Cale de navigare

La 25 septembrie, cu ocazia Nopţii cercetătorilor europeni, daţi-vă întâlnire cu oameni de ştiinţă în 200 de oraşe din 30 de ţări!

25/09/2009

Cu ocazia celei de-a cincea Nopţi a cercetătorilor europeni, 200 de oraşe din întreaga Europă vor sărbători ştiinţa în diverse moduri, însă sub aceeaşi deviză. Piese de teatru în Lisabona, competiţii sportive la Bruxelles, o pictură murală colectivă în Milano. În acelaşi timp, în alte oraşe europene, toţi ochii vor fi aţintiţi către cer pentru a cerceta cosmosul. În această seară, cetăţeni europeni din 30 de ţări vor avea ocazia să se întâlnească cu cercetători profesionişti, să ia parte la experimente ştiinţifice, să folosească echipamente de cercetare sofisticate, să înţeleagă legăturile dintre ştiinţă şi artă şi să îşi dea seama cât de departe pot ajunge limitele cunoaşterii.  Oricine poate fi om de ştiinţă preţ de o seară.

  Noaptea cercetătorilor a fost iniţiată în 2005 de Comisia Europeană. Această a cincea ediţie oferă tuturor o ocazie unică de a discuta efectiv cu cercetători şi de a se  apropia unii de alţii prin magia şi frumuseţea ştiinţei. Evenimentul reprezintă şi o ocazie excelentă de a descoperi proiectele extraordinare de cercetare ştiinţifică europene şi de a afla mai multe despre modul în care se construieşte o carieră ştiinţifică.

   Iată câteva exemple de evenimente care vor avea loc în această seară:

  - Pilotul de formula 1 Henri Pescarolo şi atleta Kim Gevaert îi vor provoca pe oamenii de ştiinţă locali la întreceri sportive în Redu-Transinne (Belgia).

  - La Frascati (Italia), copii, studenţi, cercetători şi muzicieni se vor afla în competiţie, căutând sunete muzicale.

  - În Regatul Unit, TNS Durham va difuza un program de radio despre Noaptea cercetătorilor, care va încuraja ascultătorii să participe la un experiment ştiinţific în bucătărie.

  - În acelaşi timp, la Planetariul din Hamburg, Germania, se va desfăşura un spectacol pe tema schimbărilor climatice.

  Cercetători şi participanţi din public vor şi naviga împreună pe lacul Zürich, în Elveţia. Lista este însă prea lungă pentru ca agenda completă detaliată să poată fi menţionată.

  De-a lungul anilor, iniţiativa s-a dovedit a fi un succes în ceea ce priveşte participarea la eveniment. În 2005, aceasta a suscitat interesul a 20 0000 de persoane din 15 ţări europene; în cadrul Nopţii cercetătorilor de anul trecut, 320 000 de oameni au luat parte la eveniment în 28 de ţări din Uniunea Europeană şi din afara acesteia.

  Context

  Uniunea Europeană cofinanţează evenimentele din cadrul Nopţii cercetătorilor ca parte din Cel de-al Şaptelea Program Cadru pentru cercetare comunitar (PC7, Programul Oameni).  Cererile de propuneri sunt gestionate de Agenţia Executivă pentru Cercetare (AEC), o nouă agenţie executivă europeană.  Bugetul total indicativ pentru Noaptea cercetătorilor 2009 este de 3 milioane de euro.

  Uniunea Europeană îi ajută, de asemenea, pe cercetătorii europeni să îşi valorifice potenţialul şi să aibă o contribuţie productivă la cercetarea ştiinţifică, precum şi la societate în ansamblul ei, prin intermediul PC7 (Acţiunile Marie Curie).

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii