Cale de navigare

Vara 2014 - vara în care învățați programare!

29/07/2014

V-ați săturat de atâta soare, ați terminat cartea pe care doreați să o citiți, iar cuvintele încrucișate și-au pierdut farmecul? Ce-ar fi ca în august 2014 să învățați un nou limbaj de programare? În pregătirea Săptămânii UE a programării (EU Code Week), care se va desfășura în întreaga Europă în perioada 11-17 octombrie 2014, iată câteva modalități prin care dumneavoastră, prietenii și familia dumneavoastră puteți învăța programare vara aceasta.

  Mergeți într-o tabără de programare

  Pentru a vă face poftă, iată doar câteva dintre activitățile pe care ambasadorii Săptămânii UE a programării le au în meniu în luna august:

  Kääriku, Otepää vald, Estonia, 11-15 august. Copiii de 9-14 ani pot învăța programare în limbajul Scratch și robotică și pot învăța să utilizeze Kodu GameLab. Pe lângă activitățile de programare, destul de mult timp va fi dedicat activităților sportive și exercițiilor de team-building. Informații suplimentare

  Budapesta, Ungaria, 11-15 august. Această tabără se bazează pe cursul de robotică „Train the Trainer” (formarea formatorilor). Informații suplimentare

  Budaörs, Ungaria, 20 iunie-29 august. Evenimente legate de programare organizate săptămânal pe perioada verii, adresate copiilor de 8-15 ani. Informații suplimentare

  Și multe alte activități din care aveți de ales:

  - Participați la sesiuni și ateliere de inițiere în programare (taster-sessions), de exemplu în:

  Franța

  Lille, 20 și 27 august. Cyber-Espace de EuraTechnologies organizează două ateliere de programare în care copiii de 8-12 ani pot învăța limbajul Scratch. Primul atelier de programare Scratch (nivelul 1) va avea loc miercuri, 20 august, iar al doilea, miercuri, 27 august. Pentru mai multe detalii și înscrieri, telefonați la nr. +33 3 20 09 93 15 sau trimiteți un mesaj la adresa de e-mail: euratechnologies@euracite.net.

  Dunkerque, 24 august. În cadrul întâlnirii Coding Goûter din 24 august, participanții vor avea ocazia să testeze diferite instrumente de programare.

  Germania

  Düsseldorf, 30 august. Copiii cu vârste între 4 și 9 ani sunt invitați să învețe programare de bază împreună cu părinții lor. Informații suplimentare

  - Învățați online noțiuni de programare

  În cazul în care nu puteți participa la o tabără de vară, iată patru modalități de a vă iniția în acest domeniu (de pe pagina de resurse a Săptămânii UE a programării).

  - Cursuri de programare pentru începători

  Scratch este un limbaj de programare gratuit care se adresează tinerilor (dar care e bun și pentru adulți!), cu ajutorul căruia puteți crea propriile povești interactive, jocuri și animații.

  Codecademy: Învățați să programați în mod interactiv, gratuit.

  Code School: Code School vă permite să învățați tehnologii web fără să părăsiți mediul confortabil al browserul-ului dumneavoastră, prin lecții în format video, provocări în materie de programare și screencasturi.

  Tutoriale Code.org: Tutoriale simple pentru începători, care pot fi parcurse în cel mult o oră.

  - Cursuri online complete disponibile pe următoarele site-uri:

  Coursera

  MIT OpenCourseWare

  Udacity

  Khan Academy: bazele programării în limbajul JavaScript și pentru biblioteci ProcessingJS.

  - Activități de programare în Europa și în lume

  Două inițiative binecunoscute sunt CoderDojo și Rails Girls, comunități mondiale de cluburi de programare gratuite, bazate pe voluntariat și destinate tinerilor și, respectiv, femeilor.

  În cluburile CoderDojo, tinerii cu vârste între 7 și 17 ani învață să programeze, să creeze site-uri internet, aplicații digitale (apps), programe, jocuri și să exploreze diverse tehnologii. Rails Girls se adresează femeilor care învață să creeze prototipuri, care învață bazele programării și care fac primii pași în lumea tehnologiei.

  Un alt exemplu este Code.org, o organizație fără scop lucrativ, cu sediul în SUA, care beneficiază de sprijin din partea întreprinderilor din acest sector. De asemenea, multe întreprinderi internaționale (Telefonica, Google, Microsoft, Telerik etc.) organizează diverse activități legate de programare.

  Organizați o activitate de programare? Adăugați activitatea aici – chiar dacă aceasta are loc în afara Săptămânii programării din luna octombrie. Peste 100 de evenimente sunt deja înscrise pe listă! De asemenea, puteți trimite un mesaj la @codeWeekEU, iar noi vom transmite informațiile mai departe.

  Comisarii europeni susțin Săptămâna UE a programării 11-17 octombrie 2014 - Puneți-vă în practică ideile cu ajutorul programării

  Cea de a doua ediție a Săptămânii UE a programării va avea loc în perioada 11-­17 octombrie 2014. Ideea acestei inițiative este de a spori vizibilitatea programării, de a demistifica competențele legate de aceasta și de a reuni persoanele motivate, pentru a învăța. Scopul nostru este ca milioane de copii, de părinți, de cadre didactice, de antreprenori și de factori de decizie să se reunească la evenimente și în sălile de curspentru a învăța programare și a dobândi competențe conexe.

  Doamna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală, și doamna Androulla Vassiliou, comisar pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, au adresat o scrisoare comună miniștrilor educației din UE, îndemnându-i să încurajeze copiii să participe la Săptămâna UE a programării. „Promovarea competențelor de programare în Europa este una dintre soluțiile de combatere a șomajului în rândul tinerilor”, au declarat acestea.

  Această inițiativă a obținut sprijinul unor mișcări axate pe programare și pe educație precum CoderDojo și Rails Girls, precum și al unor companii importante din domeniul IT (de exemplu, Rovio, Microsoft, Telefonica, Liberty Global, Google și Facebook), fiecare dintre acestea contribuind la sporirea accesului la programare pentru milioane de copii, de exemplu, prin organizarea de sesiuni de inițiere în programare (taster sessions), prin crearea unor module de învățare și prin formarea profesorilor.

  Cum este organizată Săptămâna UE a programării?

  În fiecare țară, unul sau mai mulți ambasadori ai Săptămânii UE a programării s-au oferit să fie principalul punct de contact pentru acest eveniment, să contribuie la popularizarea acestei inițiative și să conecteze comunitățile de programare locale și părțile interesate.

  Evenimentele din cadrul Săptămânii UE a programării sunt organizate la nivel local și sunt publicate de fiecare organizator pe o hartă disponibilă pe site-ul Săptămânii UE a programării.

  De ce este importantă programarea?

  Programarea stă la baza absolut fiecărei interacțiuni dintre om și calculator. Programarea este omniprezentă și este fundamentală pentru a putea înțelege lumea hiper­conectată în care trăim. În zilele noastre, a ști să programezi e echivalent cu a ști să scrii sau să citești.

  În viitorul apropiat, pentru a avea acces la numeroase locuri de muncă, vor fi necesare, de asemenea, competențe de bază în materie de programare. În ziua de azi, peste 90 % din ocupații necesită competențe în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). În plus, numărul absolvenților de informatică nu ține pasul cu această cerere de competențe. Drept urmare, multe posturi din domeniul TIC nu pot fi ocupate, în ciuda ratei ridicate a șomajului în Europa. Dacă nu abordăm în mod adecvat această problemă la nivel european și național, este posibil ca până în 2020 deficitul de personal din domeniul TIC să ajungă la 900 000. Îngrijorătoare este și proporția extrem de scăzută de femei care optează pentru o carieră tehnică. Programarea este o modalitate de a atrage fetele către o carieră tehnică.

  Sporirea atractivității carierelor din domeniul TIC este unul dintre obiectivele Marii coaliții pentru locuri de muncă în sectorul digital.

  Persoane de contact:

  comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361

  Ryan Heath (+32 2 296 17 16) Twitter: @RyanHeathEU

  Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

  Siobhan Bright (32 2 295 73 61)

  Pentru public: Europe Direct, prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 29/07/2014  |Începutul paginii