Cale de navigare

Cercetând revoluţia digitală din România

11/07/2011

Tocmai m-am întors dintr-o vizită foarte interesantă la Bucureşti, care a avut ca temă principală dezvoltarea României ca o societate digitală.

În timpul vizitei mele, am susţinut un discurs la prima conferinţă din România având ca temă Agenda Digitală, stabilind principalele obiective relevante pentru România din cadrul Agendei. M-am referit în primul rând la probleme cum ar fi investiţiile în conexiuni prin bandă largă, problemele referitoare la datele libere şi la guvernarea prin intermediul internetului. De asemenea, am avut posibilitatea de a discuta cu preşedintele ţării, cu primul-ministru, cu ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, precum şi cu autoritatea naţională de reglementare. Am discutat despre importanţa conectării fiecărui european la conţinutul digital, precum şi despre provocările cu care se confruntă România în mod particular.

  Vicepreşedintele Comisiei Europene Neelie Kroes şi preşedintele României Traian Băsescu

  România este cea de-a doua ţară ca mărime dintre "noile" state membre ale UE care au aderat începând cu anul 2000. Dar este şi o ţară săracă: are cu 30% mai mulţi locuitori decât Olanda şi aceştia împart mai puţin de jumătate din întreaga sa bogăţie.

  Doar 23% din gospodăriile româneşti au o conexiune de bandă largă, în timp ce aproape şase din zece români nu au folosit niciodată internetul.

  Există deja progres în acest sens: rata de penetrare a conexiunilor în bandă largă a crescut de opt ori în ultimii 5 ani şi trei din patru cetăţeni pot beneficia acum de acoperire 3G.

  Guvernul ia măsuri pentru a îmbunătăţi şi mai mult situaţia, stabilind un obiectiv promiţător al unei ratei de penetrare a conexiunilor în bandă largă de 80%. Dar încă există în mod evident un drum lung de parcurs aici. Am cerut guvernului să finalizeze planurile pentru investiţii în conexiunile în bandă largă pentru a putea profita de cele 86 de milioane de euro din fondurile structurale ale UE alocate pentru a rezolva această problemă.

  Vicepreşedintele Kroes alături de reprezentanţii EOS, IREX şi MicrosoftÎntre timp, România are multe puncte forte în alte domenii – cum ar fi o mulţime de ingineri talentaţi în domeniul programării şi telecomunicaţiilor şi unele companii foarte eficiente (cum ar fi firma BitDefender, liderul în domeniul securităţii cibernetice). Cu toate acestea, această ţară, ca multe altele, se confruntă cu riscul unui "exod al creierelor" pe măsură ce talentul este căutat şi atras în altă parte.

  Sprijinind şi completând munca Comisiei şi a guvernelor naţionale, există întotdeauna multe organizaţii şi ONG-uri talentate şi dedicate care muncesc cu adevărat pentru implementarea Agendei Digitale; este întotdeauna o plăcere sa le întâlneşti.

  Am avut marele noroc şi deosebita plăcerea să întâlnesc trei astfel de organizaţii ce lucrează activ – şi în cooperare cu autorităţile publice, biblioteci şi şcoli – pentru a promova internetul în România. Aceste companii sunt EOS, IREX şi Microsoft: toate pasionate şi pline de inspiraţie faţă de importanta lor misiune. Şi activitatea lor va îmbunătăţi calitatea vieţii românilor, motiv pentru care ar trebui să fie admirate. Felicitări!

  Astfel de vizite în diferite ţări sunt foarte importante pentru mine. Cei care citesc frecvent acest blog ştiu deja că doresc să obţin ca "fiecare cetăţean european să fie digital" – şi asta îi include şi pe cetăţenii din România la fel de mult ca şi pe cei din statele membre mai bogate. Într-adevăr, necesitatea de a stimula economia prin intermediul unei infrastructuri şi unor servicii digitale este probabil chiar mai mare acolo.

  Şi este important să vedem cum este implementată Agenda digitală în mod practic. Pentru că, aşa cum am spus şi mai înainte, rolul Comisiei Europene este acela al unui catalizator, un stimulent, în timp ce "ideile strălucite" provin de la nivel naţional sau local.

  Şi, în final, este interesant pentru mine şi la un nivel personal deoarece am ocazia să întâlnesc oameni ca Varujan Pambuccian, care reprezintă minoritatea armeană în Parlamentul român – un om fascinant şi foarte înţelept cu care să stai de vorbă.

  Aşadar, transmit un mare "mulţumesc" tuturor celor care şi-au făcut timp să se întâlnească cu mine şi să îmi arate această ţară frumoasă.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 13/05/2013  |Începutul paginii