Cale de navigare

1,8 miliarde de euro pentru combaterea migrației ilegale din Africa

13/11/2015

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat joi, 12 noiembrie, la Valletta, Fondul fiduciar de urgență al UE în vederea combaterii cauzelor profunde ale migrației ilegale din Africa. România este unul din statele membre UE ce contribuie la acest Fond.

  1,8 miliarde de euro pentru combaterea migrației ilegale din Africa

  Președintele Juncker a declarat: „Grație cooperării sale de lungă durată pentru dezvoltare, UE a contribuit de-a lungul anilor în mod substanțial la combaterea cauzelor profunde ale sărăciei și migrației. Astăzi intrăm într-o nouă etapă. Acest Fond fiduciar de urgență pentru Africa, instituit într-un timp record, demonstrează încă o dată angajamentul UE de a răspunde cu promptitudine marilor provocări cu care ne confruntăm în regiune.”

   

  Fondul este constituit din 1,8 miliarde de euro, sumă provenită atât din bugetul Uniunii Europene, cât și din contribuții ale statelor membre UE și ale altor donatori. Până în prezent, 25 de state membre UE și doi donatori externi (Norvegia și Elveția) au anunțat o contribuție totală de aproximativ 81 de milioane de euro.

  Context

  Reuniunea la nivel înalt de la Valletta a fost convocată de Consiliul European în aprilie 2015, pentru o dezbatere cu țările africane privind migrația. Fondul fiduciar de urgență pentru Africa constituie unul dintre principalele rezultate ale acestei reuniuni la nivel înalt și este menit să ofere asistență celor mai fragile și vulnerabile țări de pe continentul african.

  Africa beneficiază de asistență oficială pentru dezvoltare din partea UE în valoare de peste 20 de miliarde de euro anual. UE și statele sale membre au investit deja eforturi substanțiale în vederea combaterii cauzelor profunde ale migrației. Cu toate acestea, criza actuală a refugiaților a arătat că este momentul să se intensifice cooperarea dintre Europa și Africa, bazată pe parteneriat și responsabilitate partajată.

  Contact

  Mina Andreeva, +32 229 91382

  Alexandre Polack, +32 229 90677

  Sharon Zarb, +32 229 92256

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 13/11/2015  |Începutul paginii