Cale de navigare

Sistemul european de azil: CE transmite României două notificări oficiale

24/09/2015

Comisia Europeană a inițiat miercuri, 23 septembrie, 40 de proceduri de infringement împotriva mai multor state membre pentru nerespectarea legislației europene în materie de azil. În ce privește România, Comisia a transmis două scrisori de punere în întârziere pentru lipsa comunicării măsurilor de transpunere a directivei privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale (2013/32/UE) și a directivei de stabilire a standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională (2013/33/UE).

  Sistemul european de azil: CE transmite României două notificări oficiale

  Prim-vicepreședinte CE, Frans Timmermans a declarat: "Solidaritatea și responsabilitatea sunt cele două fețe ale aceleiași monede. În cadrul Consiliului extraordinar din aprilie, liderii europeni au solicitat transpunerea rapidă și completă și punerea în aplicare a sistemului european comun de azil, în temeiul legislației existente. Comisia se asigură că directivele europene sunt eficient și integral transpuse în legislația națională, iar aceste 40 de proceduri de infringement declanșate astăzi sunt menite să asigure că statele membre vor pune în aplicare ceea ce au agreat în prealabil. Sistemul nostru comun de acordare a azilului nu poate funcționa decât dacă toată lumea respectă regulile stabilite".

  Context

  Prin pachetul de astăzi, Comisia Europeană își intensifică eforturile pentru a asigura aplicarea integrală a legislației UE în domeniul migrației și azilului. Actele normative în cauză privesc:

  - luarea unor decizii mai echitabile și mai rapide în cadrul evaluărilor cererilor de azil (directiva privind procedurile de acordare a protecției internaționale);

  - asigurarea unor condiții corespunzătoare de primire pentru solicitanții de azil din întreaga Uniune (directiva privind condițiile de primire);

  - clarificarea motivelor pentru acordarea protecției internaționale (Directiva privind standardele minime de acordare a azilului).

  Contact

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 24/09/2015  |Începutul paginii