Cale de navigare

Fondul de solidaritate al UE: Comisia propune 14,6 milioane EUR pentru a sprijini Slovenia, Croația și Austria după dezastrul natural cauzat de inundații

30/04/2013

Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a anunțat un pachet de ajutoare din Fondul de Solidaritate al UE (FSUE) în valoare de peste 14,6 de milioane de euro, ca răspuns la inundațiile grave care au avut loc în Slovenia în octombrie și noiembrie 2012. De asemenea, țările învecinate Austria și Croația au suferit daune mai mici, ca urmare directă a inundațiilor, și vor beneficia de subvenție pentru a-și finanța operațiunile de urgență în perioada imediat următoare dezastrului.

  Domnul comisar Hahn, care este responsabil și pentru FSUE, a declarat: „Propunerea este o expresie a solidarității Uniunii cu Slovenia, precum și cu regiunile Croației și Austriei care au fost afectate. Nivelul de finanțare propus va contribui la compensarea sarcinii financiare pe care au suportat-o aceste țări pentru a reface infrastructura și a lua măsuri de urgență. Astfel, vom ajuta aceste regiuni afectate să își revină. Comisia propune un buget rectificativ, astfel încât Consiliul și Parlamentul să poată pune la dispoziție resursele necesare pentru a reduce efectele negative asupra economiei Sloveniei și a vecinilor săi.”

  În toamna anului 2012, precipitațiile intense au provocat ieșirea din matcă a râurilor din zonă, conducând la inundații în părți extinse din nordul Sloveniei, precum și pe teritoriul Croației. În Austria, orașul Lavamünd de pe râul Lavant a fost afectat în mod special. Analiza Comisiei a concluzionat că inundațiile din toate cele trei țări au fost cauzate de același fenomen meteorologic. Acest lucru permite mobilizarea FSUE nu numai pentru dezastrul major din Slovenia, ci și, în mod excepțional, pentru țările învecinate afectate.

  În conformitate cu normele Fondului de Solidaritate, Comisia propune acordarea unui total de 14,6 de milioane de euro către cele trei țări, din care 14,08 de milioane pentru Slovenia, 286.587 de euro pentru Croația și 240.000 de euro pentru Austria.

  Context

  Slovenia a fost afectată de un prim val de precipitații intense la 27 octombrie 2012, care a provocat daune grave, și de un al doilea val de ploi abundente și de furtuni care a condus la inundații extinse la 4-5 noiembrie. Autoritățile naționale au estimat valoarea totală a daunelor la aproape 360 de milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 1% din venitul naţional brut al țării (VNB) – cu mult deasupra pragului normal de activare a FSUE pentru Slovenia, și anume 214 de milioane de euro sau 0,6% din VNB. Croația și Austria au raportat daune în valoare de 11,5 de milioane și, respectiv, 9,6 de milioane de euro.

  Această finanțare din partea Uniunii Europene va contribui la acoperirea costurilor măsurilor urgente luate de autoritățile naționale în fiecare dintre cele trei țări afectate: reconstruirea drumurilor și a infrastructurilor pentru apă, deșeuri și energie, măsuri provizorii de cazare și servicii de salvare, precum și curățarea zonelor sinistrate. Finanțarea nu poate fi utilizată pentru a oferi despăgubiri pentru daune aduse proprietății private.

  FSUE a fost creat după inundațiile care au afectat Europa Centrală în cursul verii anului 2002. Acest fond acordă ajutor financiar de până la un miliard de euro pe an statelor membre și țărilor în curs de aderare afectate de dezastre naturale majore.

  Persoane de contact:

  Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65), mobil: 0032 460 76 65 65

  Annemarie Huber (+32 2 299 33 10), mobil: 0032 460 76 65 65

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 30/04/2013  |Începutul paginii