Cale de navigare

Fondul European pentru Investiții Strategice devine operațional în această toamnă

26/06/2015

Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) va deveni operațional până în luna septembrie 2015, așa cum fusese planificat. El se va axa pe finanțarea investițiilor în infrastructură și inovare, precum și pe facilitarea accesului la finanțări pentru IMM-uri.

  Fondul European pentru Investiții Strategice devine operațional în această toamnă

  Regulamentul privind FEIS reprezintă pilonul principal al planului de investiții propus de Comisia Europeană, în valoare totală de 315 miliarde de euro. Actul  normativ a fost aprobat de plenul Parlamentului European miercuri, 24 iunie 2015. Adoptarea de către plenul Parlamentului European este ultima etapă în procesul de transformare a inițiativei legislative în normă europeană aplicabilă în toate statele membre.

  Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: "Acum trebuie să începem implementarea Planului de Investiții, iar Comisia lucrează deja la următorii pași. În mai puțin de o lună, Comisia va fi în măsură să decidă dacă va extinde garanția UE pentru proiectele pre-finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI) ."

  Etape următoare

  În perioada următoare, Comisia Europeană va numi trei membri ai Consiliului Director FEIS, care vor lucra alături de membrii BEI. De asemenea, va publica tabloul de bord privind criteriile de selecție pentru proiecte prin intermediul unui act delegat.

  Procesul de recrutare a membrilor Comitetului de Investiții va demara în termen de două săptămâni, astfel încât acest comitet să fie operațional până în luna septembrie. Parlamentul European va avea ocazia de a audia și aproba candidații pentru funcția de Director general și de Director general adjunct în luna septembrie.

  Platforma europeană de consiliere în materie de investiții urmează să fie gata și să funcționeze începând din toamnă, iar portalul european pentru proiectele de investiții să fie activat până la finalul acestui an.

   

  Persoane de contact pentru presă

  Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)

  Siobhan BRIGHT (+32 2 295 73 61)

  Întrebări din partea publicului larg:

  Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

   

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 26/06/2015  |Începutul paginii