Cale de navigare

15 ani de program Erasmus în România şi 25 de ani în Europa

18/05/2012

15:25 – Este ORA ERASMUS!!

15 ani de program Erasmus în România şi 25 de ani în Europa

18 mai 2012 – Teatrul „Nottara“, Bucureşti

  15 ani de program Erasmus în România şi 25 de ani în Europa

  În 2012 sărbătorim programul Erasmus: 15 ani de viaţă în România şi 25 de ani de existenţă în Europa. Cu această ocazie, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) şi Erasmus Student Network România (ESN), în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, „I.L.CARAGIALE“ şi Teatrul „Nottara“ organizează un eveniment care celebrează importanţa, utilitatea şi necesitatea experienţelor academice derulate în ţări europene.

  Domnul Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, spune că „Programul Erasmus este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene. În 2011, 250.000 de tineri europeni au studiat sau au urmat un stagiu în altă țară, Erasmus fiind astăzi cel mai important program de mobilități pentru studenți din lume. Erasmus se adresează, de asemenea, profesorilor, contribuind la creșterea calității învățământului superior în UE. Comisia a propus recent un nou program pentru perioada 2014-2020, intitulat „Erasmus pentru toți”. Acesta va reuni toate inițiativele europene și internaționale existente în prezent în domeniul educației, formării, tineretului și sportului, urmând să se adreseze unui număr de până la 5 milioane de persoane.“

  Doamna Monica Calotă, Director ANPCDEFP, precizează că „Aniversarea “de argint” a programului Erasmus, cel mai cunoscut dintre programele europene, este o bună ocazie de a evidenţia ce poate să îndeplinească Uniunea Europeană atunci când are o viziune clară, entuziasm şi dorinţa de cooperare. În cei 25 de ani de derulare, Erasmus a schimbat vieţile a aproape 3.000.000 de tineri (dintre care, în 15 ani de când a fost lansat şi la noi, 41.000 sunt români!) şi a deschis minţile şi sufletul primei generaţii  cu adevărat europene.“

  Vor avea loc dezbateri la care vor participa studenţi, cadre didactice, reprezentanţi ai angajatorilor şi ai organizaţiilor neguvernamentale. Experienţa Erasmus va putea fi „gustată“ pe viu, pe traseul de Teatru Labirint care se va desfăşura, cu începere de la ora 11.00, în sala „G.Constantin“ a Teatrului „Nottara“.

  Evenimentul are loc pe data de 18 mai 2012, între orele 9.30 – 15.30, în cadrul
  Săptămânii Minţilor Deschise, şi este găzduit de Teatrul „Nottara“.
  Intrarea este liberă.

  Context

  Lansat oficial în anul 1987, Erasmus este cel mai important program de învăţare şi formare profesională din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mobilitatea şi cooperarea la nivelul învăţământului superior în Europa. Diferitele sale acţiuni se adresează nu doar studenţilor care doresc să studieze şi să muncească în străinătate, ci şi profesorilor şi altor categorii de personal, chiar din întreprinderi, care intenţionează să predea în străinătate, ca şi personalului din universităţi care doreşte să urmeze cursuri de formare în străinătate. În plus, programul sprijină instituţiile de învăţământ superior care doresc să coopereze prin programe intensive, reţele academice şi proiecte multilaterale, precum şi să creeze legături cu mediul de afaceri.

  Obiectivele specifice ale programului Erasmus urmăresc să sprijine realizarea unui spaţiu european al învăţământului superior şi să consolideze contribuţia învăţământului superior şi a învăţământului profesional avansat la procesul de inovare.

  Persoane de contact:

  Madlena Nen  +40 744 373 101

  Ileana Racoviceanu +40 722 941 138

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 13/05/2013  |Începutul paginii