Cale de navigare

Forumul ONG de la Marea Neagră, Ediţia a IV-a

08/10/2011

In perioada 6-8 octombrie a.c se desfăşoară cea de-a patra ediţie a Forumului organizaţiilor neguvernamentale din Regiunea Mării Negre, prilej cu care peste 150 de participanţi din România şi din străinătate se vor reuni la Bucureşti pentru a pune in dezbatere unele dintre cele mai importante teme de interes regional pentru societatea civilă şi pentru a împărtăşi soluţii locale la probleme regionale.

Forumul este organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND), cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Externe, al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Black Sea Trust for Regional Cooperation.

  La deschiderea evenimentului vor participa dl. Staffan Nilsson, preşedintele Comitetului Economic şi Social European şi dl. Doru Costea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai ambasadelor, experţi, mass-media. Forumul ONG de la Marea Neagră reafirmă importanţa Mării Negre ca un spaţiu de colaborare şi interacţiune dincolo de barierele existente şi explorează similitudinile şi oportunităţile de acţiune comună între ţările aflate în bazinul Mării Negre.

  Prosperitatea, stabilitatea şi securitatea vecinilor constituie valorile promovate de Uniunea Europeană, însă eforturile depuse pentru stimularea reformelor democratice şi economice trebuie dublate şi la nivelul statelor.

  Poziţionarea strategică la confluenţa dintre Europa, Asia şi Orientul Mijlociu determină o serie de oportunităţi, dar şi provocări în acelaşi timp. Configuraţia Mării Negre s-a schimbat o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană iar evoluţia acesteia va depinde şi de modul în care statele îşi vor coordona iniţiativele, politicile şi interesele în acest sens.

  Calitatea guvernării, problemele legate de mediu, respectarea drepturilor omului, educaţia sunt câteva dintre temele ce vor fi abordate la această ediţie. Organizaţii din Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Turcia, Ucraina, România, Rusia şi din alte state membre UE, active în regiunea Mării Negre vor dezbate timp de 3 zile pe marginea acestor teme şi vor încerca să identifice soluţii ce pot răspunde la problemele regionale curente.

  În cadrul evenimentului, Reprezentanţa Comisiei Europene în România va acorda Premiul Black Sea pentru Excelenţă. Acesta va răsplati activitatea organizaţiilor neguvernamentale derulată în Regiunea Marii Negre, promovând totodată practicile de cooperare între organizaţiile neguvernamentale şi rolul Sinergiei Mării Negre la nivel regional şi multilateral.

  Evenimentul a fost lansat în anul 2008 de către FOND, în colaborare cu organizatii din regiunea extinsă a Mării Negre, cu sprijinul Ministerul român al Afacerilor Externe, Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al Black Sea Trust for Regional Cooperation. Ediţiile anterioare ale Forumului au arătat un interes din ce în ce mai mare pentru zona Mării Negre, dar şi dorinţa organizaţiilor şi a altor actori relevanţi de a se implica activ în proiecte comune

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 13/05/2013  |Începutul paginii