Cale de navigare

Masa rotundă "Capitalismul românesc, încotro? Modelul de creştere economică post 1989”

10/06/2013

Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert (FES), are plăcerea să vă invite la masa rotundă cu titlul Capitalismul românesc, încotro? Modelul de creştere economică post 1989”. Dezbaterea este organizată cu ocazia lansării studiului „Capitalismul românesc, încotro?” elaborat de Daniel Dăianu şi Bogdan Murgescu, în coordonarea Fundaţiei Friedrich Ebert. Evenimentul va avea loc în data de 10 iunie 2013, începând cu ora 10:00, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene (Str. Vasile Lascăr, nr. 31, Bucureşti).

  În contextul unei nevoi tot mai mari de mobilizare a resurselor interne şi de absorbţie sporită a fondurilor UE pentru a obţine creştere economică şi pentru a contracara şocurile externe, principalul obiectiv al României este nevoia de a demara o ofensivă reală împotriva tentativelor de manipulare a actorilor sociali şi politici şi a cheltuielilor excesive, precum şi de a stimula economisirile interne. Cu alte cuvinte, România trebuie să îşi regândească modelul de creştere prin îmbunătăţirea sistemului de educaţie, printr-o reformă profundă a sectorului public, creând în acelaşi timp politici coerente de consolidare a tuturor capacităţilor instituţionale. Mai mult, decidenţii români trebuie să proiecteze şi să implementeze o serie de politici care, pe baza politicilor UE, să poată contracara efectele fracturilor economice şi sociale generate de criza actuală.

  În această privinţă, studiul „Capitalismul românesc, încotro?” analizează economia românească şi versiunea sa de capitalism dintr-o perspectivă pe termen lung şi într-un context larg. Autorii îşi concentrează atenţia asupra perspectivelor economice ale României în contextul unei moşteniri dominate de rămâneri în urmă. O altă temă de interes este persistenţa punctelor slabe la nivel intern, în contextul recesiunii şi al crizei din zona euro. Lucrarea analizează, de asemenea, tema capitalismului românesc din perspectiva cadrului european.

  Ce tip de model de creştere economică a avut România după 1989? Este acesta sustenabil? Ce ar mai trebui îmbunătăţit? Care ar fi etapele concrete care ar trebui urmate de România pentru a reduce efectiv decalajul economic faţă de celelalte ţări membre UE? Ce politici publice ar trebui să se afle în centrul procesului decizional? Dată fiind influenţa crizei actuale asupra tuturor statelor europene, care ar putea fi cele mai importante şi mai urgente măsuri care ar asigura o redresare pe termen lung şi dezvoltare sustenabilă pentru România, în special în contextul unei polarizări sociale în creştere? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care vor fi ridicate în cursul acestei dezbateri.

  Agenda evenimentului poate fi consultată aici .

  Traducerea simultană (română/engleză) va fi asigurată.

  Dezbaterea face parte din seria de evenimente lunare "Perspective Europene", iniţiată de Reprezentanţa Comisiei Europene în 2009, cu scopul de a stimula dezbaterea cu privire la priorităţile Uniunii Europene, în strânsă legătură cu agenda publică naţională din România. În acest cadru sunt invitaţi să îşi exprime opiniile membri ai Parlamentului European, diplomaţi, oameni politici, funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile, parteneri sociali, reprezentanţi ai mass-media, ai mediului academic, lideri de opinie etc.

  Persoană de contact:

  Teodora Năstase-Vizireanu, Secretar, Secția Politică, Tel: + 40 21 203 54 61, E-mail: teodora.vizireanu@ec.europa.eu

  Pagini Utile

  • Studiul "Capitalismul românesc, încotro?" este disponibil în limba română și în limba engleză .

    

  • Prezentarea susținută de dnul. Daniel Dăianu și dnul. Bogdan Murgescu în cadrul evenimentului poate fi accesată la următoarea adresă .

  Ultima actualizare: 26/06/2013  |Începutul paginii