Cale de navigare

Eveniment de lansare a noului apel de propuneri de proiecte în domeniul cercetării şi inovării pentru 2013

09/07/2012

Reprezentanţa Comisiei Europene în România vă invită să participaţi luni, 9 iulie 2012, cu începere de la orele 11:30, la evenimentul de lansare a noului apel de propuneri de proiecte în domeniul cercetării şi inovării pentru 2013. El va avea loc la Casa Uniunii Europene, str. Vasile Lascăr, nr. 31, etajul 1, Bucureşti.

  Apelul de propuneri de proiecte, având ca temă finanţarea cercetării şi inovării europene, are o valoare totală de 8,1 de miliarde de euro (din totalul de 10,8 miliarde dedicate cercetării şi inovării în 2013). Este ultimul şi cel mai important din punct de vedere financiar apel de propuneri din cadrul programului FP7 şi reprezintă angajamentul Comisiei Europene de a acţiona pentru promovarea creşterii economice şi creării de locuri de muncă în Europa. Apelul este concentrat pe o serie de priorităţi, după cum urmează:

  • găsirea unui răspuns la preocupările esenţiale exprimate de europeni în ce priveşte domeniile în care e necesară o acţiune la nivel de Uniune - 4,8 miliarde sunt alocate investiţiilor în domenii tematice, având ca priorităţi specifice conservarea oceanelor şi a apei în general, o mai bună utilizare a materiilor prime, eficienţa energetică, promovarea eficienţei în procesarea materiilor biologice, dezvoltarea oraşelor inteligente, precum şi gestionarea de aspecte cum ar fi reforma sectorului public, cercetarea în domeniul neurologic sau al rezistenţei anti-microbiene;
  • transformarea Europei într-o destinaţie pentru cercetătorii de top – Consiliul European de Cercetare are prevăzute investiţii de 1,7 de miliarde euro în cercetătorii de înalt nivel, iar un volum adiţional de 963 de milioane de euro este prevăzut pentru asigurarea mobilităţii acestora în cadrul acţiunilor "Marie Curie";
  • furnizarea de stimulente speciale în sprijinul IMM-urilor, ca o recunoaştere a importanţei lor vitale pentru domeniul inovării, va beneficia de un pachet total de finanţare însumând 1,2 miliarde de euro.

  Cel de-al şaptelea program-cadru al Uniunii Europene pentru activităţi de cercetare (FP7) acoperă o varietate de discipline ştiinţifice, politici publice şi sectoare comerciale. Finanţarea prin intermediul acestui program are ca obiectiv creşterea competitivităţii economiei europene şi va ajuta la soluţionarea unor aspecte societale precum securitatea energetică şi siguranţa alimentară, combaterea schimbărilor climatice, protecţia sănătăţii şi îmbătrânirea populaţiei.

  Acest apel de propuneri de proiecte, după cum se menţiona deja ultimul din cadrul actualului program FP7, este corelat direct cu Strategia Europa 2020 și constituie o punte către Orizont 2020, viitorul program din domeniul cercetării și inovării pentru perioada începând cu 2014. Mesajul central al acestui apel este: "Cercetarea și inovarea promovează competitivitatea europeană și creșterea economică durabilă. Ele sunt esențiale pentru a răspunde provocărilor mari cu care se confruntă Europa, cum ar fi securitatea alimentară, sănătatea publică sau eficiența energetică".

  Agenda evenimentului este următoarea:

  11.30 – 13.00

  1. Introducere – susţinută de dna Iulia Deutsch, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene în România

  2. Prezentarea apelului de propuneri 2013, susţinută de dl Cosmin CODREA, coordonator programe cercetare în cadrul Direcţiei Generale pentru Societatea Informațională și Mass-Media a Comisiei Europene

  3. Prezentarea unor povești de succes (în limita timpului disponibil):

  * Proiectul Forbioplast, prezentat de dl Laurențiu Moldovan, director general al S.C. Rodax Impex SRL;

  * Proiectul EUSANH-ISA, prezentat de dna Silvia Scîntee, director general adjunct al NSPHMPD București;

  * Proiectul MyOCEAN, prezentat de dl Viorel Malciu, cercetător, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”;

  * Proiectul OpenAire, prezentat de dl Nicolaie Constantinescu, Biroul pentru Acces Deschis, Romania

  *Proiectul Talos, prezentat de dl Simion Dascălu, director, European Business Innovation and Research Centre, România

  4. Sesiune de întrebări şi răspunsuri

   

  13.00 – 13.30

  Pauză de cafea

   

  13.30 – 14.30

  Conferinţa de presă de lansarea a apelului de propuneri, susţinută la Bruxelles de dna Máire Geoghegan-Quinn, comisar european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă (în direct, prin intermediul internetului).

  Vă rugăm să confirmați participarea dvs, până cel târziu în data de 6 iulie 2012, colegului nostru Răzvan SZABO (în copie), tel: 021-2035408, e-mail: razvan.szabo@ec.europa.eu.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 13/05/2013  |Începutul paginii