Cale de navigare

Comisia anunță 100 de milioane de euro pentru „Calea rapidă spre inovare” și cinci premii pentru inovare

22/07/2014

Comisia Europeană prezintă informații detaliate privind finanțarea cu 100 de milioane de euro a unei noi acțiuni-pilot intitulate „Calea rapidă spre inovare” (CRI) și privind cinci premii pentru inovare acordate în cadrul programului Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare, al cărui buget este de 80 de miliarde de euro. CRI urmărește să sprijine economia Europei oferind granturi întreprinderilor și organizațiilor inovatoare, pentru a da un impuls final transpunerii marilor idei în piață. Premiile oferă o recompensă pentru inovații tehnologice extraordinare, cu mare relevanță pentru societate. Inițiativele pun în evidență ferma determinare de a sprijini inovarea în Europa, ca parte a primului program de lucru cu durată de doi ani din cadrul programului Orizont 2020. Anunțul confirmă, de asemenea, valoarea totală de 7 miliarde de euro a cererilor de propuneri vizând programul Orizont 2020 pentru 2015 și stabilește calendarul de depunere a cererilor (MEMO/14/492).

  Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Reacția la primele cereri de propuneri în cadrul programului Orizont 2020 a fost de mare amploare, fiind primite deja peste 17 000 de propuneri. Sunt impresionată de creșterea evidentă a interesului industriei, în special din partea întreprinderilor mici. Astăzi dăm startul cererilor de propuneri pentru 2015 și sunt încrezătoare că ele vor suscita un interes la fel de mare. Calea rapidă spre inovare și noile premii vor oferi și mai multe oportunități de implicare a inovatorilor din întreaga Europă. Prin aceste măsuri, contribuim la creșterea competitivității Europei, la stimularea creșterii și la crearea de locuri de muncă.”

  Acțiunea „Calea rapidă spre inovare” va fi deschisă cererilor începând din ianuarie 2015. Ea va sprijini consorțiile mici, formate din trei până la cinci organizații, cu participare semnificativă din partea întreprinderilor, să confere ideilor promițătoare un ultim imbold înainte de a intra pe piață. Acțiunea este deschisă ideilor din orice domeniu tehnologic sau de aplicare și oricărei entități juridice stabilite în UE sau într-o țară asociată programului Orizont 2020.

  Concursurile vizând cele cinci premii pentru inovare vor începe la sfârșitul anului 2014 și începutul anului 2015. Premiile, în valoare de 6 milioane de euro în 2015, vizează trei domenii diferite de tematică de cercetare: sănătate („Premiul pentru reducerea utilizării antibioticelor”, „Premiul pentru scaner de alimente”), mediu („Premiul pentru reducerea poluării aerului”) și TIC („Partajarea în colaborare a spectrului”, „Premiul pentru transmisiunea optică”).

  Programul de lucru actualizat adoptat confirmă detaliile cererilor de propuneri pentru 2015, anunțate prima dată în luna decembrie a anului trecut, și precizează termenele pentru trimiterea propunerilor (a se vedea IP/13/1232). Toate oportunitățile de finanțare în cadrul programului Orizont 2020 sunt accesibile prin portalul dedicat participanților.

  Reacția la primele cereri de propuneri în cadrul programului Orizont 2020

  Reacția la primele cereri de propuneri în cadrul programului Orizont 2020 anunțate în luna decembrie a fost de mare amploare, până la sfârșitul lunii iunie fiind primite peste 17 000 de propuneri, a căror valoare financiară ar fi de 9 ori mai mare decât fondurile disponibile. Aceasta înseamnă o creștere substanțială față de precedentul program, al șaptelea program-cadru (PC7), și un nivel de concurență mai mare. A existat o creștere semnificativă a cererilor din partea industriei, cererile întreprinderilor pentru pilonii „poziția de lider în sectorul industrial” și „provocările societale” din cadrul programului Orizont 2020 reprezentând 44% din valoarea totală, față de 30% în domeniile similare ale PC7. Participarea IMM-urilor este deosebit de mare, existând peste 5 500 de răspunsuri la cererile de propuneri din cadrul programului Orizont 2020 vizând facilitarea atingerii poziției de lider în domeniul tehnologiilor generice și industriale și aproape 2 700 de cereri de finanțare în cadrul noului instrument pentru IMM-uri, în valoare de 3 miliarde de euro.

  Context

  Orizont 2020 este cel mai amplu program-cadru al UE dedicat cercetării și inovării de până în prezent, bugetul pe șapte ani fiind de aproape 80 de miliarde de euro. Cea mai mare parte a finanțărilor UE pentru cercetare este alocată prin selectarea celor mai bune propuneri, dar bugetul pentru programul Orizont 2020 include și finanțări pentru Centrul Comun de Cercetare (serviciul științific intern al Comisiei Europene), pentru Institutul European pentru Inovare și Tehnologie și pentru activitatea de cercetare desfășurată în cadrul Tratatului Euratom. De asemenea, în cadrul unor parteneriate specifice cu industria și cu statele membre, sunt publicate alte cereri de propuneri (a se vedea IP/13/668 și IP/14/796). În 2015, bugetul total al UE alocat cercetării, incluzând aceste elemente și cheltuielile administrative, va fi de aproximativ 9,9 miliarde de euro.

  Persoane de contact:

  Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

  Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 22/07/2014  |Începutul paginii