Cale de navigare

Bicentenarul Constituţiei Spaniole de la Cádiz

16/05/2012

Instituto Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Universitatea “Nicolae Titulescu” din Bucureşti şi cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, organizează în data de 16 mai, începând cu orele 17:00, colocviul “Cortesurile şi Constituţia Spaniolă de la Cádiz. 200 de ani”.

Evenimentul, prilejuit de sărbătorirea bicentenarului Constituţiei Spaniole de la Cádiz,  se va desfăşura la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sala “Nicolae Titulescu”, Str. Vasile Lascăr, nr. 31, etajul 1.

Invitatul special al colocviului este prof. univ. José Antonio Escudero, membru al Academiei Regale de Istorie din Spania, care va susţine conferinţa “Cortesurile şi Constituţia de la Cádiz. 200 de ani”.

  José Antonio Escudero López (Barbastro, 1936), istoric şi politician spaniol, doctor în Drept, a predat Istoria Dreptului la mai multe universităţi din Spania printre care Universitatea din Extremadura, din Madrid, din Ţara Bascilor. În prezent, este profesor la UNED (Universitatea Naţională de Educaţie la Distanţă) din Madrid. Profesorul Escudero a înfiinţat în 1988 binecunoscutele Cursuri de Vară de la Escorial organizate de Universitatea Complutense din Madrid, precum şi pe cele ale Universităţii din Almeria în 1990. Tot el este fondatorul Institutului pentru Istoria Intoleranţei de la UNED şi al Institutului Istoriei Inchiziţiei. În semn de recunoaştere a activităţii sale de scriitor şi editor, a primit numeroase premii printre care, în 1969 şi, respectiv în 1979, Premiul Naţional pentru Literatură “Menéndez Pelayo” (antecesor al actualului Premiu Naţional pentru Istoria Spaniei).

  José Antonio Escudero a deţinut şi funcţia de Senator de Huesca în timpul primei Legislaturi Democratice din Spania, imediat după franchism, apoi a fost Eurodeputat din 1987 până în 1999. Din 2008 este Membru al Academiei Regale de Istorie a Spaniei. În 2009, José Antonio Escudero a fost distins cu Premiul Naţional de Istorie, premiu acordat de Ministerul Culturii din Spania pentru coordonarea lucrării El Rey. Historia de la Monarquía (Regele. Historia Monarhiei) şi conferit pentru abordarea academică şi pentru privirea obiectivă asupra instituţiei monarhiei, bazată pe documente disponibile şi pe cunoştinţele juridice şi istoriografice acumulate de cei peste treizeci de profesori şi cercetători care au alcătuit colectivul coordonat de prof. Escudero pentru scrierea acestui studiu. Este, de asemenea, coordonatorul studiului dedicat Bicentenarului Constituţiei de la Cádiz intitulat “Cortes y Constitución de Cádiz. 200 años”, volum prezentat în data de 18 martie 2012 la Cádiz.  Între lucrările sale menţionăm:

  •         Los Secretarios de Estado y del Despacho, 1976;
  •         Los orígenes del Consejo de Ministros en España, 1979;
  •         Curso de Historia del Derecho, 1985;
  •         Historia del Derecho. Historiografía y problemas, 1988;
  •         La Real Junta Consultiva de Gobierno, 1997;
  •         Los cambios ministeriales a finales del Antiguo Régimen, 1997;
  •         Administración y Estado en la España Moderna, 1999;
  •         Felipe II: el rey en el despacho, 2002;
  •         Escudero: hombre y leyenda;
  •         El Rey. Historia de la Monarquía, 2009. 

  Programul colocviului

  17:00 – 17:10 Introducere de Juan Carlos Vidal, director Instituto Cervantes din București

  17:10 – 18:10 Conferinţa “Cortesurile și Constituția de la Cádiz. 200 de ani” susținută de acad. José Antonio Escudero López

  18:10 – 18:55 TREI ALOCUȚIUNI SECUNDARE:  Între Unicameralism și bicameralism susținută de prof. univ. dr. Valer Dorneanu (Univ. Nicolae Titulescu); Despre Drepturile Omului în Constituția de la Cádiz susținută de Prof.univ.dr. Iulia Antoanella Motoc (Universitatea din București) şi Liberalism și constituționalism susținută de lector dr. Univ. Dan Velicu (Universitatea Nicolae Titulescu)

  18:55 – 19:10 /// PAUZĂ

  19:10 – 20:00 /// ÎNTREBĂRI ȘI DEZBATERI

   

  Moderator: Lector Univ. Dr. Dan Velicu

  Traducere simultană.

  Comitetul ştiinţific: Prof. Univ. José Antonio Escudero, Prof. Univ. Valer Dorneanu, Prof. Univ. Daniel-Mihai Sandru.

  Comitetul de organizare: lector univ. dr. Dan Velicu, lector univ. dr. Andrei Muraru, lector univ. dr. Dinu Cornelia Beatrice Gabriela, dr. Rodica Ianole,dr. Mihai Novac.

  Ultima actualizare: 13/05/2013  |Începutul paginii