Cale de navigare

Dezbatere - „Implicarea femeilor în viaţa publică”

18/12/2012

Reprezentanţa Comisiei Europenea organizat marți, 18 decembrie 2012, dezbaterea cu titlul „Implicarea femeilor în  viaţa publică”. Evenimentul a avut loc la Reprezentanţa Comisiei Europene în România (strada Vasile Lascăr nr. 31) începând cu ora 10:00.

  În data de 14 noiembrie 2012, Comisia Europeană a prezentat o nouă propunere legislativă menită să asigure un grad sporit de reprezentare a femeilor în consiliile de administraţie ale companiilor de top, listate la bursă, din Uniunea Europeană. Iniţiativa vine ca urmare a apelurilor la acţiune lansate de Parlamentul European şi în completarea dezbaterilor deja existente asupra egalităţii de gen, dar şi asupra rolului femeii în viaţa publică. Având în vedere că, în prezent, în principalele companii europene doar 1 membru din 7 este o femeie, Comisia Europeană solicită consolidarea echilibrului de gen, stabilind ca obiectiv o reprezentare de 40% pentru femei în posturile de conducere neexecutive din consiliile de administraţie ale companiilor de top, listate la bursă, până în anul 2020.

  În contextul în care atitudinea la nivel european se află într-un proces de schimbare, trebuie să notăm că România - o ţară în care femeile reprezintă mai mult de 50% din populaţie -  nu poate fi numărată în rândul statelor membre ce au introdus deja instrumentele legale necesare pentru promovarea unei reprezentări de gen mai echilibrate în consiliile de administraţie. Este oare România pregătită să promoveze o legislaţie care să încurajeze accesul femeilor bine pregătite la funcţii administrative de top? Cât de deschişi sunt românii pentru schimbare, dincolo de discuţiile purtate la nivel oficial? Ce impact ar putea avea implementarea unei astfel de măsuri asupra mediului de afaceri din România? Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care participanții au încercat să formuleze posibile răspunsuri în cadrul acestei dezbateri.

  Doamna Alina-Ştefania Gorghiu, vicepreședintele Camerei Deputaților, doamna Andreea Paul, membru fondator al Institutului pentru Competitivitate CoNaCo, lector univ. dr. Academia de Studii Economice Bucureşti, doamna Sandra Marilyn Andreea Budiş, membru fondator Fundaţia Synergetica, doamna Georgiana Pogonaru, vice-preşedinte Prodplast, doamna Maria Grapini, preşedinte al Consiliului de Administraţie, director general al SC PASMATEX SA Timişoara sunt doar o parte dintre cei invitaţi care și-au prezentat punctele de vedere în cadrul dezbaterii.

   

  Invitația oficială la eveniment poate fi descarcată în limba română și engleză .

  Agenda dezbaterii poate fi accesată în limba română sau engleză .

  Dezbaterea face parte din seria de evenimente lunare "Perspective Europene", iniţiată de Reprezentanţa Comisiei Europene în 2009, cu scopul de a stimula dezbaterea cu privire la priorităţile Uniunii Europene, în strânsă legătură cu agenda publică naţională din România. În acest cadru sunt invitaţi să îşi exprime opiniile membri ai Parlamentului European, diplomaţi, oameni politici, funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile, parteneri sociali, reprezentanţi ai mass-media, ai mediului academic, lideri de opinie etc.

  Pagini Utile

  • Galeria Foto

   Galeria foto a evenimentului poate fi vizualizată aici.

  Ultima actualizare: 13/05/2013  |Începutul paginii