Cale de navigare

Noi propuneri pentru concretizarea uniunii energetice

15/07/2015

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 15 iulie, o serie de propuneri vizând noi beneficii pentru consumatori, reorganizarea pieței europene de energie electrică, simplificarea etichetei de eficiență energetică și revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Pachetul face un pas decisiv către consacrarea, în legislația Uniunii, a obiectivului de reducere a emisiilor cu cel puțin 40% până în 2030. De asemenea, Comisia transmite un semnal industriei prin menținerea și dezvoltarea perspectivelor de investiții în energia nepoluantă.

  Noi propuneri pentru concretizarea uniunii energetice

  Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu uniunea energetică, a declarat: „În cadrul strategiei privind uniunea energetică, ne-am luat angajamentul de a consolida poziția consumatorilor europeni, de a crea o piață energetică unică și funcțională, de a pune eficiența energetică pe primul loc și de a deveni numărul unu în domeniul surselor regenerabile de energie. Acum, la cinci luni de la adoptarea strategiei privind uniunea energetică, pachetul din această vară demonstrează hotărârea noastră de a de-carboniza economia noastră și de a oferi consumatorilor un rol central în tranziția energetică a Europei. Acest pachet marchează nu numai noi beneficii pentru consumatori, ci și noi beneficii pentru întregul sistem energetic al Europei”.

  Propunerile din pachet acoperă următoarele domenii:

  • Schema de comercializare a certificatelor de emisii

  Comisia propune constituirea unei noi scheme europene de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, adecvată pentru viitor. Propunerea vine într-un moment critic, înainte de conferința de la Paris privind schimbările climatice și în contextul unui angajament ferm din partea Chinei și al statelor membre G7.

  • Revizuirea etichetei de eficiență energetică

  Comisia propune revizuirea directivei privind etichetarea energetică a produselor. Revizuirea are ca scop simplificarea etichetelor, pentru a le face mai ușor de înțeles de către consumatori.

  • Protecția consumatorilor de energie

  Pachetul recunoaște faptul că cetățenii trebuie să se afle în centrul uniunii energetice. Consumatorii trebuie să fie la fel de bine informați ca vânzătorii de energie, prin norme de facturare și publicitate mai clare, prin instrumente de comparare a prețurilor și prin mobilizarea unei puteri mai mari de negociere, cum ar fi migrația colectivă la un alt furnizor de energie.

  • O nouă organizare a pieței energetice

  Atingerea obiectivelor pentru 2030 privind clima și energia necesită o transformare fundamentală a sistemului de energie electrică al Europei, inclusiv reorganizarea pieței. În cadrul acestui pachet, Comisia lansează o consultare publică privind modul în care ar trebui reorganizată piața energiei electrice, pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor și a facilita investițiile. De asemenea, pachetul lansează o a doua consultare publică cu privire la oportunitatea modificării legislației în domeniul securității aprovizionării cu energie electrică.

  Contact pentru presă

  Întrebări din partea publicului larg

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 22/07/2015  |Începutul paginii