Cale de navigare

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, anunţă că termenul de plată a facturilor din programele europene se va reduce la 10 zile

18/02/2013

România încearcă să-şi spele faima negativă de ţară cu cea mai mică absorbţie a fondurilor europene prin constituirea unui nou Minister condus de senatorul social-democrat Eugen Teodorovici. Cu experienţă în administrarea banilor europeni, Eugen Teodorovici şi-a stabilit ţinte foarte ambiţioase pentru 2013. Care sunt atribuţiile suplimentare ale noului Minister faţă de cele ale fostului Minister condus de Leonard Orban? Cum va fi organizat concursul pentru ocuparea celor 304 posturi din Ministerul Fondurilor Europene? Şi cine îşi va asuma răspunderea dacă România va rămâne codaşa UE la acest capitol?


  1. Aţi stabilit două obiective pentru absorbţia fondurilor europene: 50% până la finalul lui 2013 şi 80% până în 2015. Chiar şi premierul Ponta crede că sunteţi optimist. Care e reţeta de măsuri punctuale pentru a atinge aceste obiective ambiţioase? Ştiţi dumneavoastră ceva ce noi ceilalţi nu ştim?

  Eugen Teodorovici: Nu zic eu nimic nou, sunt lucruri foarte bine cunoscute. Poate uneori a fost o anumită teamă în administraţie în a aplica aceste soluţii miraculoase. Uitându-ne la trecut pare optimistă o astfel de ţintă. Având însă în vedere experienţa în administraţia Fondurilor Europene, faptul că acel program ISPA a ajuns astăzi la 95% absorbţie...

  2. A fost un program coordonat de dumneavoastră?

  Eugen Teodorovici: Da, e cel pe care l-am coordonat eu anii trecuţi. Îmi aduc aminte anii trecuţi că nimeni nu credea, nici de la Comisia Europeană nici de la Guvern, că un astfel de nivel poate fi atins.

  3. Ce principii punctuale aţi aplicat ca să se ajungă la rezultatul acesta?

  Eugen Teodorovici: Există simplificarea de care tot spun de ani de zile, aceasta e faimoasa soluţie. Pe de o parte reducerea numărului de documente pe etape de verificare, de para-verificare a unor cheltuieli, lucrări executate, activităţi desfăşurate. Pe de altă parte reducerea foarte mult a timpului alocat plăţii facturii odată ce aceasta a fost emisă. Adică plata într-un termen cât mai scurt a facturii emise şi scurtarea termenului de timp între momentul plăţii acestei facturi şi momentul în care solicităm Comisiei Europene rambursarea acestor sume. Ceea ce vreau să propun primului-ministru şi Guvernului este un sistem nou, reformat, în ceea ce priveşte acest aspect.

  Odată ce factura s-a emis trebuie să fie un număr de zile foarte scurt, maxim 10 zile, până la momentul în care se plăteşte efectiv acea factură de la nivel central, prin acel bon de plată de jos în sus, direct în contul companiei care a desfăşurat activitatea sau lucrarea respectivă.

  Va trebui şi să-mi asum foarte des răspunderea pe anumite interpretări, de pildă variaţii de contract pentru că aici avem blocaje destul de multe şi ca timp şi ca sume blocate în sistem pentru că Autorităţile de Management se tem să interpreteze într-un mod sau altul dacă variaţiile de contracte sunt sau nu eligibile.

  4. De ce anume se tem?

  Eugen Teodorovici: Că vin auditorii, că vine ANAF-ul, DNA-ul şi poate să interpreteze într-un mod subiectiv hotărârile lor. În momentul în care o Autoritate de Management are o hotărâre şovăitoare va fi rolul acestui Minister nou creat şi al meu personal să-mi asum o decizie într-un sens sau altul.

  5. Spuneaţi că doriţi simplificarea procedurilor, dar noul Minister solicită raportare săptămânală pe achiziţii şi cheltuielile din proiect. Dar asta înseamnă mai multă birocraţie şi o îngreunare suplimentară pentru managerii de proiecte.

  Eugen Teodorovici: Unii invocă această obligaţie ca pe o împovărare dar eu trebuie să urmăresc foarte clar ce se întâmplă. Eu voi cere Autorităţilor de Management o informare săptămânală vizavi de modul în care se derulează anumite proiecte, modurile în care plăţile sunt făcute ca să ştiu şi eu ca buget de stat cum aşez sumele necesare pentru a face plăţi şi să nu am aceste sincope. Normal că pe un proiect vreau să ştiu exact care este stadiul ca să ştiu exact dacă sunt sau nu probleme.

  6. Dar săptămânal nu e o povară birocratică cam mare pentru beneficiar?

  Eugen Teodorovici: Nu trebuie să reia munca, ci doar să adauge faţă de săptămâna anterioară ceea ce a făcut nou. În cazul în care n-a făcut spune clar că este situaţia similară cu săptămâna trecută. Vedeţi, ei au tendinţa de a se teme sau de a invoca ore de muncă suplimentară pentru diverse motive. Dar dacă nu s-a întâmplat nimic nu adaugă nimic, dacă s-a întâmplat ceva vin cu cifrele noi, dar nu o iau de la zero.

  7. Ministerul Fondurilor Europene va putea emite ordine şi instrucţiuni obligatorii pentru structurile din cadrul ministerelor care se ocupă de fondurile europene. Veţi avea inclusiv unităţi de monitorizare şi coordonare la Ministerul Fondurilor Europene. Să înţelegem că practic Ministerul Fondurilor Europene este o Autoritate de Management Unică?

  Eugen Teodorovici: Nu, încă nu este o Autoritate de Management, dar este un pas înspre această decizie de a unifica structura de management. Este o funcţie pe care am introdus-o în acest Minister tocmai pentru a avea acest instrument la îndemână, fie că e o sesizare, un blocaj, dar să putem acţiona imediat. Să vedem exact care e problema şi să luăm decizia pentru deblocare. Totul trebuie făcut în timp real.

  8. Şi ce atribuţii rămân structurilor din cadrul celorlalte ministere?

  Eugen Teodorovici: Îşi vor desfăşura ca şi până acum activitatea doar că pe ceea ce doresc să schimbe şi să aducă nou va trebui să avem o consultare prealabilă ca să evităm orice fel de sincopă.

  9. Ce competenţe în plus faţă de fostul Minister al Afacerilor Europene va avea Ministerul Fondurilor Europene?

  Eugen Teodorovici: Este posibilitatea de a emite ordine aplicabile Autorităţilor de Management şi Organismelor Intermediare, este funcţia de control şi verificare a activităţilor structurilor de management pe fonduri europene şi este o orientare mult mai aproape de lucrul cu aceste structuri, un micro-management. Nu va mai exista acea separare „noi suntem aici, voi sunteţi în partea cealaltă”.

  10. 304 posturi veţi avea la noul Minister al Fondurilor Europene. Veţi angaja din afară sau veţi prelua personal din interiorul aparatului guvernamental?

  Eugen Teodorovici: Se va organiza un concurs pentru toate funcţiile din Minister. Doresc o procedură foarte transparentă. Inclusiv voi solicita punctul de vedere sau participarea Comisiei Europene la ocuparea poziţiilor cheie în Minister. Am vorbit cu cei de la Bruxelles şi au fost încântaţi că avem o astfel de abordare. Inclusiv examenul va fi stabilit de comun acord, un tip de examen asemănător cu cel de la Comisia Europeană. Cei de la Comisie vor fi observatori în cazul ocupării funcţiilor cheie din Ministerul pe care îl coordonez. Şi desigur voi lucra foarte mult cu oameni din afara sistemului care vor să vină către Ministerul Fondurilor Europene.

  11. Va fi salarizarea suficient de atractivă pentru a atrage funcţionari valoroşi?

  Eugen Teodorovici: Dacă ne comparăm cu alte structuri europene cu siguranţă diferenţa este destul de mare. În schimb sunt administraţii pe fonduri europene care au o salarizare ridicată. Nu este o salarizare uniformă în structurile de fonduri europene. Vom încerca în acest an să ridicăm zonele unde sunt salariile foarte scăzute şi să le aducem la nivelul celorlalte şi în acelaşi timp să identificăm şi nişte criterii de performanţă. Şi multă responsabilizare.

  12. În ce stadiu se află procesul de definitivare a priorităţilor României pe următorul cadru financiar multianual?

  Eugen Teodorovici: Săptămâna aceasta vom trimite Comisiei Europene prima etapă, acel „negotiating box”. Este primul document de referinţă care reflectă pe de o parte ceea ce a propus Comisia ca priorităţi, pe de altă parte ceea ce România a venit şi a propus. Pe baza lui vom avea discuţii şi sunt mai multe etape. Până la final de an, lună de lună vor avea loc două zile de discuţii cu partea comunitară la Bruxelles pe acest subiect. Până la final de an trebuie să avem aprobarea Comisiei Europene, acordul de parteneriat. În paralel, are loc şi elaborarea de documente pe planurile operaţionale pe baza cărora se vor finanţa efectiv proiectele.

  13. Care sunt priorităţile de finanţare pe domenii preferate de România din următorul cadru bugetar?

  Eugen Teodorovici: Sunt mai multe domenii identificate de Comisie la nivel european.

  14. Dar pentru noi, ce cerem noi? Care sunt priorităţile noastre?

  Eugen Teodorovici: Deocamdată nu am cum să vă spun acum acest element pentru că nu s-a făcut colectarea din partea instituţiilor cam ce anume se doreşte să fie finanţat în fiecare domeniu. Deocamdată el arată, din păcate, ca un shopping list. Dar este o discuţie care va avea loc în acest an în mod continuu în aşa fel încât să definim clar care sunt principalele priorităţi ale României.

  15. Dacă vă întrebăm pe ce domenii vor exista Autorităţi de Management...?

  Eugen Teodorovici: Nu, încerc să decuplez aceste două subiecte. Important este ca domeniile prioritare să obţină, să fie identificate ca priorităţi, apoi să primească o anvelopă financiară relevantă pentru a finanţa acele proiecte pe baza acestor priorităţi, urmând ca în funcţie de domeniile pe care le stabilim ca priorităţi să stabilim şi metodele de implementare. Acum nu trebuie să fie neapărat legat: că o să fie o Autoritate de Management, trei sau şapte asta rămâne să discutăm exact şi la nivel de Guvern care e cea mai bună abordare.

  16.Pe zona sănătăţii ce intenţii aveţi? Există posibilitatea apariţiei unui Organism Intermediar?

  Eugen Teodorovici: Dacă nu va fi un Organism Intermediar pe sănătate asta nu înseamnă că sectorul nu va avea finanţat infrastructura de sănătate. Asta îşi va găsi categoric locul în anvelopa financiară chiar dacă Comisia nu a pus în mod evident, foarte clar, ca fiind o prioritate pentru noi România. Dar noi am insistat, am şi prezentat Comisiei Europene această dorinţă şi decizia noastră ca şi Guvern de a finanţa infrastructura la Sănătate şi ea îşi va regăsi locul. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să avem un Organism Intermediar pentru a finanţa aceste proiecte.

  17. Când anticipaţi că se vor rezolva şi restul problemelor cu programele în care plăţile sunt sistate?

  Eugen Teodorovici: Cele mai rapide şanse de deblocare le are Programul Operaţional Regional pe undeva prin luna martie cel târziu, apoi Programul de Competitivitate sperăm prin martie-aprilie şi cel târziu mai-iunie Transporturi.

  18. Dacă România nu va avea 50% absorbţie la finalul lui 2013 cine îşi va asuma răspunderea pentru asta?

  Eugen Teodorovici: Nu mă voi da la o parte în a-mi asuma răspunderea. Am să o fac dacă va fi cazul dar nu am de ce să mă gândesc la asta pentru că sigur va fi atinsă. România are nevoie de persoane care să îşi asume răspunderea. Şi de multe ori lipsa de acţiune e mai dăunătoare decât acţiunea în sine.

  Interviu realizat de Vlad Mixich, jurnalist.

  Ultima actualizare: 18/02/2013  |Începutul paginii