Cale de navigare

Centru european de combatere a traficului cu migranți

26/02/2016

Luni, 22 februarie, noul Centru european de combatere a traficului cu migranți (EMSC) și-a deschis porțile, el propunându-și să sprijine statele membre în lupta lor cu rețelele criminale. Centrul se va concentra pe punctele geografice cu o rată ridicată a activităților ilegale și va ajuta la consolidarea capacității Uniunii Europene de a lupta împotriva traficanților de persoane.

  Centru european de combatere a traficului cu migranți

  Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a declarat: "Lupta împotriva traficului cu migranți reprezintă o prioritate a Uniunii Europene în abordarea crizei refugiaților. Pentru intensificarea și coordonarea eforturilor tuturor statelor membre, Comisia Europeană a anunțat crearea unui centru european de combatere a traficului cu migranți, împreună cu Europol, în Agenda europeană pentru migrație. Lansarea acestui centru va consolida cooperarea dintre statele membre, organizațiile internaționale, părțile interesate din fiecare țară și agențiile europene, cu responsabilități în combaterea traficului cu migranți."

  Europol a lansat noul Centru pe modelul unor inițiative similare, precum Centrul european de combatere a criminalității informatice (EC3) și Centrul european de luptă împotriva terorismului (ECTC), ambele găzduite de agenție. Parte a Centrului este un model de punct de acces (hotspot) regional, ce are ca scop furnizarea de asistență autorităților naționale în domeniul identificării, sprijinului pentru azil, schimbului de informații, anchetelor și urmăririi penale a rețelelor criminale de traficanți de persoane.

  Context

  Centrul european de combatere a traficului cu migranți a fost creat ca răspuns adecvat și coordonat al Uniunii Europene la creșterea exponențială a fluxului de migrație, implicarea criminalității organizate pe scară largă în acest fenomen și numărului crescut de cereri de sprijin operațional din partea statelor membre UE. El va ajuta la punerea în practică a Planului de acțiune UE de combatere a traficului cu migranți, din mai 2015.

  Comisia Europeană urmează să prezinte propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ relevant până la finalul anului 2016.

  Persoane de contact pentru presă:

  Natasha Bertaud – Tel.: +32 229 67456;

  Tove Ernst – Tel.: +32 229 86764;

  Markus Lammert – Tel.: +32 229 80423

  Întrebări din partea publicului larg:

  Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 26/02/2016  |Începutul paginii