery).

  Un juriu va selecta 20 de finalişti, reprezentând toate cele patru categorii tematice și toate cele cinci formate creative. Cu toții, vor fi invitaţi să participe la evenimentul „Săptămâna Europeană a Pieţei Unice” (Bruxelles, 15 - 19 octombrie 2012). Participarea la acest eveniment include o excursie la Bruxelles (trei zile și trei nopți), tur cu ghid prin sediul CE, ateliere de lucru ș.a.

  Proiectele declarate câștigătoare vor fi prezentate în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, care va avea loc în data de 15 octombrie 2012. Câştigătorii fiecărei categorii vor avea parte de o perioadă de practică de 4 săptămâni în instituţiile Uniunii Europene şi în companii internaţionale. În fiecare lună vor fi oferite premii incluzând tablete, telefoane inteligente, aparate foto, playere MP3, cupoane voucher şi abonamente de călătorie.

  Site-ul oficial al competiției mai precizează ponderea pe care o va avea în decizia finală fiecare criteriu selecție: conținutul lucrării (50%), relevanța (30%), creativitatea (20%).

  Patru români înscriși până acum în competiție

  În competiție s-au înscris 52 de tineri. Cele mai multe lucrări au fost trimise pentru categoria „Educație și cetățenie” (21). Urmează categoriile „Cultură și timp liber” (13) „Locuri de muncă și antreprenoriat” (11) și „Consumatori și mediu” (7).

  Din lucrările trimise, 33 sunt articole, 16 fotografii, 3 materiale video, un desen și nicio aplicație smartphone.

  Până acum au trimis lucrări patru români. Astfel, Mădălina M. participă la categoria „Locuri de muncă și antreprenoriat” cu lucrarea „Viitorul sunt eu”. Mădălina povestește despre orașul în care locuiește, care îi oferă deopotrivă posibilitatea de a cunoaște oameni interesanți și o slujbă într-o companie multinațională.

  Robert Iulian M., student la facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene (Universitatea Danubius), participă la categoria „Cosumatori și mediu” cu lucrarea „Consumatorii de informații”. Potrivit lui Robert, „consumatori nu sunt doar cei care fac cumpărături în magazine și cheltuiesc sume impresionante pe haine sau pe accesorii scumpe”.

  Robert continuă: „În opinia mea, consumatori pot fi și cei care își petrec mult timp citind cărți, luând parte la diverse concursuri ce implică o perioadă mai lungă sau mai scurtă de studiu”. În textul său, Robert povestește experiența pe care a avut-o participând la un training („Safety and Security in Youth Projects”), ocazie cu care a întâlnit studenți din alte țări, ceea ce l-a făcut să vadă „cu alți ochi întreaga lume”.

  Cristiana: „Să încercăm să pătrundem în frumuseţile oraşelor din care facem parte”

  La categoria „Cultură și timp liber” participă două românce: Cristiana C. cu lucrarea „Astăzi pe unde ieșim?” și Alexandra Spis cu lucrarea „Exist! Devenind viitorul” (despre un spectacol de euritmie).

  Cristiana scrie despre capcanele vremurilor pe care le trăim și riscurile cu care se poate confrunta un tânăr care nu știe să discearnă, fiind astfel în pericol să nu aleagă corect. „Nu există timp pentru altceva decât internetul. Nu ştiu cu certitudine un număr exact, dar majoritatea copiilor din generaţia mea şi cei ce-mi vor urma nu înțeleg acum, în epoca asta, care-i rolul cărţilor. De ce ei trebuie oare să dea bani pe câteva hârtii pe care oricum nu se va uita nimeni, când pot accesa totul într-o secundă?”, scrie Cristiana.

  „Noi nu mai ştim ce înseamnă să ieşim cu adevărat în parc şi chiar să ne bucurăm de o vreme însorită sau de una ploioasă, să ademenim mirosul frunzelor toamna, sau să ne uităm cum copacii înfloresc din nou primăvara. Noi când ieşim afară bem şi ne preocupăm de cine ne-a dat tag pe facebook sau cine cu cine este într-o relaţie”, mai scrie Cristiana.

  „Atunci când luăm vacanţe, concedii sau avem weekendurile libere, să ştim să profităm de ele. Să încercăm să pătrundem în frumuseţile oraşelor din care facem parte, să dezlegăm ghicitorile. Tot ce-i nou e frumos, devine un must have, dar când faptele ne depăşesc trebuie să luăm măsuri”, își încheie ea pledoaria.

  Alexandra a descoperit euritmia și participă la competiția „Generației 1992” cu fotografii de la Simpozionul care a avut loc anul trecut la Simeria. Simpozionul, adresat tinerilor, elevilor și studenților care doresc să afle mai multe despre artă și ce înseamnă să comunici cu celălalt „oferă tinerilor oportunitatea de a se dezvolta și de a se exprima liber prin ateliere de muzică, teatru, euritmie, astronomie, pictură și autocunoaștere. Este un loc interesant, deoarece aici există un vast schimb intercultural.  la acest simpozion participând tineri din toate orașele României”, spune Alexandra în textul care însoțește fotografiile.

  Una dintre multele vorbe înțelepte ale lui Churchill spune că cine nu este liberal la douăzeci de ani n-are suflet, iar cine nu este conservator la patruzeci, n-are minte. Concursul “Generation 1992” îi provoacă pe tinerii care au douăzeci de ani acum să-și mobilizeze atât sufletul, cât și mintea, și să le pună în slujba construirii propriei lor Europe de peste încă douăzeci de ani.

  Ultima actualizare: 19/06/2012  |Începutul paginii