Cale de navigare

UE şi Coreea de Sud parafează un acord de liber schimb

15/10/2009

Comisarul UE pentru comerţ, Catherine Ashton  şi ministrul coreean al comerţului, Kim Jong-hoon, au parafat astăzi un acord de liber schimb (ALS) care reprezintă cel mai important act de acest gen negociat vreodată între Uniunea Europeană şi o ţară terţă.  Acordul, cu o valoare estimată a noilor schimburi comerciale de până la 19 miliarde de euro, va elimina în mod potenţial toate barierele tarifare existente între cele două economii, precum şi numeroasele bariere netarifare.  El va asigura un nou acces la piaţa din sectorul serviciilor şi al investiţiilor.  De asemenea, acordul aduce progrese importante în domenii precum proprietatea intelectuală, achiziţiile, politica în materie de concurenţă, comerţ şi dezvoltare durabilă.  Acordul de liber schimb, precum şi încheierea unui nou acord-cadru marchează o îmbunătăţire semnificativă a relaţiilor UE-Coreea de Sud.

  În declaraţia sa, după parafarea acordului la Bruxelles, comisarul Ashton a afirmat:  „Acesta este primul acord de liber schimb al UE din secolul XXI. El stabileşte legături economice puternice cu o altă economie dezvoltată şi deschide noi oportunităţi de piaţă pentru societăţile europene în domeniul serviciilor, al industriei prelucrătoare şi al agriculturii. Acordul prezintă o importanţă deosebită în climatul economic actual, contribuind la eforturile de contracarare a recesiunii economice şi la crearea de noi locuri de muncă”.

  Unul dintre beneficiile-cheie pentru Uniunea Europeană ale încheierii acordului îl reprezintă eliminarea rapidă a unor taxe în valoare de 1,6 miliarde de euro, care erau suportate de exportatorii către Coreea. Acordul vizează, deopotrivă, barierele netarifare principale, printre care regulamente şi standarde în industriile de interes pentru Europa, cum ar fi industria autovehiculelor, farmaceutică şi a bunurilor electronice de consum. Unele dintre cele mai importante beneficii sunt preconizate să apară în sectoarele de servicii, precum telecomunicaţiile, mediul, sectorul juridic, financiar şi al transporturilor maritime, având în vedere angajamentele semnificative luate de Coreea de liberalizare a acestor sectoare.  

  Parafarea acordului de liber schimb marchează încheierea negocierilor în urma cărora s-a ajuns la un text juridic stabil, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în mod oficial statelor membre ale UE la începutul lui 2010. După semnarea de către Preşedinţia UE şi de către Comisie, acordul de liber schimb va fi prezentat spre aprobare Parlamentului European. Intrarea în vigoare a acordului ar fi astfel prevăzută pentru a doua parte a lui 2010.  

  Context general

  În 2008, valoarea schimburilor comerciale cu mărfuri între UE şi Coreea s-a ridicat la aproximativ 65 de miliarde de euro. În momentul de faţă, UE înregistrează un deficit în comerţul cu mărfuri cu această ţară, deşi tendinţele arată că piaţa coreeană oferă un potenţial de creştere semnificativ. De exemplu, în perioada 2005-2008, vânzările UE de automobile către Coreea au avut o creştere totală de 78%, exprimată în unităţi vândute (39% exprimată în valoare). UE înregistrează un excedent comercial însemnat pentru o serie de produse: produse chimice, farmaceutice, piese de autovehicule, echipamente industriale, încălţăminte, echipamente medicale, metale neferoase, fier şi oţel, piele şi blănuri, lemn, produse ceramice şi sticlă. În mod asemănător, pentru fermierii din UE, Coreea este una dintre pieţele de export cele mai importante la nivel mondial, cifra vânzărilor anuale ridicându-se la peste 1 miliard de euro. În ceea ce priveşte serviciile, UE deţine un excedent de 3,3 miliarde de euro faţă de Coreea, în 2007, valoarea exporturilor fiind de 7,2 miliarde de euro, iar a importurilor de 3,9 miliarde de euro.

  Pagini Utile

  • Pentru mai multe informaţii privind acordul de liber schimb, consultaţi

    

   nota 09/452

    

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii