Cale de navigare

Masă rotundă: „Structuri şi tendințe pe spații societale și regionale 2007-2011”

14/03/2012

În data de 14 martie 2012, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Sala Titulescu (Str. Vasile Lascăr nr. 31), etajul 1, începând cu ora 10:00, a avut loc masa rotundă în cadrul căreia  a fost prezentat studiul sociologic „Structuri şi tendinţ̦e pe spaţii societale ş̦i regionale 2007-2011”, realizat de prof. Dumitru Sandu.

  Profesorul Sandu a preluat și consolidat datele eurobarometrelor standard (EB) aplicate în perioada 2006-2011, realizând astfel o lucrare de sinteză care prezintă opinia publică din Români în context european la cinci ani de la aderare. Se formulează răspunsuri la teme de interes general, cum ar fi felul în care românii supraviețuiesc crizei economice și cum le este erodat capitalul de satisfacție față de viață, alcătuirea agendelor publice în funcție de regiunile din România sau marile euroregiuni, încrederea față de instituții. Accesul la datele comparative pentru toate statele membre ale Uniunii permite autorului să evalueze afinitățile percepțiilor românilor față de cele ale altor grupuri de națiuni, stabilind „geografii subiective” Europei de după cel de-al cincilea val de aderare. Nu în ultimul rând, studiul abordează efectele migrației intra-europene și aspectul identității europene, ca noțiune aflată în plină transformare.

  După ce profesorul Sandu a prezentat principale concluzii ale studiului, prof. Mircea Kivu și prof. Vintilă Mihăilescu au avut ocazia să-şi exprime punctele de vedere și de a provoca autorul să răspundă la subiecte punctuale. Formatul evenimentului a fost cel de masă rotundă, ca urmare toți participanții şi-au exprimat opinia și au formulat întrebări.

  Dezbaterea face parte din seria de evenimente lunare "Perspective Europene", iniţiată de Reprezentanţa Comisiei Europene în 2009, cu scopul de a stimula dezbaterea cu privire la priorităţile Uniunii Europene, în strânsă legătură cu agenda publică naţională din România. În acest cadru sunt invitaţi să îşi exprime opiniile membri ai Parlamentului European, diplomaţi, oameni politici, funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile, parteneri sociali, reprezentanţi ai mass-media, ai mediului academic, lideri de opinie etc.

  Dezbaterea a fost moderată de Ovidiu Nahoi.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 28/05/2013  |Începutul paginii