Cale de navigare

Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală: Autoritățile vamale au reținut, în 2013, aproape 36 de milioane de produse contrafăcute la frontierele UE

31/07/2014

Autoritățile vamale din UE au reținut, în 2013, aproape 36 de milioane de articole suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile vamale pentru protejarea DPI. Deși această cifră este mai mică decât cifrele din anii anteriori, valoarea bunurilor interceptate reprezintă totuși mai mult de 760 de milioane de euro. Raportul furnizează, de asemenea, date statistice privind tipul, proveniența și metoda de transport pentru produsele contrafăcute reținute la frontierele externe ale UE.

  Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare, vamă, statistică, audit și lupta antifraudă , a declarat: „Prin inovare și creativitate, Europa creează valoare. Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală este importantă nu doar pentru sănătatea și siguranța consumatorilor europeni, ci și pentru susținerea creșterii economice și crearea de locuri de muncă în UE. Cifrele din raportul de astăzi arată că procesul de contrafacere afectează toate produsele și că autoritățile vamale sunt eficiente în interceptarea falsurilor.”

  Articolele de îmbrăcăminte (12% din totalitatea articolelor reținute) și medicamentele (10%) se numără printre principalele categorii de mărfuri reținute. Coletele poștale și de curierat au reprezentat, în 2013, aproximativ 70% dintre intervențiile vamale, 19% dintre rețineri având loc în legătură cu traficul poștal de medicamente. Aproximativ 90% din totalul bunurilor reținute în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acțiuni în justiție pentru stabilirea încălcării. China continuă să fie principala sursă de produse contrafăcute; din totalul produselor reținute, 66% provin din China, iar 13% din Hong Kong. Alte țări însă au fost sursa principală pentru anumite categorii de produse, de exemplu Turcia pentru parfumuri și produse cosmetice, iar Egiptul pentru produsele alimentare.

  Istoricul dosarului

  Astfel cum se subliniază în Strategia UE 2020, protecția DPI reprezintă una dintre pietrele de temelie ale economiei UE și un factor determinant pentru creșterea sa viitoare în domenii precum cercetarea, inovarea și ocuparea forței de muncă. Asigurarea respectării efective a DPI este, de asemenea, esențială pentru sănătate și siguranță, deoarece anumite produse contrafăcute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru întreținere corporală și jucăriile pentru copii), care sunt fabricate într-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenințare serioasă la adresa cetățenilor.

  Autoritățile vamale din UE joacă un rol extrem de important în ceea ce privește oprirea intrării pe teritoriul UE a produselor cu privire la care există suspiciunea că ar încălca drepturile de proprietate intelectuală. Începând cu anul 2000, Comisia publică un raport anual privind activitățile vamale în ceea ce privește protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de către administrațiile vamale naționale, constituie o contribuție importantă la analiza încălcării DPI în Uniune realizată de autoritățile vamale și de instituții ale UE precum Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.

  În luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală la vamă (a se vedea MEMO/11/332 și MEMO/13/527). Acesta întărește normele de care dispun autoritățile vamale pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală.

  La 10 decembrie 2012, Consiliul de Miniștri al UE a adoptat Planul de acțiune vamală al UE de combatere a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală pentru anii 2013-2017 (a se vedea MEMO/12/967). Obiectivele strategice ale acestui plan de acțiune sunt următoarele:

  • punerea în aplicare și monitorizarea cu eficacitate a noii legislații UE privind asigurarea de către autoritățile vamale a respectării DPI;
  • combaterea comerțului cu mărfuri care încalcă DPI în întregul lanț internațional de aprovizionare;
  • abordarea principalelor tendințe în comerțul cu mărfuri care încalcă DPI;
  • consolidarea cooperării cu Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală și cu autoritățile de aplicare a legii.

  Persoane de contact:

  Emer Traynor (+32 2 292 15 48)

  Franck Arrii (+32 2 297 22 21)

  Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­-mail

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 31/07/2014  |Începutul paginii