Cale de navigare

Ziua Europei (9 mai 2015) - Calendar de evenimente

09/05/2015

Reprezentanța Comisiei Europene în România îi invită pe toți românii să sărbătorească Ziua Europei, în data de 9 mai 2015, în cadrul mai multor evenimente organizate în parteneriat cu instituții din România.

  METROU EUROPA - 8 mai - eveniment deschis publicului larg

  Veți putea călători prin statele membre ale Uniunii Europene cu prețul unei cartele de metrou. Ambasadele prezente în România vă vor oferi, în diferite stații, un strop de culoare locală, gastronomie și obiceiuri din țările pe care le reprezintă. Periplul european va fi următorul:

  Ștefan cel Mare        M1          AUSTRIA

  Piața Victoriei 2        M1          ROMÂNIA

  Gara de Nord           M1          LITUANIA

  Grozăvești               M1          FINLANDA

  Crângași                  M1          SPANIA

  Eroilor 1 / Spital      M1          SUEDIA

  Eroilor 2 / Opera      M1          GERMANIA

  Izvor                       M1          MALTA

  Piața Unirii 1            M1          CEHIA

  Timpuri Noi              M1          UNGARIA                  

  Pipera                      M2          OLANDA

  Aviatorilor                M2          CROAȚIA

  Piața Victoriei 1        M2          SLOVENIA

  Piața Romană          M2           DANEMARCA

  Piața Universității     M2           ITALIA

  Piața Unirii 2            M2           IRLANDA

  Comunicat de presă pdf - 327 KB [327 KB]

  Pliant pdf - 4 MB [4 MB]

  Agendă: 

  • domnul Ezio Peraro, atașat cultural al Ambasadei Republicii Italiene în România și directorul Institutului Italian de Cultură, va fi prezent în stația de metrou Piața Universității (în pasaj), începând cu orele 16:00.
  • ES doamna Ulla Väistö, ambasador al Republicii Finlanda în România, și domnul Pasi Kokkonen, prim secretar al Ambasadei, vor fi prezenți în stația de metrou Grozăvești, începând cu orele 13:30. La acest eveniment va fi prezentă și doamna Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.
  • ES domnul Karsten Vagn Nielsen, ambasador al Regatului Danemarcei în România, va fi prezent în stația de metrou Piața Romană în intervalul orar cuprins între orele 10:00 și 11:00. La acest eveniment va fi prezentă și doamna Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.
  • ES domnul Werner Hans Lauk, ambasador al Republicii Federale Germania în România, și doamna Andreea Nadine Stohr, șefa Secției de Presă din cadrul Ambasadei, vor fi prezenți în stația de metrou Eroilor 2 în intervalul orar cuprins între orele 16:00 și 18:00. La acest eveniment va fi prezentă și doamna Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.
  • ES domnul Gerhard Reiweger, ambasador al Republicii Austria în România, va fi prezent în stația de metrou Ștefan cel Mare, începând cu ora 18:00. La acest eveniment va fi prezentă și doamna Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România. 
  • ES doamna Anne Lindahl Kenny, ambasador al Suediei în România, va fi prezentă în stația de metrou Eroilor 1, între orele 16:30 și 17:00.
  • ES domnul Vladimír Války, ambasador al Republice Cehe în România, va fi prezent în stația de metrou Piața Unirii 1, începând cu ora 17:00
  • ES domnul Andrew Hardwood, șeful Misiunii Diplomatice a Irlandei în România, va fi prezent în stația de metrou Piața Unirii 2, începând cu ora 16:00.
  • domnul András Kósa, directorul Institutului Cultural Bálint Balassi, va fi prezent în stația de metrou Timpuri Noi, alături de doamna Anna Benyovszky, șefa Secției Consulare a Ambasadei Ungariei în România, începând cu ora 16:00.
  • ES doamna Jadranka Šturm Kocjan, ambasador al Republicii Slovenia în România, sau doamna Elisabeta Kirn, prim consilier al Ambasadei, va fi prezentă în stația de metrou Piața Victoriei, începând cu ora 16:00.
  • doamna Tada Bastida Euzaguirre, consul al Ambasadei Spaniei în România, va fi prezentă în stația de metrou Crângași, începând cu orele 16:00.
  • doamna Caroline Seebregts, șefa Secției Culturale și de Presă din cadrul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, va fi prezentă în stația de metrou Pipera.

  Parteneri media ai evenimentului:

               

        

   

  Festivalul Filmului European - 7-31 mai

  Cea de a 19-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE) va avea loc în perioada 7 - 31 mai 2015 în Bucureşti şi în alte patru oraşe din ţară. Organizatorii îşi respectă promisiunea făcută în 2014, adăugând pe harta festivalului noi oraşe. Astfel, în 2015, FFE debutează în capitală şi va ajunge apoi la Craiova, Iaşi, Tîrgu-Mureş şi Hunedoara.

  Cinefilii vor avea ocazia să vadă peste 50 de producţii cinematografice (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie) din 25 de ţări europene.

  Festivalul Filmului European va debuta joi, 7 mai, cu Gala de deschidere a festivalului, ce va avea loc la Cinema Pro din Capitală, la ora 19:00.

  Pagina de internet a evenimentului

  Programul complet al festivalului

  Pagina de Facebook a festivalului

  Piața Statelor Membre - 9 mai, parc Cișmigiu, intrarea principală (bd. Regina Elisabeta)

  Evenimentul este realizat de Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în parteneriat cu Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi cu participarea Ambasadelor statelor membre UE, Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Biroului Parlamentului European în România. 

  ONGFest - 8 - 10 mai

  Pe 9 şi 10 mai,  în Parcul Herăstrău, la intrarea dinspre piaţa Charles de Gaulle, se comunitează. Peste 150 de organizaţii neguvernamentale, instituţii publice şi companii prezintă ceea ce fac pentru ceilalţi  şi invită trecătorii să li se alăture. Să formeze împreună comunităţi-model.

  Este a şasea ediţie a ONGFest, festivalul naţional al organizaţiilor neguvernamentale.  Timp de două zile, la standuri special amenajate, organizaţiile îşi prezintă proiectele, organizează jocuri şi concursuri şi dezbat pe subiecte ce ne privesc pe fiecare dintre noi. Pe scena amplasată chiar la intrarea în parc au loc dansuri şi concerte.

  Sâmbătă, 9 mai, de Ziua Europei, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, partenerul și susținătorul ONGFest, sunt organizate o serie de jocuri şi activităţi la scenă. Ziua se încheie festiv, cu un spectacol de artificii.

  Pagina de internet a ONGFest

  Ziua Europei în cadrul ONGFest  - Concert IKHAYA BAND și foc de artificii

  Pentru a marca și Anul European al Dezvoltării, Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează, cu ocazia Zilei Europei, un concert de jazz / funk / fusion / afrobeats / drumming cu singura trupă de percuție africană cu influențe jazz din România - IKHAYA Band. Acest concert va fi urmat de un spectacol extraordinar al artistei Andra. Seara se va încheia cu un spectaculos foc de artificii. Vă așteptăm în Parcul Herăstrău, la scena Festivalului ONGFest, începând cu orele 20:30.

  Ziua Europei la Centrul Cultural "Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia"

  Programul evenimentelor include:

  Ora 14 – Sala Scoarțelor, concert susținut de Clara Prager: J.S.Bach - Preludiu si fuga in sol minor;  J. Brahms - Variatiuni si fuga pe o tema de Haendel și Teodora Baltasiu: J.S. Bach- Preludiu si fuga nr. XX caietul II; Chopin- Fantezia op. 49

  Ora 15 – Galeria Ghețărie, vernisajul expoziției de ceramică "Semn" a artistei Cristina Iliescu

  Ora  16 – Galeria Foișor, vernisajul expoziției de grafică "Între lumi", semnată de artista Maria Nedelcov (aka Beba)

  Ora  17 – Galeria Cuhnia, vernisajul expoziției de ceramică "Metamorphosis  - Mimesis" a artistei Marta Jacobovits

  Ora 18 – Palat, vernisajul expoziției de fotografie "Viziuni", propusă de artistul Dan St. Andrei

  Pagina de internet a Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia

  Ziua Europei – 9 mai

  La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

  Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

  În 1985, liderii Comunității Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

  Ultima actualizare: 07/05/2015  |Începutul paginii