Cale de navigare

Deschiderea expoziţiei "O poveste despre libertate"

29/10/2009

Joi, 29 octombrie 2009, începând cu orele 17.00, a avut loc la Centrul de Informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România vernisajul expoziţiei „O poveste despre libertate”. Organizată de Reprezentanţă în colaborare cu istoricul Andrea Varga, expoziţia este dedicată marcării a 20 ani de la căderea Cortinei de Fier şi îşi propune să ilustreze evenimente cruciale care au dus la căderea comunismului, atât din istoria României, cât şi a ţărilor din fostul bloc sovietic. 

  Deschiderea expoziţiei "O poveste despre libertate"

  Evenimentul de deschidere s-a desfăşurat în prezenţa comisarului european pentru multilingvism Leonard Orban, a numeroase personalităţi din mediul diplomatic, a reprezentanţilor societăţii civile şi mass-mediei.

  În cadrul evenimentului, domnul Leonard Orban a declarat “Prăbuşirea succesivă a regimurilor comuniste – deseori comparată cu un uriaş domino, aşa cum sugerează şi expoziţia de fată – a deschis ţărilor din centrul şi estul Europei calea către democraţie şi spre economia de piaţă. Tranziţia a fost dificilă dar s-a realizat paşnic şi cu succes. Experienţa şi permanentul sprijin venit de la Uniunea Europeană au avut un rol esenţial în acest sens."

  Prin elementele sale inedite şi dinamice - fotografii, înregistrari de sunet, mărturii individuale şi articole de ziar,instalaţia expoziţională  zugrăveşte un tablou al stării de spirit din epocă, al acţiunilor eroilor şi al represaliilor regimului comunist.

  "Această  expoziţie doreşte să comemoreze amintirea acelor necunoscuţi ai istoriei care au luptat pentru libertate înfruntând moartea sau suferind torturi. Soarta şi libertatea noastră nu sunt independente de cele ale Celorlalţi nici în spaţiu, nici în timp: nici în România, nici în Europa, nici acum şi nici în viitor", a spus autorul expozitiei, istoricul Andrea Varga in deschiderea evenimentului.

  Expoziţia “O poveste despre libertate” este deschisă publicului zilnic, între orele 10:00 – 18:00, până la sfârşitul lunii februarie 2010.

  Ultima actualizare: 13/05/2013  |Începutul paginii