Cale de navigare

Colocviul "Impactul Tratatului de la Lisabona asupra Parlamentului European şi asupra parlamentelor naţionale"

28/10/2009

   

                      şi                

   

  au organizat, pe 28 octombrie 2009, în cadrul seriei "Perspective Europene", masa rotundă intitulată

  "Impactul Tratatului de la Lisabona asupra Parlamentului European şi asupra parlamentelor naţionale"

   

  Evenimentul face parte din seria colocviilor lunare intitulate "Perspective europene" organizate în anul 2009 de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, având drept scop comunicarea şi stimularea de dezbateri cu privire la priorităţile UE, în strânsă legătură cu agenda publică naţională din România. În acest cadru de dezbateri sunt invitaţi să îşi exprime opiniile membri ai Parlamentului European, diplomaţi, oameni politici, funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile, parteneri sociali, reprezentanţi ai mass-media, ai mediului academic, lideri de opinie, etc.

  Tratatul de la Lisabona modifică Tratatul privind Uniunea Europeană şi Tratatele CE, în vigoare în prezent, fără a le înlocui. Tratatul pune la dispoziţia Uniunii cadrul legal şi instrumentele juridice necesare pentru a face faţă provocărilor viitoare şi pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor. Astfel vom avea o Uniune mai eficientă, cu metode de lucru şi reguli de vot simplificate, cu instituţii eficiente şi moderne, capabilă să acţioneze mai bine în domeniile prioritare. Tratatul de la Lisabona introduce o legătură directă între alegerea preşedintelui Comisiei şi rezultatele alegerilor europene şi prevede noi dispoziţii referitoare la viitoarea structură a Parlamentului European.

  Participanţii la eveniment au avut posibilitatea de a dezbate implicaţiile intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Invitaţi de onoare în cadrul acestui eveniment au fost domnul Leonard Orban, membru al Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European şi ai parlamentului naţional. Prezentările au fost urmate de o sesiune de dezbateri, întrebări şi răspunsuri.

  Galerie video

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 13/05/2013  |Începutul paginii